Patate fritte
Moi
Drodzy,będzie znów po sycylijsku!
Danie
proste, nieskomplikowane, które moja teściowa robiła zawsze..od
wielkiego dzwonu, a to dlatego , że ziemniak na Sycylii nie jest
popularny . Ziemniak na Sycylii jest droższy od mięsa. Według
sycylijskich gospodyń ziemniak niesamowicie tuczy, więc danie to
było może 2 razy w miesiącu. I zwykle podawane na zimno. Po daniu,
mój Boże, które Polacy jedzą pewnie co kilka dni...następował
detox. Detox w postaci nalewek, fantastycznych nalewek ziołowych.
Ja
nie miałam nic przeciwko takiemu daniu , ani tym bardziej nic
przeciwko ziołowym nalewkom.
Do
sycylijskiego dania teściowa wkładała
- ziemniaki
- seler naciowy, tylko łodyga
- pomidor
- czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- groszek- opcjonalnie
- ocet balsamiczny z Modeny
- sól morska
- pieprz ziołowy u mnie Skworcu
- oliwa z oliwek
- natka pietruszki
Na
patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj obrane i pokrojone w talarki
ziemniaki, czosnek i cebulkę w piórka.
Smaż. Dodaj pozostałe
warzywa. Przykryj pokrywką i duś do miękkości ziemniaka.
Odkryj,
dodaj sól, pieprz ziołowy.
Przemieszaj.
Dodaj octu balsamicznego z Modeny.
Wyłóż
na talerze.
Podawaj
z natką pietruszki.
Dodatek
octu balsamicznego z Modeny nadaje potrawie śródziemnomorskiego
charakteru i spowoduje, że ...będziemy palce lizać!
Danie
podałam na serwisie obiadowym DARIA Porcelana Bogucice
SMACZNEGO!
Same pyszne dania :-) ja uwielbiam takie ziemniaczki :-)
OdpowiedzUsuńa co włosi jedzą zamiast ziemniakow,chyba makarony a one jak myslisz nie tucza bardziej? Ja smażę ziemniaki w talarki ale bez dodatków ale spróbuję tego przepisu bo myśle że seler naciowy da ciekawy smak
OdpowiedzUsuńSmakowite danie, przypadłoby mi na pewno do smaku
OdpowiedzUsuń