Twarogowo-ogórkowa sałatka z oscypkiem






Właściwie nie wiem czy to sałatka, ale nazwałam tę pyszność sałatką.
Genialna na upały, jako dodatek do chleba, lub jako po prostu samotne danie,przekąska..ochłodzenie!
Syta ,ale lekka. Pachnąca i aromatyczna.
Orzezwiająca, gdyż pierwsze skrzypce gra tutaj ogórek, na którego właśnie w tym czasie mamy wysyp.
Dobrego ogórka nigdy dość.


Składniki
-ogórki gruntowe
-pomidory
-oscypki lub inny ser mocno wędzony
-twaróg w kostce
-majonez
-natka pietruszki
-malutki ząbek czosnku
-różowa sól himalajska
-kolorowy pieprz prosto z młynka
-szczypiorek



Kawałek białego sera rozetrzyj w misce widelcem.Posól , dosmacz pieprzem.
Dodaj pozbawione skórki i pokrojone w małe kawałeczki pomidory. Ogórki- tych ma być najwięcej- umyj i obierz. Pozbaw gniazd nasiennych, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odlej sok.
Dodaj szczypiorek, czosnek wyciśnięty przez praskę.
Oscypki lub wędzony ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dodaj. Jeszcze na koniec natka pietruszki, wymieszaj delikatnie. Dodaj majonez i połącz wszystko.
Wstaw do lodówki aby się przegryzła i wychłodziła.
Międzyczasie zrób pastę z awokado. Awokado, łyżeczkę soku z cytryny, i oliwę z oliwek rozetrzyj na pastę...i gotowe!
Nałóż na kanapki, podawaj z sałatką.
Podałam na Porcelana Bogucice




Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!