Chifferi rigati z wędzonym łososiem i pieczarkami
Jest
to przepis na włoską, aromatyczną i pełną wspomnień "pastę".
Makaron
ten robiłam zawsze wtedy, kiedy...nie miałam pomysłu na obiad. A dziś zrobiłam na kolację, bo zatęskniłam..potwornie zatęskniłam...
....
Robiłam
go zazwyczaj wtedy, kiedy było bardzo gorąco, gdyż w takiej
formie, można go podać również prosto z lodówki.
Oto
przepis na klasyczną- pasta con salmone e funghi.
Smakuje
prawie jak z.....krewetkami!
Przepis,
który łączy ze sobą morze i góry.
Składniki
- chifferi rigati u mnie Malma
-śmietana
-świeża
natka pietruszki
-szalotka
-oliwa
z oliwek
-masło
-pieczarki
-150
ml wytrawnego białego wina
Kroimy
łososia w paseczki. Na patelni, na masełku, dusimy szalotkę
pokrojona w piórka.Dodajemy umyte i pokrojone w plasterki
pieczarki.Dusimy tak około 7 minut.
Dodajemy
łososia i wlewamy wino. Dusimy kilka minut by wino wyparowało
trochę.Dodajemy śmietany.
Dosmaczamy
pieprzem i solą morską.
Gotujemy
chifferi w dużej ilości osolonej wody.
Rzecz
jasna la dente.
Odcedzamy
i dokładamy do naszego łososia w śmietanie z pieczarkami.
Mieszamy
szybciutko,łączymy wszystko razem. Sos wleje nam się do kolanek, co
sprawi, że danie będzie jeszcze bardziej aromatyczne.
Podajemy
z drobno siekana natką pietruszki.
Kto
chce dodaje parmezan.
I
danie gotowe! Można posypać delikatnie czarnym sezamem, smaku nie zmieni, ale nada charakterku...
Per l'amore della pasta...
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!