Kulki kajmakowe z kaszy jaglanej i płatków owsianych błyskawicznych
Zbliżały
się imieniny mamy i mojej córeczki Marysi, przez dom miało się
przewinąć- i tak też było- mnóstwo gości.
Balowaliśmy
3 dni z rzędu.
Ja
potrzebowałam czegoś słodkiego i do „ręki”. I na wynos...w sam raz na grill u znajomej na działce!
Z
pomocą przyszedł mi przepis
Marzenki, który nieznacznie zmodyfikowałam.
Serio,
nieznacznie!
Dziękuję
Marzenko, że jesteś taka cierpliwa i ratujesz moje szare komórki "tu i teraz"...
Kuleczki
podałam na Martha Gold-Porcelanie Bogucice ,którą z przyjemnością polecam każdemu!
Składniki:
-
200 g kaszy jaglanej
-
100 g cukru pudru
- 100 g masła
- 1 łyżka oleju kokosowego
-
150 g masy krówkowej orzechowej
-
50 g płatków migdałowych u mnie od Skworcu
-
10 łyżek płatków owsianych błyskawicznych Melvit SECRET Family
- 3 łyżki wiórek kokosowych u mnie od Skworcu+ wiórki kokosowe do obtoczenia kuleczek
Sposób
wykonania
Ugotuj
kaszę jaglaną-uprzednio opłukaną- zgodnie z zaleceniem producenta
na opakowaniu.
Przelej zimną wodą ,odcedz z wody.
Wystudz.
Do
wykonania masy na kulki użyłam robota. Bardzo mi pomógł.
Po
prostu wsypałam składniki do misy i wymieszałam odpowiednim
mieszadłem.
Ale
po kolei, do kaszy dodajemy miękkie masło.
Kajmak prosto z puszki ,
olej kokosowy, który przyfrunął do mnie od kochanej Przyjaciółki z USA. Dziękuję Agatko za to i za wszystko!
i mieszamy- ucieramy.
Dodajemy
cukier, płatki migdałów.
Nie zapominamy lekko ich pokruszyć w
dłonaich. Wsypujemy płatki owsiane Melvit SECRET Family i wiórki
kokosowe.
Mieszamy do powstania masy. Dłońmi formujemy kulki.
Dodatek oleju kokosowego sprawił, że kulki nie lepią się do
dłoni, są idealnie gładkie i kokos ładnie się do nich przykleja.
Gotowe
kulki wkładamy do lodówki.
Są
hitem, gdyż kasza jest kompletnie niewyczuwalna, płatki są
błyskawiczne, zatem mięciutkie ,a kokos który je otacza, dodaje
wykwintności.
Idealna
słodycz do ręki oraz na wynos! I dodam- to takie FIT Rafaello!
Smacznego!
Wspaniałe Ci wyszły. Pycha :-)
OdpowiedzUsuńwspaniałe pralinki!
OdpowiedzUsuńFajne te rafaello po małych zmianach, super
OdpowiedzUsuń