Barszcz czerwony
Kochani!
Witam
Was w ponury i „bez wyrazu dzień”.
Warto
nadać mu kolorystyki żywej, kolorystyki pozytywnej!
Czerwień!
Ogień! Moc!
Po
pierwszym grillu potrzebny detox...Burak to detox.
Burak
oczyści krew.Oprócz
dużej ilości witaminy
C, B1, karotenu i witaminy P, zawiera
wiele makro- i mikroelementów; jest
w nim dużo wapnia, magnezu, sodu, potasu oraz
dwa rzadkie metale: rubid i cez.
Czerwony kolor buraków pochodzi od antocyjanu,
działającego
leczniczo również na nowotwory złośliwe.
Burak
zawiera bardzo dużo kwasu
foliowego.
Zatem jeżeli jesteś zmęczony, miewasz stany niepokoju i lęku,
cierpisz na bezsenność, brak ci poczucia radości życia, jesteś
roztargniony i masz kłopoty z pamięcią, a do tego zaburzenia w
trawieniu - być może w twoim organizmie brakuje kwasu foliowego.
Kwas foliowy jest witaminą z grupy B. Jest ważny w produkcji
naszych “hormonów szczęścia”.
Ale
do rzeczy ...do rzeczy....
Zrobimy
zupkę! Użyjemy do tego
-barszcz czerwony- gotowe Danie Babci Zosi od SYS
-botwinka-gotowe Danie Babci Zosi od SYS
-3-4
buraki średniej wielkości
-koperek suszony od SYS
-3
łyżki octu jabłkowego PONTI z oferty Index Food
Otwórz
Dania Babci Zosi .
Są wyprodukowane z suszonych warzyw.
Po
odparowaniu wody, pozostają witaminy i składniki odżywcze.
Przefiltrowałam
wodę, dodałam botwinkę i barszcz czerwony. Proste. Suszone. Danie
gotowe.
Należy
postępować zgodnie z zaleceniem producenta na opakowaniu.
Gdy
susz zmięknie, dodaj buraka startego na dużych oczkach.
Wsyp
sporo koperku suszonego- ja uwielbiam jego zapach i smak!
Gotuj
do miękkości.
Dodaj
ocet jabłkowy- ja lubię kwaskową zupę.
Dopraw
pieprzem i solą.
Rozlej
na talerze. Jest to raczej bardzo gęsta zupa.
Burak
to samo zdowie.
Smacznego!
Bardzo lubię buraczki. Taka zupka jest pyszna :-)
OdpowiedzUsuń