Pizza jak z włoskiej pizzerii...i kilka słów o kamieniach!




Kochani....dzisiaj będzie trochę o...kamieniach!
Jakiś czas temu , przywędrowały do mnie 3 kamienie- deska do krojenia, kamień do pieczenia pizzy oraz podstawka pod znicze.
Naturalnie najpierw wzięłam pod lupę deskę i kamień do pizzy.
Chciałam sprawdzić ,czy oby na pewno pizza będzie jak....z włoskiej pizzerii i czy czas pieczenia skróci się trzykrotnie.

Kamień do pieczenia pizzy Absolute Black od od PODSTAWKI.PL jest wysokiej jakości granitem . Piękna głęboka czerń, gładkie wykończenie, wysoki połysk.



Kamień bardzo dobrze kumuluje ciepło i rownomiernie go oddaje. Czarny granit idealnie sprawdza się przy wypieku, np.pizzy , którą dziś sobie zrobimy.
Fantastyczne jest to, że najpierw wkładamy kamień do piekarnika i przez około pół godziny nagrzewamy go w ok. 230 stopniach.
Następnie kładziemy szybko gotową pizzę i pieczemy do 7 minut!
W przypadku brytfanny czas jest o wiele dłuższy, a efekt końcowy nie tak bardzo zachwycający.
Jeśli chcemy pizzę jak z włoskiej pizzerii, ten kamień się sprawdzi.
Przeprowadzę jeszcze jeden eksperyment na dniach. Rozgrzeję kamień, wyjmę z piekarnika i wbiję na niego kilka jajek!
No , ale dziś zrobimy sobie pizzę!
Przepis na ciasto znajdziecieW TYM MIEJSCU!
Dodatki do dzisiejszej pizzy są mało skomplikowane i śródziemnomorskie
-mąką ECO pszenna od Młyn Kopytowa


-oliwa z oliwek
-utarty ser
-łosoś wędzony, pokrojony drobno
-papryka marynowana, domowo





Przygotuj ciasto według przepisu, wstaw do lodówki.
Kamień do pizzy włóż do piekarnika i zagrzej go do 230 stopni. Niech przyjmie ciepło,tak około pół godziny.
Gotową pizzę połóż szybko na kamieniu.



Natychmiast zetnie się od spodu i ...na pewno nie będzie przywierała.
Pieczenie to faktycznie lada moment.
Trzeba uważać ,aby się nie poparzyć. Ja wyciągnęłam kamień, aby dodatkowo sprawdzić jak się będzie pizza kroiła, ale nie jest to konieczne. 




Pizza właściwie elegancko zsunie się z kamienia, który lepiej pozostawić w piekarniku do całkowitego wychłodzenia. Czyszczenie to tylko woda, gdyż to co przywarło, łatwo odchodzi. Kamień jest higieniczny.
Nie chcecie okrągłego kamienia? Jest i prostokątny. Co do wymiarów i preferowanego kształtu najlepiej skontaktować się bezpośrednio ze sklepem PODSTAWKI.PL
Pizzę wyrobiłam...a następnie podałam na  NA PARADISO!
Deska wykonana została z granitu o nazwie Paradiso. Kamień ten cechuje szaroróżowa barwa, a pochodzi on z Azji - Indii.


Deskę charakteryzuje wysoki połysk i ekskluzywny wygląd.Kolor- złoto-brązowy. Materiał-granit.


 Idealna do krojenia i fantastyczna do podawania, jak również genialna jako podkładka pod gorące naczynia. Posiada cztery nóżki, dzięki którym nie będzie się ślizgała podczas pracy i nie będzie , w sposób bezpośredni, dotykała powierzchni pod nią.




Starannie wykonana, błyszcząca i solidna, ale ze względu na to, iż granit jest kamieniem naturalnym, przez co niepowtarzalnym w swojej strukturze i barwie poszczególne produkty wykonane z tego samego gatunku kamienia, a nawet wycięte z tej samej płyty mogą się między sobą różnić strukturą, natężeniem barw czy też rozkładem i wielkością smug, ziarnem itd .
Właściwie można powiedzieć, że deska jest niezniszczalna-jest tylko jedno ale- wiadomo, nie należy jej upuścić! A drugą sprawą, nie należy po niej metalowym młotem rozbijać schabowego- możemy doprowadzić do odprysków, a nawet pęknięć. To kamień solidny , ale natura bywa też delikatna. Metalowym młotkom do schabowych mówimy nie i polecamy drewniane i...mniej siły! 

Więcej o desce do krojenia tej i innych dowiesz się
 W TYM MIEJSCU
Ja wałkowałam na desce kulę ciasta na pizzę i musze przyznać, że bez podsypywania mąką, gdyż ciasto fajnie odchodzi od powierzchni. Kamień nie chłonie zapachu, pozostaje zimny i przyjemnie gładki.
Sprawdzi się jako deska do krojenia, jako deska pod przystawki i jako..podstawka pod gorące naczynia.
Smacznego !
POLECAM PODSTAWKI.PL


Komentarze

  1. Wspaniała pizza. Wpraszam się na obiadek :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, muszę zainwestować w taki kamień, bo pizza z niego jest bez porównania lepsza! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jaja sadzone są super...! oraz cienkie płaty mięsa rzucone na wierzch rozgrzanego kamienia..potem tylko sól, ocet balsamiczny i gotowe!

      Usuń
  3. Widzę, że pizza dużo lepsza niż z włoskiej pizzeri! :) Pyszna, smaczna. Ślinka leci. Mam smaka na taką pizzę. W ogóle pizzę bardzo lubię. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Marzy mi się w kuchni cały granitowy blat - idealny do temperowania czekolady :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pizza z kamienia jest najlepsza. Generalnie wszystkie potrawy z pieczonego ciasta są lepsze na kamieniu, zwłaszcza w piecu opalanym drewnem. Znano to już w starożytności. Ostatnio odkryto w Egipcie najstarszy piec mający kilka tys. lat. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!