Wegepasztet jaglany z cukinią, porem, fasolką adzuki i suszonym pomidorem
Zapewniam
każdego, że ten pasztet zagości na stale w Waszej lodówce,
zróbcie go szybciutko, nawet na Święta, a nie pożałujecie !
Jest
wspaniały, pyszny i bardzo aromatyczny.
Jako
genialna przekąska na dużego głoda! Bez chleba!
Składniki
na małą keksówkę, około 6 porcji
- dwie trzecie ugotowanej fasolki Adzuki SKWORCU
- pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1 duża cukinia
- 7 suszonych pomidorów
- biała część z pora
- pół puszki pomidorów
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 łyżeczki suszonego koperku SYS
- pół łyżeczki suszonego tymianku
- 2 duże ząbki czosnku- drobno posiekane
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól morska bądz himalajska
Piekarnik
rozgrzej do 190 stopni.
Cukinie
zetrzyj na dużych oczkach, odstaw.Pomidory suszone i pora pokrój w
drobną kostkę. Pomidory z zalewy pokrój w kostkę, jeśli są
krojone- odstaw na bok.
Na
patelni rozgrzej olej kokosowy, wrzucaj kolejno warzywa, mieszaj.
Dodaj
przyprawy, drobno siekany czosnek,ugotowaną fasolkę, kaszę jaglaną
i sól do smaku.
Możesz
dodać trochę wody ,jeśli masa wydaje ci się zbyt sucha.
Po
upływie 10 minut dodaj mielone siemię lniane oraz oliwę.
Wymieszaj.
Keksówkę
wyłóż papierem do pieczenia.Wylej całość, wyrównaj. Piecz
około 30 minut w 190 stopniach.
Pasztet
jest pyszny na ciepło i na zimno.
Zniknie
w ciągu kilku minut. Ja już zrobiłam takie...trzy w ciągu
tygodnia. Można go zabrać ze sobą wszędzie.
Daje
uczucie sytości na długo, a zawarte w nim przyprawy to prawdziwy
wulkan zdrowia.
(Inspiracja-
"Jaglany Detoks" Marek Zaremba)
Inspiracją to chyba lekkie niedopowiedzenie bo przepis jest w zasadzie identyczny jak w Jaglanym Detoksie 😅ale pasztet rzeczywiście przepyszny. , sama robiłam go według książki juz z milion razy. Czasem zamiast siemienia dodawałam chia, babkę plesznik, a zamiast pomidorów z puszki świeże . Zawsze wychodził genialny 😃
OdpowiedzUsuń