Frittata mediterranea







...czyli omlet śródziemnomorski, pyszny, zdrowy, kolorowy. Doskonały pomysł na danie w mniej niż pół godziny. Danie, które rozpędzi niejedną wyobraznię ku złocistym plażom, turkusowym głębinom, bryzom morskim...
Danie, które pobudzi i rozbudzi. Danie , które towarzyszy mi zawsze, wszędzie tam gdzie mam dostęp do świeżych warzyw.


Pyszne, dzięki kluczowym składnikom, którymi są w nierównych proprcjach

  • jaja u mnie 3
  • papryka zielona
  • papryka żółta
  • czarne oliwki
  • czerwona cebula
  • pomidor
  • seler naciowy
  • groszek z puszki opcjonalnie
  • por
  • suszone pomidory w oleju z ziołami
  • olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia z pomidorami, czosnkiem , bazylią 
  • ser śróziemnomorski u mnie- ARLA APETINA w kostkach CLASSIC Z CZOSNKIEM I PIETRUSZKĄ

-łyżka tartego parmezanu
-listki bazylii, pietruszki natka
-pieprz czerwony



Warzywa pokroj w paseczki. Przygotuj wszystkie składniki. Ser odsącz z zalewy solankowej.To samo z groszkiem i oliwkami.
Potrząśnij olejem tak ,aby dokładnie rozmieszać trzy składniki. 


Wlej na patelnię, rozgrzej i dodaj cebulę, pora i suszone pomidory.



 Poddaj szybkiej obróbce termicznej.
Następnie dodaj resztę składników.


Potrząsaj patelnią ,równomiernie obsmaż , ale tak by zachować chrupkość warzyw, żeby się nie rozciapały, żeby nie utraciły cennych właściwości. Czyli jednym słowem- krótko.
Zmiksuj jaja z solą różową, pieprzem na...piankę.
Piankę wylej na warzywa.

Przykryj pokrywką i lekko nią potrząsaj, by frittata szybko się ścięła i nie zdążyła się nam przykleić na amen do patelni.
Ma być lekko niedopieczona górą, ale ma się dać zsunąć .


Odsącz ser z zalewy posyp nim piankę, dodaj pietruszki natkę.



Przykryj pokrywką. Jeszcze chwilkę potrzymaj na gazie.
W razie potrzeby można odwrócić omlet, ja to robię zawsze wtedy kiedy jest na wynos, do pudełek śniadaniowych. Kiedy jem go w domu, nigdy go nie odwracam.
W razie potrzeby skrop jeszcze olejem z pomidorami, czosnkiem, bazylią.Wyłóż na talerz.



Dodaj plastry soczystego pomidora.
Pokrój jak pizzę.Szybko, zdrowo, kolorowo...
Smacznego !





30 minut z Apetiną

Komentarze

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!