Królewski sernik
Sernik
powstał z myślą o teściowych, teściach, babciach, osobach na
diecie itd...Z myślą o tych , którzy cenią sobie smak prawdziwego
twarogu wiejskiego, masła z osełki, jogurtu...
Średnica tortownicy to 27 cm
Średnica tortownicy to 27 cm
Na
ciasto
- 3 szklanki mąki pszennej ECO typ 500 użyłam Młyn Kopytowa
- 250 g masełka wiejskiego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 duże żółtka
- 3 łyżki jogurtu Naturalnego Gęstego
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego robionego w domu
- 3 łyżki ciemnego, dobrego kakao u mnie Skworcu
Na
masę serową
- 1300 g twarogu najwyższej jakości- najlepszy domowy
- 150 g masła swojskiego
- 5 jajek
- szklanka ksylitolu zamiast cukru
- 2 łyżki pasty waniliowej lub 2 łyżki cukru waniliowego robionego w domu z prawdziwą wanilią u mnie Skworcu
- 3 łyżeczki przyprawy do sernika i mas serowych , u mnie Skworcu
- 1 duży budyń waniliowy- proszek
- 1 łyżka mąki pszennej typ 500 u mnie http://mlyn-kopytowa.pl/
Ponadto
papier do pieczenia, bułka tarta na obsypanie brzegów tortownicy
oraz troszkę margaryny do posmarowania obręczy.
Robimy
ciasto.
Z
przesianej mąki, masła i pozostalych składników wyrobić ciasto ,
i pokrojone w kawałki i zawinięte w folie spożywczą, włożyć
do zamrażarki na kilka godzin, aby się kompletnie zamroziło.
Zamrożone ciasto łatwiej się nam zetrze na dużych oczkach.Pomógł
mi robot.
Robimy masę serową.
Mielimy
dwa razy ser .Oddzielamy białka od żółtek i rozpuszczamy masło,
które musi kompletnie wystygnąć.Białka ubijamy mikserem, ale nie
na sztywną pianę, dodajemy po kolei żółtka, cukier z cukrem
waniliowym i ubijamy.
Dodajemy
budyń i wystudzony tłuszcz.
Miksujemy
do momentu kiedy składniki się połączą.Dodajemy po trochu ser
ciągle miksując.
Wyciągamy
połowę ciasta i ścieramy na dużych oczkach do wyłożonej
papierem do pieczenia tortownicy- nie zapominajmy o posmarowaniu
obręczy i posypaniu bułką tartą!
Nagrzewamy
piekranik do 180 stopni.
Na
starte ciasto wylewamy masę, a na wierzch masy, bardzo delikatnie i
z wyczuciem ścieramy druga porcję kakaowego ciasta.
Pieczemy
w 180 stopniach przez 20 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 150
i pieczemy dalej 60 minut.
Wyłączamy
piekarnik, uchylamy delikatnie drzwiczki i nie wyciągając sernika
pozwalamy mu spokojnie wystygnąć.Wyciągamy już kompletnie przestudzony!
Sernik
przygotowany z wiejskiego twarogu- z dodatkiem ksylitolu i jogurtu to
potężna dawka ...wapnia dla kości niejednej teściowej...Kakao
pobudzi do myślenia i będą mogły rozwiązywać te swoje krzyżówki
i liczyć oczka dziergając sweterki na drutach!
A
prawdziwe masło? Będzie dla nich wspomnieniem beztroskiego
dzieciństwa spędzonego w zagrodach u własnych teściowych !
Do
serniczka? Koniecznie kawa, ale zbożowa z mlekiem!
Smacznego!
Podałam
na Porcelana Bogucice
Inspiracją
była dla mnie Margarytka
Wspaniały serniczek :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Słonko!
Usuńale mniam
Usuńi jak tu się odchudzać :)
dla tych co na diecie polecam sprawdzony sposób jak jeść słodycze i nie tyć
http://odchudzaniejestproste.pl/jak-jesc-slodycze-zeby-nie-tyc-rada-dla-tych-co-maja-apetyt-na-slodycze/
pozdrawiam
Proszę podać srednicę tortownicy.
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie, 12 cm..zaraz zmodyfikuję wpis.Pozdrawiam!
UsuńCoś tu nie gra :). Tyle ciasta i masy serowej, więc niemozliwe by to wszystko się zmieściło w totrownicy o średnicy 12 cm. Zresztą z tak małą się dotąd nie spotkałam. Na zdjęciu widzę całkiem okazałą. Wygląda na taką o średnicy 30 cm :)..
Usuńojejjjjj, dziękuję literówka jak talala... 27 cm oczywiście ma! Pozdrawiam!
Usuńciasto jest napewno super!!,mysle ,ze ta dawka wapnia przyda sie i Tobie zeby sie wczesnie kosci nie lamaly! podtekst zbyteczny podsmie..ujki tu zbyteczne,pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam, dziękuję za uwagę. Nie zauważyłam jak skopiowałam tekst w całości z kartki, gdyż ten właśnie sernik i wierszyk biorą udział w konkursie na lekki i zdrowy wypiek dla teściowej....Pozdrawiam!
UsuńSwietny sernik, bardzo taki lubię, w odchudzonej wersji nie jadłam
OdpowiedzUsuńDziękuję Martuś, pozdrawiam !
UsuńNo pięknie - teraz już od rana mam ochotę na taki smakowity serniczek :D Ja jako fanka serników nie mogę przejść obok niego obojętnie - imponujący okaz. W smaku na pewno perfekcyjny :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, najlepszy prosto z lodówki. Uszczupliłam mu cukru świadomie.
UsuńMój ulubiony przepis, specjał mojej Mamy :)
OdpowiedzUsuńI tu wielki komplement - Twój wygląda nawet lepiej ! :)