KONKURS z SEKO - polskim producentem przetworów rybnych
Kochani zapraszam na konkurs z firmą SEKO
Skończyło się lato. Zawitała do nas kolorowa jesień, choć i jesień szara , nostalgiczna. Nasz czas spędzamy częściej w kuchni, komponując dania szybkie i bardzo zdrowe. Ale czy wśród nich znajdziemy RYBCIĘ?
Rybę smażoną, pieczoną, na parze, duszoną…rybę aromatyczną, kolorową, zwyczajną, niezwyczajną...?
Tylko wyobraźnia Was ogranicza.
To jest konkurs spod znaku RYBY!
Zróbcie z rybą co chcecie!
I podeślijcie swoje zgłoszenie do mnie.
Aby wziąć udział w konkursie należy :
Przesłać przepis na danie -nie musi być zdjęcia potrawy, ale byłoby to dodatkowym atutem.
Udostępnić u siebie informację o konkursie, bo im więcej nas tym więcej inspirujących przepisów na temat ryby, która to powinna na stałe zagościć w naszych domach.
Będzie nam miło, jeśli zaprosicie znajomych do konkursu polubicie Z Kuchni Do Kuchni na FB
Swoje propozycje umieszczajcie pod tym postem, a zdjęcia przesyłacie na adres
Wysyłając
maila dajcie znać jakim nickiem podpisaliście się na blogu
ZASADY KONKURSU:
Organizatorem konkursu jest ZKDK
Nagrodą
w konkursie będą produkty firmy Seko
oraz produkty z linii "Jedyne takie". Taką nagrodę
przydzielimy dla 3 osób
Nagrody
Sponsor wysyła tylko na terenie Polski.
W
konkursie mogą wziąć udział potrawy, które nie brały udziału w
innych konkursach w terminie dwóch miesięcy przed dniem ogłoszenia
obecnego konkursu.
Czas
trwania konkursu
04.11-18.11.2015
Powodzenia!
Super konkurs. Z chęcią wezmę udział :-)
OdpowiedzUsuńZAPRASZAM SERDECZNIE...RYBA jest ZAWSZE na czasie !
UsuńSuper konkurs. Z chęcią wezmę udział :-)
OdpowiedzUsuńA PROSZE BARDZO !
Usuńz chęcią wezmę udział :)
OdpowiedzUsuńFajny konkursik :)
ZAPRASZAM SERDECZNIE...RYBA jest ZAWSZE na czasie ! ZGLOSZENIA MILE WIDZIANE, POZDRAWIAM !
UsuńSuper konkurs :)
OdpowiedzUsuńZAPRASZAM SERDECZNIE...RYBA jest ZAWSZE na czasie !
Usuńmuszę pomyśleć, ale temat super :)
OdpowiedzUsuńZAPRASZAM SERDECZNIE...MYŚL MYŚL...rybcie czekają!
Usuńi oczywiście przespałam :////
UsuńFajny konkursik ;) Rybki pyszne
OdpowiedzUsuńRYBCIA DOBRA TO FAKT...MNIAM!
UsuńRyba w cieście
OdpowiedzUsuńSkładniki:
- 700 g dorsza świeżego
- 5 łyżek mleka
- 2 jajka
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- odrobina soli himalajskiej
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu
- przyprawa pomidory z czosnkiem i bazylią
- ziemniaki
- olej
Wykonanie:
Rybę kroimy na kawałki. Przyprawiamy solą, pieprzem i pomidorami z czosnkiem i bazylią. Odstawiamy na godzinę. Ziemniaki obieramy i kroimy w talarki. Rozkładamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy je olejem (1 łyżka wystarczy) i przyprawiamy solą, pieprzem i pomidorami z czosnkiem i bazylią. Wstawiamy do piekarnika z funkcją termoobiegu na 200 stopni i pieczemy 30-40 minut, aż się ładnie zarumienią.
Przygotowujemy ciasto naleśnikowe - do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, mąkę pszenną i ziemniaczaną, sól, pieprz i pomidory z czosnkiem i bazylią. Mieszamy najlepiej trzepaczką, ma nam wyjść takie ciasto jak na naleśniki tylko ciut gęściejsze. Rozgrzewamy patelnię i wlewamy olej, kawałki ryby obtaczamy w cieście i smażymy na patelni, na średnim ogniu na rumiano z dwóch stron. Upieczone ziemniaki przekładamy na talerze, układamy naszą usmażoną rybę. Możemy podać z surówką.
Łosoś w pomarańczach
OdpowiedzUsuńSkładniki:
* filet z łososia (400g)
* 1 pomarańcza
* pół limonki
* sól
* pieprz cytrynowy
* 2 łyżeczki tymianku (u mnie suszony)
Sposób przygotowania: Filet oczyszczamy z łusek, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Dzielimy na dwie porcje. Skrapiamy sokiem wyciśniętym z limonki. Oprószamy solą, pieprzem i tymiankiem. Wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Obkładamy plastrami pomarańczy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C ok. 25 minut.
Śledzie słodkokwaśne
OdpowiedzUsuńSkładniki:
* 1 kg śledzi marynowanych (mogą być też ala matijas)
* 0,5 kg cebuli
* słoik ogórków konserwowych
* 0,5 kg jabłek
* ketchup (mały słoik)
* 0,5 szklanki oleju
Sposób przygotowania: Śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Jabłka, ogórki, cebulę kroimy w kostkę. Ketchup mieszamy z olejem. Wszystkie składniki mieszamy.
zaciekawił mnie ten przepis,trzeba spróbować dla odmiany
UsuńZapiekanka rybna z warzywami
OdpowiedzUsuńSkładniki:
* 50 dag filetów z ryby
* 1 kg ziemniaków
* przyprawa do ziemniaków
* przyprawa do ryb
* mieszanka warzywna konserwowa 400 g
* szklanka kremówki
* 10 dag żółtego sera
* 2 jajka
* sól, pieprz
* mąka do obtoczenia
* tłuszcz do wysmarowania formy
* olej do smażenia.
Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy ze skórki i kroimy w grube plastry i posypujemy przyprawą do ziemniaków. Rybę kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy przyprawą do ryby, obtaczamy w mące i smażymy na patelni na złoty kolor. Warzywa odcedzamy z zalewy. W naczyniu wysmarowanym tłuszczem układamy połowę ziemniaków, rybę, mieszankę warzywną, resztę ziemniaków. Kremówkę mieszamy z jajkami, startym na grubych oczkach żółtym serem. Doprawiamy pieprzem i solą. Zalewamy zapiekankę. Pieczemy ok. 35 minut.
Ryba w koperkowym sosie
OdpowiedzUsuńSkładniki:
* 50 dag filetów z ryby
* sól, pieprz
* mąka do obtoczenia
* tłuszcz do smażenia
* 2 pęczki koperku
* 20 dag żółtego sera
* szklanka kremówki
* łyżka masła do wysmarowania formy
Sposób przygotowania: Filety solimy i pieprzymy z każdej strony. Obtaczamy w mące i smażymy na rumiany kolor. Przekładamy do naczynia wysmarowanego masłem. Koperek drobno siekamy. Ser ścieramy na tarce na grubych oczkach. Koperek i ser mieszamy z kremówką. Zalewamy rybę. Pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 15 minut.
Ryba na czerwono z brzoskwinią
OdpowiedzUsuńSkładniki:
* 50 dag dowolnej ryby, np. mintaj
* puszka brzoskwiń
* 5 łyżek koncentratu pomidorowego
* 3 małe cebule
* sól, pieprz
* mąka, jajko, tarta bułka do panierowania ryby
* tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Rybę solimy i pieprzymy z każdej strony. Panierujemy kolejno w mące, jajku i tartej bułce. Smażymy na złoty kolor. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy aż cebula zmięknie. Kładziemy na rybę. Na każdej rybie układamy po kawałku brzoskwini. Pozostały sok z brzoskwiń mieszamy z koncentratem pomidorowym. Zalewamy rybę. Zapiekamy ok. 30 min. w temperaturze 180 stopni C.
Ryba na sposób chiński
OdpowiedzUsuńSkładniki:
* 50 dag filetów z ryby np. mintaj
* sól, pieprz
* panierka: mąka, jajko, tarta bułka
* tłuszcz do smażenia
* 1 marchew
* kawałek selera
* 1 cebula
* pół czerwonej papryki
sos:
* 3 łyżki ketchupu
* łyżka sosu sojowego
* łyżka białego octu winnego
* łyżeczka cukru
* 100 ml oliwy z oliwek
Sposób przygotowania: Kawałki ryby solimy i pieprzymy. Obtaczamy kolejno w mące, jajku i tartej bułce. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Przekładamy do garnka z grubym dnem. Marchew, seler i paprykę kroimy w słupki. Cebulę kroimy w piórka. Warzywa smażymy na patelni do czasu aż warzywa zmiękną. Składniki sosu mieszamy (najlepiej turlejką) i dolewamy do warzyw. Mieszamy. Mieszankę warzywną z sosem dokładamy do ryby. Dusimy pod przykryciem jakieś 10 minut.
Ryba w zielonym pesto
OdpowiedzUsuńSkładniki:
*70 dag filetów z dowolnej ryby, np.dorsz
* 2 średnie pomidory
* 15 dag tartej mozarelli
*sól, biały pieprz
* oliwa do wysmarowania naczynia
Pesto:
* 4 łyżki oliwy z oliwek
* 3 łyżki płatków migdałów
* 2 ząbki czosnku
* pęczek natki pietruszki
* 10 listków świeżej bazylii
* 2 łyżki startego żółtego sera
Sposób przygotowania: Filety solimy i pieprzymy, jeśli trzeba kroimy na mniejsze kawałki. Pomidory kroimy w plasterki. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. W naczyniu układamy na przemian filety z ryby i pomidory. Składniki pesto miksujemy za pomocą blendera. Sosem pokrywamy rybę. Całość posypujemy mozarellą. Danie pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni C przez ok. 25 min. Zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze ok. 10 minut.
Chętnie bym udostępniła post, tylko nie widzę tu żadnego odnośnika ani do konkursu do udostępnienia, ani Pani na feisie do polubienia:)
OdpowiedzUsuńFB po lewej u góry...to pewne hihihi
UsuńJuż mam. Awaria kompa. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńSzybka pasta z makreli i awokado z roszponką
OdpowiedzUsuńSkładniki:
-2 puszki bio filetów z makreli w oliwie z oliwek
-1 dojrzałe i miękkie awokado
-pół cebuli
-garść roszponki
-sól, pieprz
Sposób przygotowania:
-awokado przecinamy na pół, wydrążamy środek i przekładamy do miseczki. Rozgniatamy widelcem
-cebulę kroimy w kostkę, roszponkę drobno siekamy
-makręlę, cebulę, roszponkę przekładamy do awokado i dokładnie mieszamy
-całość przyprawiamy i chłodzimy w lodówce
Smacznego i na zdrowie!
Agnieszka
GRATULUJEMY! JESTEŚ W GORNIE ZWYCIĘZCÓW!
UsuńPODAJ SWÓJ ADRES DO WYSYŁKI NAGRODY ORAZ NUMER TELEFONU DLA KURIERA NA ADRES zkuchnidokuchni77@interia.pl
Pasta kanapkowa z puszkowych śledzi
OdpowiedzUsuńSkładniki:
2 puszki śledzia w pomidorach GRAAL
2/3 puszki kukurydzy konserwowej
½ cebuli
3 łyżki majonezu
sól, pieprz mielony
szczypta bazylii
Kukurydzę odsączyć z zalewy. Śledzie bez sosu pomidorowego przekładamy do miski. Delikatnie rozdrobnić. Dodajemy kukurydzę, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, majonez, 2-3 łyżki sosu pomidorowego oraz przyprawy. Wymieszać.
Dominika S. misia104@o2.pl
Śledzie z jagodami Goji w sosie śmietanowo-majonezowym
OdpowiedzUsuńSkładniki :
500 g filetów śledziowych matias
1 cebula
szklanka wody
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka cukru
2 łyżki suszonych jagód Goji
½ średniego jabłka
5 łyżek śmietany 12%
2 łyżki majonezu
pieprz
Śledzie zalać zimną wodą i ostawić do namoczenia, na co najmniej 2 godziny lub dłużej w zależności jak bardzo słone śledzie mamy.
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Dodać ocet i cukier. Zalać wrzącą wodą. Przemieszać i ostawić na 10 minut. Następnie odcedzić cebulę i odstawić aby przestygła. Śledzie odsączyć na papierze. Pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do większej miski. Dodać jagody, cebulę i pokrojone w kostkę jabłko. W osobnej miseczce wymieszać śmietanę i majonez. Doprawić do smaku mielonym pieprzem. Tak przygotowaną zalewą zalewamy śledzie, całość dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na co najmniej 48 godzin, aby smaki się połączyły.
Dominika S. misia104@o2.pl
Zupa rybna
OdpowiedzUsuńSkładniki:
głowy ryb pozostałe po filetowaniu (u mnie dorsz, flądra)
marchewka
kawałek selera
kostka rosołowa
łyżka przyprawy do ryb
ziele angielskie
pieprz
puszka pomidorów bez skórki
cebula
3-4 ziemniaki
ząbek czosnku
łyżeczka masła
łyżka koncentratu pomidorowego
Rybie głowy dokładnie myjemy, osuwamy gałki oczne. Głowy umieszczamy w garnku zalewamy wodą i zagotowujemy. W trakcie gotowania usuwamy szumy. Następnie dodajemy marchewkę, selera i przyprawy. Gotujemy godzinkę. Cebulkę i pomidory kroimy w kostkę. Na rozgrzanym maśle smażymy czosnek i cebulkę. Gdy się zeszkli dodajemy pomidory i sok z puszki. Smażymy ok 5 minut. Z garnka usuwany rybę. Do powstałego wywaru dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Po chwili dodajemy podsmażone warzywa oraz koncentrat pomidorowy. Całość zagotowujemy i doprawiamy do smaku.
Ugotowane ryby obieramy z mięsa i dekorujemy zupę na talerzu.
Dominika S. misia104@o2.pl
Smażone śledzie w zalewie octowej
OdpowiedzUsuńSkładniki:
1 kg śledzi
2 cebule
1 szklanka octu
2 ½ szklanki wody
½ szklanki cukru
1 łyżeczka soli
po 6 ziaren pieprzu czarnego, ziela angielskiego
3 liście laurowe
szczypta gorczycy
Śledzie dokładnie umyć, poodcinać płetwy i ogon. Pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić przyprawą do ryb, obtoczyć w mące i usmażyć na oleju do zrumienienia. W między czasie w rondelku wymieszać wodę z octem, dodać sól, cukier oraz przyprawy i zagotować. Cebulę pokroić w półtalarki i wrzucić do wrzącej zalewy. Zdjąć z ognia.W słoikach umieścić najpierw cebulę, następnie ułożyć śledzie. Wszystko zalać ciepłą zalewą octową. Zakręcić i odstawić do wystygnięcia. Przechowywać w lodówce.
Dominika S. misia104@o2.pl
Krewetki z suszonymi pomidorami
OdpowiedzUsuńSkładniki:
250 g krewetek
50 g masła
2 duże ząbki czosnku
5 sztuk suszonych pomidorów
pieprz, sól
Krewetki opłukać. Na rozgrzanej patelni roztopić masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone pomidory. Podsmażyć mieszając. Po 2-3 minutach dodać krewetki. Smażyć po kilka minut z obu stron. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dominika S. misia104@o2.pl
Cześć :) oto moja propozycja:
OdpowiedzUsuńKrem rybno-ziemniaczany
1/2 kg ziemniaków
1 pietruszka
3 łyżki masła
1 litr bulionu warzywnego
1/2 szklanki śmietany 30%
1 wędzona makrela
dodatkowo:
tosty z ziarnami
wykonanie:
Ziemniaki i pietruszkę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle, następnie zalać bulionem i rozgotować.
Rozgotowane ziemniaki zmiksować na krem i dodać 1/2 wędzonej makreli obranej z ości i ponownie zmiksować,dolać śmietankę i zagotować. Kiedy krem się zagotuje od razu wyłączyć gaz i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Tosty z ziarnami opiec w opiekaczu.
Gorący krem przelać do miseczek na wierzchu ułożyć obrane z ości kawałki ryby z drugiej połówki, posypać szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem, podawać z dodatkiem chrupiących tostów.
Pozdrawiam, iziona
Domowy paprykarz
OdpowiedzUsuń1 średnia marchew
1 cebula
kawałek selera
1 woreczek ryżu
1 mała wędzona makrela
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka oleju
przyprawy
Wykonanie:
Makrele obrać z ości i rozdrobnić, ryż ugotować i wystudzić, marchew oraz seler zetrzeć na grubych oczkach tarki, cebulę pokroić w drobną kostkę.
Na patelni podgrzać olej, dodać startą marchew oraz seler, chwilę wszystko razem podsmażyć, dodać cebulę, podlać 1-2 łyżkami wody, przykryć i udusić do miękkości. Do uduszonych warzyw dodać ryż, przecier pomidorowy i dokładnie wymieszać gdyby było za suche dodać troszkę wody na koniec dodać rybę i doprawić solą oraz pieprzem i mieloną papryką, ale tak na ostro.
Paprykarz najlepiej smakuje na drugi dzień jak wszystkie smaki się połaczą.
iziona
GRATULUJEMY! JESTEŚ W GORNIE ZWYCIĘZCÓW!
UsuńPODAJ SWÓJ ADRES DO WYSYŁKI NAGRODY ORAZ NUMER TELEFONU DLA KURIERA NA ADRES zkuchnidokuchni77@interia.pl
Bardzo dziękuję za wyrażenie 😊
UsuńPijany Łosoś
OdpowiedzUsuńDanie niezwykle proste, szybkie i przede wszystkim zdrowe.
Smakuje i wygląda niezwykle elegancko.
Składniki:
400g fileta z łososia
4 łyżeczki musztardy najlepiej miodowej
2 łyżeczki musztardy francuskiej
1 łyżeczka soli
4 łyżki ginu
2 pęczki kopru
1 cytryna
Pasta koperkowa:
sok z 1 cytryny
4 pęczki koperku
150g migdałów
3 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku
bułka bagietka
1. Marynata: Musztardy, sól i gin mieszamy ze sobą. Marynujemy łososia ułożonego na folii aluminiowej posypujemy posiekanym koprem. Na wierzchu układamy plasterki cytryny, zawijamy całość w folię aluminiową i wstawiamy
na 2 godziny do lodówki.
2. Po upływie tego czasu wstawiamy łososia do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na około 25 minut.
3. Pasta. Do blendera wsypujemy koper, migdały, oliwę, sok z cytryny i blenderujemy. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pastę przekładamy do obręczy serce i formujemy na talerzu, dekorujemy migdałem.
4. Bułkę bagietkę kroimy na kawałki o szerokości około 2cm. Następnie pieczywo rumienimy na złoto-brązowy kolor na suchej patelni grillowej.
5. Łososia podajemy na talerzu z dodatkiem pasty koperkowej w kształcie serce i bagietki.
GRATULUJEMY! JESTEŚ W GORNIE ZWYCIĘZCÓW!
UsuńPODAJ SWÓJ ADRES DO WYSYŁKI NAGRODY ORAZ NUMER TELEFONU DLA KURIERA NA ADRES zkuchnidokuchni77@interia.pl
Pstrąg łososiowy z nutą trawy cytrynowej
OdpowiedzUsuń2 filety pstrąga łososiowego
1 łyżka kaparów
2 łyżki masła
1 łyżeczka oliwy z oliwy
trawa cytrynowa
tymianek
świeżo zmielona sól himalajska
świeżo zmielony pieprz czarny
sok z 1/4 cytryny
Filety pstrąga umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem, trawą cytrynową, skropić sokiem z cytryny. Oliwę rozgrzać na patelni. Pstrąga układać skórą w dół, smażyć ok. 2 min, odwrócić. Delikatnie łopatką zdjąć skórę. Na drugiej stronie smażyć kolejne 2 minuty. Dodać masło i kapary, razem dusić ok. 5 minut. Podawać z kaszą bulgur oraz lekką sałatką.
Smacznego :)
Akurat jesienią proponuję moje popisowe słone przekąski, które nie tylko wspaniale smakują, ale i pięknie wyglądają:
OdpowiedzUsuńPieczone ciastka z polenty z pastą z białego sera i podwędzanych szprotów, z rukolą i prażonymi pestkami dyni. Na ciastka potrzebujemy:
- 1/2 szklanki polenty
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- szczypta soli
- olej lub oliwa do smażenia
Do garnka wsypujemy polentę, dodajemy sól i zalewamy wodą z mlekiem. Całość doprowadzamy do zagotowania i gotujemy około 10 - 15 minut na bardzo małym ogniu, aż polenta się zagęści. Polentę przekładamy do płaskiego prostokątnego lub kwadratowego naczynia, wyrównujemy i czekamy aż ostygnie. Zimną polentę kroimy na kwadraty i podsmażamy na oleju lub oliwie z każdej strony aż do lekkiego zbrązowienia. Kwadraty z polenty układamy na ładnym talerzu i na każde ciastko nakładamy pastę z białego sera i podwędzanych szprotów, rukolę i posypujemy prażonych pestkami dyni.
Pasta:
Kostkę dobrego, białego tłustego lub półtłustego sera lub twarożku rozgnieść widelcem i dodać rozgniecione podwędzane szprotki w oleju z puszki Seko i pokrojony drobno szczypiorek. Całość wymieszać, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem i nakładać z pomocą 2 łyżek porcję pasty na każdy kwadrat z polenty. Na każde ciasto położyć kilka listków rukoli i posypać prażonymi pestkami dyni.
Moja druga propozycja to pyszne słodko - słone śledzie z duszoną w miodzie cebulą, rodzynkami i octem balsamicznym.
Potrzebujemy:
- 1 opakowanie filetów śledziowych lekko solonych a la matjas w oleju
- 1/2 opakowania rodzynek
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka miodu
- 1-2 łyżki octu balsamicznego
Śledzie kroimy ukośnie. Na oleju podsmażamy cebulę, dodajemy miód i krótko dusimy. Dodajemy namoczone wcześniej rodzynki i ocet balsamiczny. Całość chwilkę gotujemy. Na każdy plaster śledzia nakładamy trochę farszu i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z chlebem pumpernikiel.
Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania.
Aneta
aneta.majchrzak@wp.pl