Zupa paprykowo-pomidorowa z pesto i orzechami włoskimi
Oto
moja kolejna jesienna i pyszna zupa z "Jaglanego detoksu"
Marka Zaremby!
Stosuje
Jego program i czuję się świetnie!
Jak
nie mam w lodówce ugotowanej kaszy jaglanej na sypko, to wpadam w
panikę!
Zupka
jest na włoską nutkę, przypomina mi Sycylię.
Doda
wszystkim energii i masę pozytywnych emocji!
Składniki
-4
czerwone papryki
-1
puszka konserwowych pomidorów
-niecały
litr wody
- 2 suszone daktyle
- 1 czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- szczypta kurkumy
- skórka otarta z połowy cytryny
- 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
- 4 orzechy włoskie
- bazylia świeże listki
Na
pesto
- półtorej szklanki rucoli
- sok z połowy cytryny
- 1 duża łyżka uprażonych nasion słonecznika
- 4 łyżki oliwy
- sól himalajska różowa do smaku
- woda mineralna lub zródlana lub filtrowana
Upiecz
papryki w piekarniku , w 190 stopniach, do czarnej skórki, następnie
zamknij je w szklanym naczyniu na 15 minut, po czym ściągnij
skórkę, zejdzie bez problemu.
Odstaw.
Do
garnka włóż olej kokosowy i rozgrzej go, wrzuć pokrojoną w
piórka cebulę, rozmaryn i tymianek.
Podsmażaj
około 2 minut.
Dodaj
pomidory, czosnek , daktyle i paprykę.
Wlej
gorąca wodę, dosmacz solą, skórką z cytryny i gotuj pod
przykryciem około 15 minut.
Dodaj
ugotowaną kaszę jaglaną.
Do
zupy dodaj kilka listków bazylii następnie zmiksuj blenderem, na
krem.
Jeśli
zupa wyda Ci się za gęsta, możesz oddać wody.
Teraz
robimy pesto.
Do
wysokiego naczynia dodaj wszystkie składniki i zmiksuj na gładko.
Spróbuj, ewentualnie dopraw.
Zupę
podawaj z pesto, listkami bazylii jeśli lubisz i posypane orzechami
włoskimi.
Smacznego!
Na
zdrowie!
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!