MOTYL I LILIA- biała herbata
Dziś
pogoda jest...jaka jest. Ciemno, zimno i mgliście.
I
z tej to okazji zaparzyłam wyjątkowo piękną i pyszną herbatę.
Okazja ku temu jest.
Chęć
posiadania energii, chęć dobrego samopoczucia i
pragnienie...zdrowa! I odpowiedniego nawilżenia, wszak przechodzę...jaglany detoks!
Herbata
Motyl
i Lilia znana
jest w Chinach pod nazwą Bai
He Yu Die.
Po
zaparzeniu listki stopniowo rozwijają się, aby odkryć przed nami
pomarańczowy kwiat lilii i oczarować delikatnym aromatem moreli.
Kuszący
napar o pełnym odświeżenia aromacie.
Każda
kulka waży 6-8 gramów. Kupicie ją u Pana Marka
Herbata
biała to najdroższy a zarazem cieszący się największym uznaniem
koneserów gatunek herbaty na świecie. Jest ona produkowana na
niewielką skalę w Chinach. Zbiór odbywa się wczesną wiosną, gdy
roślina budzi się ze snu zimowego. Sama herbata w trakcie produkcji
jest poddawana tylko procesowi więdnięcia oraz suszenia. Biała
herbata to nierozwinięte jeszcze liście i pączki krzewu
herbacianego (tzw. silver tips). Młode listki zawierają 3x więcej
zdrowotnych polifenoli, niż liście starsze.
Biała
herbata orzeźwia i pobudza, poleca się ja zamiast picia kawy.
Nazywana jest też eliksirem młodości ze względu na niesamowitą
ilość polifenoli oraz innych substancji, których jest nawet
wielokrotnie więcej niż w herbacie zielonej.
Parzy
się ją wodą o temperaturze 75- 90°C. Woda w 3-4 minuty po
zagotowaniu osiąga temperaturę 90°C, a w 12 minut po przegotowaniu
woda osiąga temperaturę 75°C.
Jest
zmysłowa w smaku , gasi pragnienie i wzmacnia.
Można
zaparzyć po raz drugi.
Jest
spektakularna i zjawiskowa. Na wielki okazje i na takie dni zupełnie
bez okazji.
I
na dziś, kiedy brakuje nam kwiatów i słońca!
jeśli smakuje przynajmniej w połowie tak jak wygląda to chcę ja mieć :)
OdpowiedzUsuńza każdym razem wybieram ...inny kwiat i tak sobie PACZĘ i podziwiam...i piję ! Dobre są, piękne..
Usuń