Votà'-Votà' – sycylijska przekąska teściowej





Kochani, zapowiada się majówka, zapowiadają się i wakacje. Czas spędzamy na dworze, mniej siedzimy w domu. Rześkie wiosenne powietrze wzmaga uczucie głodu, i zanim sięgniemy po niezdrową przekąskę z marketu, warto poświęcić w domu trochę czasu ...i zjeść coś poręcznego, pysznego i to rodem z Sycylii. Dodatki są wedle naszego uznania oraz preferencji smakowych.
Tę konkretną przekąskę, robi się na Sycylii, jak się gdzieś jedzie daleko, jak się wychodzi na cały dzień na plażę, jak się wyjeżdża w góry. Raczyłam się nią zawsze latem, gdyż świetnie smakuje na drugi dzień zimna z turystycznej lodówki.
Można ją również zakupić w barach , czy w popularnej Rosticceria, na terenie Sycylii, ale...generalnie każdy taką przekąskę zrobi w domu sam.
Jest tak popularna jak nasza...kanapka.
Teściowa robiła ją zawsze w nocy, lub bardzo wcześnie, nad ranem, gdyż około 9.00-10.00 nie dało się już , z powodu gorąca, „odpalić”piekarnika. Zresztą o 10.00 to człowiek już leży w zasadzie, na plaży dobre 4 godziny.
Przekąska jest syta i poręczna.

Składniki na ciasto
-2 łyżeczki suchych drożdży
-240 ml wody w temp.pokojowej
-500 g mąki - 250 g Eco typ 500 i 250 g orkiszowej typ 650 od Młyn Kopytowa


-5 łyżek oliwy z oliwek u mnie Olitalia od IndexFood


-łyżeczka soli

Składniki na moje nadzienie
-pokrojona drobno szynka parzona i schab pieczony w domu, ale może to być każda szynka
-grillowana papryka . Jak ugrillować paprykę w domu.Podpowiedz znajdziecie w tym miejscu
-szczypiorek lub cebulka dymka
-cukinia baby starta na dużych oczkach
-oliwa z oliwek
-brokuł ugotowany na parze
-ser koryciński swojski suszony pomidor i szczypiorek od 




 To wyjątkowy ser. Bardzo przypomina mi Sycylie, stąd ta przekąska, sentymentalna i przepyszna.Pokrój go w kosteczkę.
-sól,pieprz

Rozpuść drożdże w wodzie i wlej do mąki, dodaj sól, dodaj 2 łyżki oliwy i wyrób ciasto . Odstaw w CHŁODNE miejsce, najlepiej do lodówki na około 2 godziny.Jest to typ ciasta , który wyrasta w chłodzie.
Wyjmij z lodówki i wałkuj cienkie i długie placki, jakbyś robił pizzę.
Dodaj po trochę składniki- nadzienie.


Skrop oliwą z oliwek i zawijaj mniej więcej jak...nasze krokiety.



Lekko dociśnij wierzch.Posmaruj każdą przekąskę oliwą z oliwek. Połóż delikatnie na papierze i piecz około 20 minut w 210 stopniach.


Najlepsze gdy wystygną lub w temperaturze pokojowej.



 A już na pewno rewelacyjne, na drugi dzien, z lodówki turystycznej,na plaży, grillu, pikniku czy podróży autobusem-autem. Gotowi na piknik?

Smacznego!




Komentarze

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!