Wyniki Konkursu z Folwark



Wybór nie był łatwy, ale trzeba było go dokonać.




Miejsce I ,a więc nagroda kosz z produktami Folwark wędruje do BASI za ten przepis



Karkówka w sosie czosnkowym

Składniki:
4 plastry karkówki,
4 duże pieczarki,
1 cebula,
sól, pieprz,
8 łyżek sosu czosnkowego Folwark http://folwark.com.pl/produkty/sos-czosnkowy-d/
Sposób przygotowania: Kotlety rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy. Układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy około pół godziny. W tym czasie pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w piórka. Podsmażamy je na patelni. Karkówkę wyciągamy, kładziemy na nią pieczarki i cebulę. Smarujemy sosem czosnkowym. Zapiekamy całość jeszcze około 10-15 minut.

Kolejne 2 równorzędne miejsca, a więc produkty Folwark
dla Eweliny za jej donuty



Składniki mokre:
2 szklanki obranego bobu
4 łyżki sosu sojowego
4 jajka
3/4 szklanki oleju ziołowego z suszonymi pomidorami
1/2 szklanki wody

Składniki suche:
1 i 1/3 szklanka mąki pełnoziarnistej
8 suszonych pomidorów
4 łyżki tartego sera
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

olej do smarowania

Twarożek
1 kostka chudego twarogu
1/2 pęczka drobno posiekanej botwinki
4 łyżki sosu czosnkowego FOLWARK http://folwark.com.pl/produkty/sos-czosnkowy-m/
2 łyżki siekanego koperku

Potrzebne: maszynka do minipączków (ps. równie dobrze można wedle tego przepisu zrobić gofry jak i tradycyjnie upiec muffiny
1. Składniki suche łaczymy, mieszamy. Składniki mokre miksujemy na gładką masę. Łączymy jedno z drugim i miksujemy razem jeszcze przez 2-3 minuty.
2. Maszynkę przecieramy pedzelkiem zanurzonym w oleju po czym podłączamy do sieci i nagrzewamy. Wylewamy ciasto i pieczemy przez ok 4-5 minut (po 2 można zwolnić zatrzask,żeby uszło trochę pary ;))
3. Wszystkie składniki twarożkowe porządnie miksujemy.
4. Zimne już oponki przecinamy na pół "po linii szwa" i smarujemy twarożkiem. Składamy razem i przyozdabiamy. Najprostszy przepis na świecie zrealizowany, smacznego

oraz dla Dagmary za

Kapsalon


Składniki:

foremki aluminiowe
6-8 średnich ziemniaków
olej do smażenia
1 pojedyncza pierś kurczaka
1 łyżka przyprawy kebab shoarma (lub kebab-gyros)
10 dag żółtego sera
1/2 kapusty pekińskiej
1 pomidor
1 ogórek świeży
sos czosnkowy Folwark http://folwark.com.pl/produkty/sos-czosnkowy-m/

Sposób przygotowania:

1. Pierś kurczaka pokroić w małą kostkę, oprószyć przyprawą kebab shoarma i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie usmażyć na rumiano na niewielkiej ilości oleju. Ziemniaki obrać i pokroić na frytki. Usmażyć na rumiano w gorącym oleju. Odstawić do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Ogórka i pomidora pokroić w półplasterki. Kapustę drobno poszatkować.
2.Przygotować 3-4 małe foremki aluminiowe (1 foremka na jedną osobę). Na dno włożyć frytki. Na frytki położyć kurczaka. Przykryć startym żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni na ok. 10 min. do momentu rozpuszczenia się sera. Po tym czasie wyjąć, polać sosem czosnkowym, przykryć kapustą, pomidorem, ogórkiem i znów polać sosem (można polać także ostrymi sosami). Smacznego

GRATULUJEMY!

Zwycięzców proszę o dane do wysylki nagród na maila
Adresy ślemy do 3 dni, po tym czasie wybieram kolejnego zwycięzcę.


A już po 10-tym pazdzernika zapraszam wszystkich na...kolejną zabawę!

Miłego dnia!


Komentarze

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!