Rodzinna Fortuna





Za oknem stuka deszcz. Zaparzyliśmy niezwykłej herbaty. Piję ją za Wasze zdrowie!

Herbata He Jia Huan Le zwana inaczej "Rodzinną Fortuną" jest ręcznie zbierana i zwijana w kuleczki. Jej zaparzanie odbywa się w spektakularny sposób.
Po zaparzeniu listki stopniowo rozwijają się, aby ujawnić zaskakująco piękny pomarańczowy kwiat lilii przyozdobiony kilkoma kwiatami jaśminu. Herbata biała to najdroższy a zarazem cieszący się największym uznaniem koneserów gatunek herbaty na świecie. Jest ona produkowana na niewielką skalę w Chinach. Biała herbata orzeźwia i pobudza, poleca się ja zamiast picia kawy. Nazywana jest też eliksirem młodości ze względu na niesamowitą ilość polifenoli oraz innych substancji, których jest nawet wielokrotnie więcej niż w herbacie zielonej.



Za co jest ceniona?
  • Posiada najsilniejsze z wszystkich herbat na świecie właściwości antyoksydacyjne i antymutogenne (przeciwdziała rozwojowi komórek rakowych). Szczególnie zalecana dla osób cierpiących na tą dolegliwości oraz osób u których podejrzewa się genetyczne obciążenie chorobą nowotworową
  • Zawiera polifenole, chronią one organizm przed wolnymi rodnikami, które odpowiadają za proces starzenia się.
  • Zawiera dużo witaminy C
  • Orzeźwia, pobudza i wspomaga koncentrację
  • Polecana szczególnie w lato do wysiłku intelektualnego
  • Redukuje napięcie i stres.
Jak smakuje?
To niezapomniany napar o lekko słodkawym, miodowym aromacie...
Można ją pić na zimno...doskonała również na ciepło, tak jak teraz, kiedy piszę do Was , a za oknem o parapet stuka mi deszcz...
Kwiat można zaparzać kilka razy.


Tę i wiele innych herbat kwitnących znajdziecie TUTAJ




Komentarze

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!