Makaron z bakłażanem,papryką i cukinią z salsą pomidorową




Jak na włoską krew przystało...a krew nie kłamie, usłyszałam wołanie..ma-ka-ron!
Wołanie dochodziło z brzucha przekazywane kodem burczenia i ...z sąsiedniego pokoju.
Trzeba było szybko coś wykombinować. Jak się tylko ma chęć i kilka składników ,to zawsze wyjdzie coś pysznego!



Składniki
-makaron świderki MALMA


-papryka
-cukinia baby
-sos pomidorowy. Salsa podstawowa NA TEJ STRONIE
-oliwa z oliwek
-bazylia
-czosnek
-bakłażan
-parmezan


Nastaw wodę na makaron.
Międzyczasie rozgrzej oliwę z oliwek na patelni, dodaj czosnek pokrojony w plasterki, cukinię – pokrój w półplasterki, bakłażana w małe kawałki oraz paprykę w paseczki.
Podsmaż dość szybko.
Wlej salsę pomidorową.
Duś jeszcze chwilkę.
Niech przejdzie warzywami.
Dodaj bazylię.

Odcedz ugotowany makaron.
Wymieszaj ze świderkami.

Przed podaniem SCAGLIE DI PARMIGGIANO... e buon appetito! 





Komentarze

  1. u mnie remont pełną parą, więc i obiady raczej mało fajne ;) taki makaron wszamałabym z wielką chęcią i smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ..no nie wiem..chętnie wymienię makaron..na Twoja polentę...Remonty...dalej kapie czy juz przestało?

      Usuń
    2. już nie kapie, przyszła pora na skucie spuchniętych tynków i odgruzowanie :/ a babsztyl jeszcze się awanturuje na to wszystko :/

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Nie ma rady PASTA musi być. Bez kluchy ani rusz!

      Usuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!