Wegepasztet jaglany z cukinią, porem, fasolką adzuki i suszonym pomidorem



Zapewniam każdego, że ten pasztet zagości na stale w Waszej lodówce, zróbcie go szybciutko, nawet na Święta, a nie pożałujecie !



Jest wspaniały, pyszny i bardzo aromatyczny.
Jako genialna przekąska na dużego głoda! Bez chleba!



Składniki na małą keksówkę, około 6 porcji
  • dwie trzecie ugotowanej fasolki Adzuki SKWORCU
  • pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 1 duża cukinia
  • 7 suszonych pomidorów
  • biała część z pora
  • pół puszki pomidorów
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżeczki suszonego koperku SYS
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 duże ząbki czosnku- drobno posiekane
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska bądz himalajska


Piekarnik rozgrzej do 190 stopni.
Cukinie zetrzyj na dużych oczkach, odstaw.Pomidory suszone i pora pokrój w drobną kostkę. Pomidory z zalewy pokrój w kostkę, jeśli są krojone- odstaw na bok.
Na patelni rozgrzej olej kokosowy, wrzucaj kolejno warzywa, mieszaj.
Dodaj przyprawy, drobno siekany czosnek,ugotowaną fasolkę, kaszę jaglaną i sól do smaku.
Możesz dodać trochę wody ,jeśli masa wydaje ci się zbyt sucha.
Po upływie 10 minut dodaj mielone siemię lniane oraz oliwę. Wymieszaj.
Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia.Wylej całość, wyrównaj. Piecz około 30 minut w 190 stopniach.



Pasztet jest pyszny na ciepło i na zimno.
Zniknie w ciągu kilku minut. Ja już zrobiłam takie...trzy w ciągu tygodnia. Można go zabrać ze sobą wszędzie.
Daje uczucie sytości na długo, a zawarte w nim przyprawy to prawdziwy wulkan zdrowia.



(Inspiracja- "Jaglany Detoks" Marek Zaremba)





Komentarze

  1. Inspiracją to chyba lekkie niedopowiedzenie bo przepis jest w zasadzie identyczny jak w Jaglanym Detoksie 😅ale pasztet rzeczywiście przepyszny. , sama robiłam go według książki juz z milion razy. Czasem zamiast siemienia dodawałam chia, babkę plesznik, a zamiast pomidorów z puszki świeże . Zawsze wychodził genialny 😃

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!