Votà'-Votà' – sycylijska przekąska teściowej
Kochani,
zapowiada się majówka, zapowiadają się i wakacje. Czas spędzamy
na dworze, mniej siedzimy w domu. Rześkie wiosenne powietrze wzmaga
uczucie głodu, i zanim sięgniemy po niezdrową przekąskę z
marketu, warto poświęcić w domu trochę czasu ...i zjeść coś
poręcznego, pysznego i to rodem z Sycylii. Dodatki są wedle naszego
uznania oraz preferencji smakowych.
Tę
konkretną przekąskę, robi się na Sycylii, jak się gdzieś jedzie
daleko, jak się wychodzi na cały dzień na plażę, jak się
wyjeżdża w góry. Raczyłam się nią zawsze latem, gdyż świetnie
smakuje na drugi dzień zimna z turystycznej lodówki.
Można
ją również zakupić w barach , czy w popularnej Rosticceria, na terenie Sycylii, ale...generalnie każdy taką przekąskę zrobi w domu sam.
Jest
tak popularna jak nasza...kanapka.
Teściowa
robiła ją zawsze w nocy, lub bardzo wcześnie, nad ranem, gdyż
około 9.00-10.00 nie dało się już , z powodu gorąca,
„odpalić”piekarnika. Zresztą o 10.00 to człowiek już leży w zasadzie, na
plaży dobre 4 godziny.
Przekąska
jest syta i poręczna.
Składniki
na ciasto
-2
łyżeczki suchych drożdży
-240
ml wody w temp.pokojowej
-500
g mąki - 250 g Eco typ 500 i 250 g orkiszowej typ 650 od Młyn Kopytowa
-5
łyżek oliwy z oliwek u mnie Olitalia od IndexFood
-łyżeczka
soli
Składniki
na moje nadzienie
-pokrojona
drobno szynka parzona i schab pieczony w domu, ale może to być
każda szynka
-grillowana
papryka . Jak ugrillować paprykę w domu.Podpowiedz znajdziecie w tym miejscu
-szczypiorek
lub cebulka dymka
-cukinia
baby starta na dużych oczkach
-oliwa
z oliwek
-brokuł
ugotowany na parze
-ser
koryciński swojski suszony pomidor i szczypiorek od
To wyjątkowy ser. Bardzo przypomina mi Sycylie, stąd ta przekąska,
sentymentalna i przepyszna.Pokrój go w kosteczkę.
-sól,pieprz
Rozpuść
drożdże w wodzie i wlej do mąki, dodaj sól, dodaj 2 łyżki oliwy
i wyrób ciasto . Odstaw w CHŁODNE miejsce, najlepiej do lodówki na
około 2 godziny.Jest to typ ciasta , który wyrasta w chłodzie.
Wyjmij
z lodówki i wałkuj cienkie i długie placki, jakbyś robił pizzę.
Dodaj
po trochę składniki- nadzienie.
Skrop
oliwą z oliwek i zawijaj mniej więcej jak...nasze krokiety.
Lekko
dociśnij wierzch.Posmaruj każdą przekąskę oliwą z oliwek. Połóż
delikatnie na papierze i piecz około 20 minut w 210 stopniach.
Najlepsze
gdy wystygną lub w temperaturze pokojowej.
A już na pewno
rewelacyjne, na drugi dzien, z lodówki turystycznej,na plaży,
grillu, pikniku czy podróży autobusem-autem. Gotowi na piknik?
Smacznego!
Jakie to apetyczne :)
OdpowiedzUsuńAle super. A ja taka głodna :-)
OdpowiedzUsuń