Śledzie z serem ricotta z nutką pieprzową




Podam Wam przepis , który powstał w wyniku eksperymentu we Włoszech, konkretnie na Sycylii.
Kilka lat pomieszkiwałam na tej cudnej i słonecznej wyspie, niejednokrotnie tęskniąc boleśnie za polskimi specjałami.
Mama od czasu do czasu słała mi paczki autobusem..i w jednej z nich znalazło się wiadereczko śledzika w oleju. Mniam.


Jako, że ja lubię kremowego śledzia, a na Sycylii śmietany „18-ki” nie ma..mój mąż wpadł na pomysł- a jakby śledzieka zmieszał z serem ricotta????
Włożyliśmy ser do wysokiego naczynia, posoliliśmy, dodaliśmy pieprzu, sporo pieprzu oraz 2 łyżki zimnego beszamelu.. i zmiksowaliśmy blenderem ręcznym na gładką i lekką masę.
Pyszna, pyszna, pyszna !!! Genialna do spaghetti np.
Ale co najważniejsze, fantastyczna do naszego polskiego śledzika.
Bez śmietany.
Bez majonezu.
Bez wyrzeczeń!
Ot i dowód na to, że nawet Włoch jak może...to pomoże!
Posypałam szczypiorkiem!
Delikatny , kremowy sledzik gotowy!
Na wszelki wypadek ,nie łączyliśmy go z ..żadnym winem!

Smacznego !


Komentarze

  1. Bardzo mnie kusi ta "zalewa" sprawdziła by się super nie tylko do śledzi. Ale dawno nie jadłam śledzi, stęskniłam się za nimi porządnie. Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!