Buła odrywana
A dziś
na śniadanko u nas buła odrywana.
Dzieci
je kochają!
Buły
znikają szybciutko.
Są
pachnące i aromatyczne.
I
co ważne, robione w domu!
Podaję
składniki na 12 buł
500
g mąki tortowej
40
g świeżych drożdży
100
ml naturalnego jogurtu
100
ml ciepłego mleka u mnie 3.2%
2
jaja
4
łyżki cukru
1 cukru wanilinowego
40 g rozpuszczonego i wystudzonego masła
2 łyżki oleju
2 łyżki oleju
szczypta
soli
Kruszonka:
75
g mąki tortowej
50
g drobnego cukru do wypieków
40
g zimnego masła
Dodatkowo:
1
małe rozkłócone jajko
W
dużym kubku wymieszaj- drożdże, łyżeczkę cukru i mąki oraz ciepłe
mleko .Powinna powstać papka.
Odstaw
zaczyn na 15 minut.
Przesiej
mąkę do misy, dodaj sól i cukier, cukier waniliowy i wymieszaj
dokładnie składniki sypkie. Dodaj olej,mleko i jogurt. Rozbełtaj
jaja. Dodaj. Ciągle mieszając dodaj masło rozpuszczone i zimne. Na koniec dodaj
zaczyn.Mnie w wyrabianiu pomógł robot.
Teraz
wyrób ładną elastyczną kulę ciasta.Odstaw ja w ciepłe miejsce,
ja postawiłam obok grzejnika. Miskę przykryłam folią spożywczą.
Odstaw
na jakieś 45 minut do godziny. Podwoi objętość.
Przygotuj
kruszonkę. Wszystkie składniki albo rozetrzeć widelcem albo
palcami. Włożyć do zamrażarki na pózniej.
Gdy
ciasto wyrośnie , podziel je na 12 równych części.
Ja zawijałam ślimaki.
Poukładaj
bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj
ściereczką. Odstaw na pół godziny. Ponownie wyrosną.
Posmaruj
teraz drożdżówki rozmąconym jajem i posyp kruszonką.
Piekarnik
nagrzej góra i dół do ok. 180 stopni. Gdy drożdżówki wyrosną,
włóż do piekarnika, piecz około 20 -25 minut.
Powinny
się ładnie zarumienić ,a po wyciągnięciu, skórka na wierzchu
powinna być przyjemnie chrupiąca.
Dzieci
kochają te buły.
Można
je jeść z masłem, można same...a można nawet przekroić na pół
i przełożyć powidłem śliwkowym!
Smacznego
!
Uwielbiam takie wypieki :-)
OdpowiedzUsuńWpadnij na bułę !
UsuńPrzepis zapisałam i zrobię w weekend:) Pysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńJa też mam na nią często zachcianki ;-)
UsuńAleż cudownie puchate! Coś wspaniałego :)
OdpowiedzUsuńPyszne, puszyste i ..na krótko...szybko znika!
UsuńNo to sobie narobilam, maz przeczytal Twoj post i pewnie zagoni mnie do kuchni :-)
OdpowiedzUsuńTo będzie przyjemny kawałek ciasta ! :-)
OdpowiedzUsuń