Pączki w 5 minut

pączki w 5 minut,pączki,tłusty czwartek,ekspresowe pączki,pączki bez drożdży,karnawał,przepisy karnawałowe


Te mini pączki zrobicie w ekspresowym tempie. Więcej czasu zajmie rozgrzanie oleju, niż zrobienie ciasta na te słodkie pączusie.


Składniki znam na pamięć, gdyż są łatwe do zapamiętania . Historia ich sięga Austrii, miasta Graz. Z tej porcji wyjdzie około 38-40 mini pączusiów lekkich i smacznych i co najważniejsze w kilka chwil!

pączki w 5 minut,pączki,tłusty czwartek,ekspresowe pączki,pączki bez drożdży,karnawał,przepisy karnawałowe

Składniki na ciasto

  • 2 serki homogenizowane po 140 g każdy, u mnie waniliowe, może być to również gęsty jogurt grecki +aromat jaki chcecie, może być to również ser z wiaderka, który używamy na sernik
  • 2 duże świeże jaja
  • 2 szklanki mąki pszennej- u mnie szklanka ma 250 ml
  • pół szklanki cukru pudru- ja miksuję cukier kryształ w młynku do kawy
  • 1 duża łyżeczka proszku do pieczenia
  • opcjonalnie skórka otarta z 1 cytryny-musi być wyparzona wcześniej
  • olej do smażenia
DODATKOWO CUKIER PUDER DO POSYPANIA PĄCZKÓW 

Najpierw wlej olej do naczynia , w którym będziesz smażyć pączusie- u mnie niski ,ale szeroki rondel.Najlepiej jakby to był olej kokosowy, ale... jest on dość drogi jak na taką ilość - do smażenia.
Wszystkie składniki włóż do miski i szybko zmiksuj na ciasto.Jeśli dodasz skórki z cytryny, pączek nabierze niesamowitego aromatu! 
Użyłam miksera z trzepaczkami do ubijania piany.
Ciasto będzie kleiste i lepkie, nie dosypujcie mąki, ma takie być.
Przygotuj dwie łyżeczki i kiedy olej będzie gotowy, nakładaj jedną łyżeczką ciasto ,a drugą spychaj je do oleju.

pączki w 5 minut,pączki,tłusty czwartek,ekspresowe pączki,pączki bez drożdży,karnawał,przepisy karnawałowe

Pączusie rosną podczas smażenia. Właściwie nie trzeba ich odwracać, bo same się odwracają. Jeśli nie to odwracaj, by usmażyły się na złoto z każdej strony.
Usmażone, najlepiej szczypcami, wykładaj na talerz przykryty ręcznikiem papierowym. Powinny ostygnąć przed konsumpcją, ale będzie trochę trudno się powstrzymać. Moje dwie córeczki łapsnęły po 3 od razu i uciekły. Zjadły na ciepło, ja też.

pączki w 5 minut,pączki,tłusty czwartek,ekspresowe pączki,pączki bez drożdży,karnawał,przepisy karnawałowe

pączki w 5 minut,pączki,tłusty czwartek,ekspresowe pączki,pączki bez drożdży,karnawał,przepisy karnawałowe

Ostudzone posyp cukrem pudrem. I tyle. Można obtoczyć również w cynamonie i kardamonie, jak kto lubi. Można małą szprycą nadziewać kremem jak do karpatki . Takie pączusie jadałam często we Włoszech,  nosiły nazwę mini krapfen, z austriacka lub bomboloni- po włosku.. Były właśnie nadziewane kremem mniej więcej, jak do karpatki i trzymane w lodówce. Takie małe, okrągłe ....a tyle radości. 
Istnieje wiele wariantów tych mini pączków, składniki łatwo zapamiętać i są dostępne w całej Europie. Nie tylko na karnawał, ale jako śniadanie do cappuccino czy ulubionej kawy.
Znikają szybko, smakują wszystkim.

pączki w 5 minut,pączki,tłusty czwartek,ekspresowe pączki,pączki bez drożdży,karnawał,przepisy karnawałowe

pączki w 5 minut,pączki,tłusty czwartek,ekspresowe pączki,pączki bez drożdży,karnawał,przepisy karnawałowe

pączki w 5 minut,pączki,tłusty czwartek,ekspresowe pączki,pączki bez drożdży,karnawał,przepisy karnawałowe

Są pyszne, puszyste i znikają w mgnieniu oka. Polecam od razu zrobić z podwójnej porcji.
Spróbujcie nadziać je...nutellą!
Smacznego!

pączki w 5 minut,pączki,tłusty czwartek,ekspresowe pączki,pączki bez drożdży,karnawał,przepisy karnawałowe



Komentarze

  1. Uwielbiam takie pączusie :-) są pyszne. Poproszę kilka do kawki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ten cukier puder z przepisu to do ciasta,czy do posypania pączków?

      Usuń
    2. No to dziś robimy ;) wyglądają bajecznie ;)

      Usuń
  2. a jaki serek bo jest tyle rodzajów ? np homogenizowany ? czy zwykły biały twarogowy ?, czy coś typu philadelfia ? będę wdzięczna na odp.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie za bardzo chciałam pisać nazwy serka by nie byla to reklama :-) ale dobrze, w przepisie użyłam konkretnie serka waniliowego 140 g Danio :-) 2 opakowania :-)

      Usuń
    2. Może być również twarogowy. Tylko trzeba dodać odrobinę mleka przy miksowaniu 😊 wypróbowałam to w swojej kuchni 😉

      Usuń
    3. Może być twarogowy. Tylko trzeba dodać odrobinę mleka przy miksowaniu 😊 wypróbowałam to we własnej kuchni 😉

      Usuń
  3. super przepis, dziękuję i na pewno skorzystam z niego, bo niedługo tłusty czwartek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, warto! Ale proponuję zrobić je w dniu spożycia :-) Nie wiem jak reagują na drugi dzień :-)

      Usuń
  4. przepis ok. tylko zamiast oleju to smalec,olej do głębokiego smażenia trzeba wykluczyć i nie półtorej tylko półtora czegoś...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poprawie jest "półtorej łyżeczki", ponieważ łyżeczka jest rodzaju żeńskiego.

      Usuń
  5. spróbuję zamienić je na bezglutenowe...

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziś przepis przeczytałam, dziś usmażyłam, wyszły pyszne :) Wykorzystałam serki z Biedronki Tutti. Dziękuję za prosty, sprawdzony, szybki, a do tego smaczny przepis, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno były dobre, ja schowałam 1 na teraz żeby zobaczyć jak się zachowa...Nie jest taki jak ze wczoraj, ale taki jak ...pączek dzień po :-P

      Usuń
    2. Ja wypróbowałam 3-5 sekund w mikrofalówce i pączki albo ciasto drożdżowe(nawet kilkudniowe lub mrożone) jest takie jak po upieczeniu,jednak na bardzo krótko :D podgrzać i zjeść,pycha :D

      Usuń
  7. Dziś przepis przeczytałam, dziś usmażyłam, wyszły pyszne :) Wykorzystałam serki z Biedronki Tutti. Dziękuję za prosty, sprawdzony, smaczny, a zaraz błyskawiczny przepis, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziś przepis przeczytałam, dziś usmażyłam, wyszły pyszne :) Wykorzystałam serki z Biedronki Tutti. Dziękuję za prosty, sprawdzony, smaczny, a zaraz błyskawiczny przepis, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziś przepis przeczytałam, dziś usmażyłam, wyszły pyszne :) Wykorzystałam serki z Biedronki Tutti. Dziękuję za prosty, sprawdzony, smaczny, a zaraz błyskawiczny przepis, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przeczytałam wczoraj a dzisiaj tak mi chodziły od rana po głowie ze musiałam zrobić. Są pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo smaczne dziś wykonane po podwójnej porcji i już prawie zjedzone :) trzeba tylko dojsc do wprawy w formowaniu ładnych kulek :)

    OdpowiedzUsuń
  12. kojarzą mi się z dzieciństwem!!!! pycha!

    OdpowiedzUsuń
  13. Odpowiedzi
    1. warto...taki awaryjny wypiek np.dla niespodziewanych gości :-)

      Usuń
  14. Spróbuje ale na pewno mi nie wyjdą bo zupełnie nie mam ręki do pieczenia. chociaż odpukać tu chodzi o smażenie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No więc wyszły. wczoraj jedną porcja zniknela w mig i dzisiaj drugi raz robiłam:-)

      Usuń
    2. a na niedzielę z podwójnej porcji :)

      Usuń
  15. Przepis znam, często robię,ale mi najlepiej smakują obtoczone w drobnym cukrze wymieszanym z cynamonem:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Przepis znam, często robię,ale mi najlepiej smakują obtoczone w drobnym cukrze wymieszanym z cynamonem:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Przepis znam, często robię,ale mi najlepiej smakują obtoczone w drobnym cukrze wymieszanym z cynamonem:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Zrobiłam wersję bezglutenową. Wyszły pulchne i pyszne. Gdgby nie sparzony palec byłabym w pełni szczęśliwa ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli jednak na bezglutenowych też można jechać ! oj, palec...wiem jak to boli!

      Usuń
    2. Z jakiej mąki te bezglutenowe?

      Usuń
  19. robię też taki przepis tylko nie daję cukru pudru do ciasta,tylko prószę cukrem pudrem...jesli pączki zostaną na drugi dzień wystarczy odgrzać w mikrofalówce i będą jak świeże

    OdpowiedzUsuń
  20. A żeby zrobić podwójną porcję to wszystkie składniki podwoić???

    OdpowiedzUsuń
  21. Aby zrobić podwójną dawkę to wszystkie produkty również podwoić?????

    OdpowiedzUsuń
  22. mieszkam w Niemczech, prosze napisac jaki jest odpowiednik
    serka homogenizowanego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ricotta+dowolny aromat, bardzo gesty jogurt grecki+aromat :-)

      Usuń
  23. A czym pani miksuje ciasto? Ktorymi paleczkami do miksera?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...o można ciasto zrobić nawet widelcem w ekstremalnych warunkach, ale polecam trzepaczki do ubijania piany

      Usuń
  24. Czy paczki smaży się na "dużym" ogniu? Czy olej musi być bardzo gorący?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozgrzewamy olej , na próbę wrzucamy kuleczkę malutką, żeby sprawdzić czy olej jest gotowy, jak kuleczka wypłynie -można zacząć smażyć. Nie dajemy dużego ognia, raczej średni, bo jak będzie za duży, to się spieką po wierzchu a w środku będą surowe.

      Usuń
  25. Ekspresowe miniaturki pełne smaku, powiadasz? :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Zrobione. Smakowite. Dzięki za super przepis.
    ps. użyłam zwykłego naturalnego serka z wiaderka plus kilka kropli olejku śmietankowego...dzieciaki zachwycone :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super...i dobrze wiedzieć :-) że ser z wiaderka jest ok :-)

      Usuń
  27. Największym szokiem było to, że najwięcej ich zjadł mój mąż, który nie je ciast nawet w święta.

    OdpowiedzUsuń
  28. Smażyć na oleju czy smalcu?

    OdpowiedzUsuń
  29. Smażyć na oleju czy smalcu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smażyłam na oleju rzepakowym. Najlepszy byłby kokosowy, ale jest dość drogi. Na smalcu powiem szczerze nie próbowałam TYCH

      Usuń
  30. Zobię sobie takie pączki . Tradycyjne nigdy nie wychodziły, aż zaprzestałam w ogóle je robić. Te wydają się o wiele łatwiejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Pyszności, właśnie zajadam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  32. Rewelacja, wlasnie zrobilam migiem, dzieci zajadaja gorace :D

    OdpowiedzUsuń
  33. Rewelacja! Wlasnie zrobilam (migiem), a dzieci zajadaja gorace! :D

    OdpowiedzUsuń
  34. Co za wspaniały pomysł. Ja juz zapisałam sobie Twój przepis;-) Super.

    OdpowiedzUsuń
  35. Twoje wyszły ładne okrągłe :D u mnie mają nie symetryczne kształty ale ...SMAK lepsze niż kupne :) dałam aromat cytrynowy i serek waniliowy danone :D ogólnie 40 min ze smażeniem :) pycha :) dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  36. do czego ubiłaś piane? tak jak leci wszystkie składniki wymieszać w misce? będe wdzięczny jak odpowiesz.. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ubijałam piany. "Użyłam miksera z trzepaczkami do ubijania piany". Tak, wszystkie jak leci mieszamy w miseczce ;-)

      Usuń
  37. Całkiem fajny pomysł, zapisuję:)

    OdpowiedzUsuń
  38. Bardzo fajny przepis, zapisuję! :)

    https://buszujwkuchni.com - zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Czy one są bardzo chrupiące na wierzchu???

    OdpowiedzUsuń
  40. Wyszły mi 4talerze:-) bardziej przypominają kraby niż kulki

    OdpowiedzUsuń
  41. Kasiu możesz mi wierzyć albo nie ale Twoje ciasto jogurtowe dzis znowu wjechało na nasz blat, a wczoraj umyłam blaszkę po tym weekendowym :) to jest jakiś obłęd z tym ciastem...
    Paczki takie tez robie i to dość często... faktycznie robi sie je w tepie błyskawicznym :) ja robie tu z twarogiem, ale może następnym razem zrobię z jogurtem greckim :)

    OdpowiedzUsuń
  42. Bardzo lubię te szybkie pączki. I ostatnio o nich myślałam. Teraz mam jeszcze większą ochotę, kiedy zobaczyłam je u Ciebie. Rozkoszne!

    OdpowiedzUsuń
  43. Świetny przepis! Szybki I smaczny, a do tego atrakcyjny :-) Do popołudniowej kawki idealny :-) Dziękuję, na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  44. Też je często robimy, łatwe i szybkie do zrobienia, a jednocześnie smaczne

    OdpowiedzUsuń
  45. Oo co ja tutaj widzę ,paczki mojej teściowej. 🤣 Oczywiście nie ma ona jak widać tego przepisu na wyłączność chociaż jak jadłam je pierwszy raz u niej to usłyszałam niemal baśniowa opowieść. Fajne,szybkie i idealne na karnawałowe szaleństwo. Nawet raz je kiedyś zrobiłam dla męża ( trzeba było ucieszyć chłopaka ) ale obecnie nieco unikam potraw smażonych i pieczonych na głębokim oleju. Tak więc tym razem tylko popatrzę ❤️

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!