MOTYL I LILIA- biała herbata




Dziś pogoda jest...jaka jest. Ciemno, zimno i mgliście.
I z tej to okazji zaparzyłam wyjątkowo piękną i pyszną herbatę. Okazja ku temu jest.
Chęć posiadania energii, chęć dobrego samopoczucia i pragnienie...zdrowa! I odpowiedniego nawilżenia, wszak przechodzę...jaglany detoks!




Herbata Motyl i Lilia znana jest w Chinach pod nazwą Bai He Yu Die.



Po zaparzeniu listki stopniowo rozwijają się, aby odkryć przed nami pomarańczowy kwiat lilii i oczarować delikatnym aromatem moreli.
 
Kuszący napar o pełnym odświeżenia aromacie.



 
Każda kulka waży 6-8 gramów. Kupicie ją u Pana Marka



 
Herbata biała to najdroższy a zarazem cieszący się największym uznaniem koneserów gatunek herbaty na świecie. Jest ona produkowana na niewielką skalę w Chinach. Zbiór odbywa się wczesną wiosną, gdy roślina budzi się ze snu zimowego. Sama herbata w trakcie produkcji jest poddawana tylko procesowi więdnięcia oraz suszenia. Biała herbata to nierozwinięte jeszcze liście i pączki krzewu herbacianego (tzw. silver tips). Młode listki zawierają 3x więcej zdrowotnych polifenoli, niż liście starsze.

 
Biała herbata orzeźwia i pobudza, poleca się ja zamiast picia kawy. Nazywana jest też eliksirem młodości ze względu na niesamowitą ilość polifenoli oraz innych substancji, których jest nawet wielokrotnie więcej niż w herbacie zielonej.
Parzy się ją wodą o temperaturze 75- 90°C. Woda w 3-4 minuty po zagotowaniu osiąga temperaturę 90°C, a w 12 minut po przegotowaniu woda osiąga temperaturę 75°C.

Jest zmysłowa w smaku , gasi pragnienie i wzmacnia.
Można zaparzyć po raz drugi.
Jest spektakularna i zjawiskowa. Na wielki okazje i na takie dni zupełnie bez okazji.
I na dziś, kiedy brakuje nam kwiatów i słońca!







Komentarze

  1. jeśli smakuje przynajmniej w połowie tak jak wygląda to chcę ja mieć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. za każdym razem wybieram ...inny kwiat i tak sobie PACZĘ i podziwiam...i piję ! Dobre są, piękne..

      Usuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!