Pizza jak z włoskiej pizzerii...i kilka słów o kamieniach!
Kochani....dzisiaj
będzie trochę o...kamieniach!
Jakiś czas temu , przywędrowały do mnie 3 kamienie- deska do krojenia,
kamień do pieczenia pizzy oraz podstawka pod znicze.
Naturalnie
najpierw wzięłam pod lupę deskę i kamień do pizzy.
Chciałam
sprawdzić ,czy oby na pewno pizza będzie jak....z włoskiej
pizzerii i czy czas pieczenia skróci się trzykrotnie.
Kamień do pieczenia pizzy Absolute Black od od PODSTAWKI.PL jest wysokiej jakości granitem . Piękna głęboka czerń, gładkie wykończenie, wysoki połysk.
Kamień
bardzo dobrze kumuluje ciepło i rownomiernie go oddaje. Czarny
granit idealnie sprawdza się przy wypieku, np.pizzy , którą dziś
sobie zrobimy.
Fantastyczne
jest to, że najpierw wkładamy kamień do piekarnika i przez około
pół godziny nagrzewamy go w ok. 230 stopniach.
Następnie
kładziemy szybko gotową pizzę i pieczemy do 7 minut!
W
przypadku brytfanny czas jest o wiele dłuższy, a efekt końcowy nie
tak bardzo zachwycający.
Jeśli
chcemy pizzę jak z włoskiej pizzerii, ten kamień się sprawdzi.
Przeprowadzę
jeszcze jeden eksperyment na dniach. Rozgrzeję kamień, wyjmę z
piekarnika i wbiję na niego kilka jajek!
No
, ale dziś zrobimy sobie pizzę!
Przepis
na ciasto znajdziecieW TYM MIEJSCU!
Dodatki
do dzisiejszej pizzy są mało skomplikowane i śródziemnomorskie
-mąką ECO pszenna od Młyn Kopytowa
-oliwa
z oliwek
-utarty ser
-łosoś
wędzony, pokrojony drobno
-papryka
marynowana, domowo
Przygotuj
ciasto według przepisu, wstaw do lodówki.
Kamień
do pizzy włóż do piekarnika i zagrzej go do 230 stopni. Niech
przyjmie ciepło,tak około pół godziny.
Gotową
pizzę połóż szybko na kamieniu.
Natychmiast
zetnie się od spodu i ...na pewno nie będzie przywierała.
Pieczenie
to faktycznie lada moment.
Trzeba
uważać ,aby się nie poparzyć. Ja wyciągnęłam kamień, aby
dodatkowo sprawdzić jak się będzie pizza kroiła, ale nie jest to
konieczne.
Pizza właściwie elegancko zsunie się z kamienia, który
lepiej pozostawić w piekarniku do całkowitego wychłodzenia.
Czyszczenie to tylko woda, gdyż to co przywarło, łatwo odchodzi.
Kamień jest higieniczny.
Nie
chcecie okrągłego kamienia? Jest i prostokątny. Co do wymiarów i
preferowanego kształtu najlepiej skontaktować się bezpośrednio ze
sklepem PODSTAWKI.PL
Pizzę wyrobiłam...a następnie podałam na NA PARADISO!
Deska wykonana została z granitu o nazwie Paradiso. Kamień ten cechuje szaroróżowa barwa, a pochodzi on z Azji - Indii.
Deska wykonana została z granitu o nazwie Paradiso. Kamień ten cechuje szaroróżowa barwa, a pochodzi on z Azji - Indii.
Deskę
charakteryzuje wysoki połysk i ekskluzywny wygląd.Kolor- złoto-brązowy. Materiał-granit.
Idealna do
krojenia i fantastyczna do podawania, jak również genialna jako
podkładka pod gorące naczynia. Posiada cztery nóżki, dzięki
którym nie będzie się ślizgała podczas pracy i nie będzie , w
sposób bezpośredni, dotykała powierzchni pod nią.
Starannie
wykonana, błyszcząca i solidna, ale ze względu na to, iż granit
jest kamieniem naturalnym, przez co niepowtarzalnym w swojej
strukturze i barwie poszczególne produkty wykonane z tego samego
gatunku kamienia, a nawet wycięte z tej samej płyty mogą się
między sobą różnić strukturą, natężeniem barw czy też
rozkładem i wielkością smug, ziarnem itd .
Właściwie
można powiedzieć, że deska jest niezniszczalna-jest tylko jedno
ale- wiadomo, nie należy jej upuścić! A drugą sprawą, nie należy
po niej metalowym młotem rozbijać schabowego- możemy doprowadzić
do odprysków, a nawet pęknięć. To kamień solidny , ale natura
bywa też delikatna. Metalowym młotkom do schabowych mówimy nie i
polecamy drewniane i...mniej siły!
Ja
wałkowałam na desce kulę ciasta na pizzę i musze przyznać, że
bez podsypywania mąką, gdyż ciasto fajnie odchodzi od
powierzchni. Kamień nie chłonie zapachu, pozostaje zimny i
przyjemnie gładki.
Sprawdzi
się jako deska do krojenia, jako deska pod przystawki i
jako..podstawka pod gorące naczynia.
Smacznego
!
POLECAM PODSTAWKI.PL
Wspaniała pizza. Wpraszam się na obiadek :-)
OdpowiedzUsuń...a zapraszam zapraszam nawet na kolację!
UsuńSuper, muszę zainwestować w taki kamień, bo pizza z niego jest bez porównania lepsza! ;)
OdpowiedzUsuńjaja sadzone są super...! oraz cienkie płaty mięsa rzucone na wierzch rozgrzanego kamienia..potem tylko sól, ocet balsamiczny i gotowe!
UsuńWidzę, że pizza dużo lepsza niż z włoskiej pizzeri! :) Pyszna, smaczna. Ślinka leci. Mam smaka na taką pizzę. W ogóle pizzę bardzo lubię. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńpizza dobra na wszystko! dziękuję!
UsuńMarzy mi się w kuchni cały granitowy blat - idealny do temperowania czekolady :)
OdpowiedzUsuńmnie też.. mnie też ~!
Usuń:)
OdpowiedzUsuńPizza z kamienia jest najlepsza. Generalnie wszystkie potrawy z pieczonego ciasta są lepsze na kamieniu, zwłaszcza w piecu opalanym drewnem. Znano to już w starożytności. Ostatnio odkryto w Egipcie najstarszy piec mający kilka tys. lat. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń