Bułeczki z herbacianymi jabłkami z gotowego ciasta półfrancuskiego
Czułam
się zle, pasudnie,niedobrze...Potrzebowałam słodyczy, coś
konkretnego, do ręki.
I
to ...szybko.
Chodziło
za mną ciasto francuskie, bądz półfrancuskie, ale z nim dużo
roboty.Dodatkowo gorączka..szkoda gadać.
I
wtedy przypomniało mi się, jak to sobie radziliśmy „z tym
fantem” we Włoszech!
Ciasto
półfrancuskie- gotowe! Mrożone!
Dostałam
moc wyśmienitych jabłek...jest pomysł!
Składniki
-2
lub 3 porcje ciasta półfrancuskiego gotowego
-jabłka-
Szara Reneta
-zielona
herbata OP z płatkami róży, papają, ananasem oraz nutą truskawki
z kremem od BASILUR
-cynamon,
-miód
ok 2 łyżki
Piekarnik
rozgrzej do 220 stopni. Jabłka pokrój w kosteczkę, włóż do
żaroodpornego naczynia. Posyp cynamonem. Zrób mocny napar
herbaciany – na szklankę gorącej wody 2 łyżki herbaty. Zaczekaj ,aż naciągnie, odcedz i dosmacz miodem.
Wlej
herbatę z miodem na jabłka.
Włóż
do piekarnika, odparuj herbate.
Wyciąg
jabłka i wystudz.
Rozwiń
płaty ciasta, pokrój w pasy.Jedan porcja to ok. 3 pasy. Zależy ja
duże chcesz mieć „bułeczki”.
Wyłóż
jabłka na każdy płat i zwiń,lekko dociskając zewnętrzne brzegi.
Ostrym nożem ponacinaj wierzch z jednej strony.
Poukładaj
je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ,posmaruj rozmąconym
jajkiem. Rozgrzej piekarnik do temp. 200st. i piecz ok. 20-30 min.,
aż podrosną i nabiorą złotego koloru.
Chłodne
posyp cukrem pudrem, smacznego.
Pomimo
pokaznych rozmiarów, znikają migiem!
Pycha!! mega smacznie wygladają
OdpowiedzUsuńAle pysznie wyglądają :-) mniam i to jeszcze z jabłkami :-)
OdpowiedzUsuńLubię takie bułeczki, wyglądają jak z cukierni :)
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają ;))
OdpowiedzUsuńO jejuniu, wyglądają tak smakowicie! Przeapetycznie, jaka szkoda, że jestem na diecie :P Pysznie tutaj :)
OdpowiedzUsuńafterglowpoint.blogspot.com