Twarogowo-ogórkowa sałatka z oscypkiem
Właściwie
nie wiem czy to sałatka, ale nazwałam tę pyszność sałatką.
Genialna
na upały, jako dodatek do chleba, lub jako po prostu samotne
danie,przekąska..ochłodzenie!
Syta
,ale lekka. Pachnąca i aromatyczna.
Orzezwiająca,
gdyż pierwsze skrzypce gra tutaj ogórek, na którego właśnie w tym
czasie mamy wysyp.
Dobrego
ogórka nigdy dość.
Składniki
-ogórki
gruntowe
-pomidory
-oscypki
lub inny ser mocno wędzony
-twaróg
w kostce
-majonez
-natka
pietruszki
-malutki
ząbek czosnku
-różowa
sól himalajska
-kolorowy
pieprz prosto z młynka
-szczypiorek
Kawałek
białego sera rozetrzyj w misce widelcem.Posól , dosmacz pieprzem.
Dodaj
pozbawione skórki i pokrojone w małe kawałeczki pomidory. Ogórki-
tych ma być najwięcej- umyj i obierz. Pozbaw gniazd nasiennych,
zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odlej sok.
Dodaj
szczypiorek, czosnek wyciśnięty przez praskę.
Oscypki
lub wędzony ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dodaj. Jeszcze na
koniec natka pietruszki, wymieszaj delikatnie. Dodaj majonez i połącz
wszystko.
Wstaw
do lodówki aby się przegryzła i wychłodziła.
Międzyczasie
zrób pastę z awokado. Awokado, łyżeczkę soku z cytryny, i oliwę
z oliwek rozetrzyj na pastę...i gotowe!
Nałóż
na kanapki, podawaj z sałatką.
Podałam
na Porcelana Bogucice
Smacznego!
pyszna sałatka podana na pięknej porcelanie :) czego chcieć więcej? :)
OdpowiedzUsuńdziękuję Małgosiu!
Usuń