Szarlotka
...to
ciasto, które zawsze jest pyszne, smakuje na zimno i na ciepło. Z
lodami, bez lodów..szybko znika!
Powstało ...i zanim zniknęło wzięło udział w weekendowym wypiekaniu u Bożenki Temat przewodni to jabłecznik/szarlotka. Czyli coś na czasie !
Powstało ...i zanim zniknęło wzięło udział w weekendowym wypiekaniu u Bożenki Temat przewodni to jabłecznik/szarlotka. Czyli coś na czasie !
Składniki
Na ciasto
-280g
mąki pszennej
-100g
cukru
-
170g masła
-2
żółtka
-3
łyżki jogurtu naturalnego
-1-2
łyżki wody
-1
łyżeczka skórki otartej z cytryny
Na
nadzienie
-2
kg jabłek
-
2 łyżki soku z cytryny
-2
łyżeczki cynamonu
-
cukier do smaku (dałam ok 50 g
dodatkowo: kasza manna, cukier puder do posypania opcjonalnie
Mąkę
i cukier wymieszaj dokładnie, dodaj masło pokrojone w kostkę,
otartą skórkę z cytryny. Zagnieć , następnie dodaj żółtka i
jogurt i jeśli będzie to konieczne- wodę, nie dużo.Całość
szybko zagnieć na lśniącą i gładką kulę, zawiń w folię
spożywczą i włóż do zamrażalnika. Minimum pół godziny.
Rozgrzej
piekarnik do 180 stopni.
Blaszkę,
u mnie kwadratowa , szklana forma do pieczenia- wyłóż papierem do
pieczenia- u mnie "papiery po maśle i margarynie" które
zużyłam właśnie dzisiaj.
Jabłka
obierz i utrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj sok cytrynowy,
cynamon i cukier do smaku. Odstaw na chwilę. Jeśli pojawi się
sok- odlej go. Najlepiej wypij :-)
Ciasto
wyciągnij z zamrażalnika i przekrój na pół. Jedną połówką
wyłóż dno tortownicy , możesz je rozwałkować, możesz zetrzeć
na tarce o dużych oczkach a potem docisnąć, albo odrywać mniejsze
kawałki i wylepić dno. Posyp delikatnie kaszą manną. Wchłonie
namiar wilgoci. Na jabłka zetrzyj drugą część ciasta.
Całość
wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 1 godzinę, aż wierzch
zrobi się złoty.
Podałam
na PORCELANIE BOGUCICE
Smacznego.
Aż zrobię dzisiaj i dam znać, jak wyszło. Pozdrawiam serdecznie i gratuluję fantastycznej strony!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo ! I pozdrawiam!
UsuńTo ja wpadam na kawalek. Cudowna :-)
OdpowiedzUsuń...przynieś swoją zaszalejemy !
UsuńAle apetyczna!
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńPiękne i smakowite, dziękuję za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńTo ja dziękuję!
Usuńszarlotki to takie magiczne ciasta, proste, z pospolitych owoców :) ale ile w nich smaku i uroku :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasto zawsze smakuje :) dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńCiasta z jabłkami nigdy nie będą się nudzić, bo dają tyle możliwości ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje za wspólne pieczenie.