Szarlotka



...to ciasto, które zawsze jest pyszne, smakuje na zimno i na ciepło. Z lodami, bez lodów..szybko znika!
Powstało ...i zanim zniknęło wzięło udział w weekendowym wypiekaniu u Bożenki Temat przewodni to jabłecznik/szarlotka. Czyli coś na czasie !


Składniki

Na ciasto
-280g mąki pszennej
-100g cukru
- 170g masła
-2 żółtka
-3 łyżki jogurtu naturalnego
-1-2 łyżki wody
-1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

Na nadzienie
-2 kg jabłek
- 2 łyżki soku z cytryny
-2 łyżeczki cynamonu
- cukier do smaku (dałam ok 50 g

dodatkowo: kasza manna, cukier puder do posypania opcjonalnie




Mąkę i cukier wymieszaj dokładnie, dodaj masło pokrojone w kostkę, otartą skórkę z cytryny. Zagnieć , następnie dodaj żółtka i jogurt i jeśli będzie to konieczne- wodę, nie dużo.Całość szybko zagnieć na lśniącą i gładką kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażalnika. Minimum pół godziny.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Blaszkę, u mnie kwadratowa , szklana forma do pieczenia- wyłóż papierem do pieczenia- u mnie "papiery po maśle i margarynie" które zużyłam właśnie dzisiaj.
Jabłka obierz i utrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj sok cytrynowy, cynamon i cukier do smaku. Odstaw na chwilę. Jeśli pojawi się sok- odlej go. Najlepiej wypij :-)
Ciasto wyciągnij z zamrażalnika i przekrój na pół. Jedną połówką wyłóż dno tortownicy , możesz je rozwałkować, możesz zetrzeć na tarce o dużych oczkach a potem docisnąć, albo odrywać mniejsze kawałki i wylepić dno. Posyp delikatnie kaszą manną. Wchłonie namiar wilgoci. Na jabłka zetrzyj drugą część ciasta.


Całość wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 1 godzinę, aż wierzch zrobi się złoty.


Podałam na PORCELANIE BOGUCICE

Smacznego.



Komentarze

  1. Aż zrobię dzisiaj i dam znać, jak wyszło. Pozdrawiam serdecznie i gratuluję fantastycznej strony!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne i smakowite, dziękuję za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. szarlotki to takie magiczne ciasta, proste, z pospolitych owoców :) ale ile w nich smaku i uroku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie ciasto zawsze smakuje :) dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasta z jabłkami nigdy nie będą się nudzić, bo dają tyle możliwości ;)
    Dziękuje za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!