Ryba po grecku
Ryba
po grecku to jeden z przepisów na danie wigilijne. Ale nam się tej
ryby zachciało ...teraz.
Prosta
w przygotowaniu, istnieje jej wiele wariantów.
Oto
przepis na pyszną, nasza rybkę
- 8 kostek ryby mrożonej ryba po grecku
- 1/2 selera
- 4 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 cebule
- koncentrat pomidorowy
- 1/2 łyżki soli
- kilka liści laurowych
- olej do smażenia
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- cukier do smaku
- sos pomidorowyWarzywa (pietruszkę, seler) należy zetrzeć na tarce, marchewkę pokroić w talarki,cebulę pokroić w piórka i dusić pod przykryciem około 30 minut. Kostki ryby należy posolić i odczekać, aż się rozmrozi. Następnie rozmrożoną rybę obtoczyć w jajku i bułce tartej i usmażyć. Do uduszonych warzyw dodać koncentrat pomidorowy wymieszany z sosem pomidorowym sambal, liście laurowe, sól, pieprz, cukier i dalej gotować na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Po usmażeniu ryby, można albo rozdrobnić ją i dodać do warzyw, albo ułożyć warstwami.Ot i cały sekret.Smacznego!
-
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!