Straciatella miętowa
Podaję
wam przepis na pyszne ciasteczko, na zimno!
Składniki na biszkopt
-5
jaj od szczęśliwych kurek
-3/4
szklanki mąki pszennej
-1
łyżka mąki ziemniaczanej
-2
łyżki kakao lub karobu
-3/4
szklanki cukru
Na
krem miętowy z czekoladą
-3
budynie waniliowe
-1
l mleka
-300
g miętowych landrynek
-3
łyżki cukru
-1/2
szklanki wody
-1
kostka masła
-kilka
kostek startej gorzkiej czekolady
Pianka
-150
ml jogurtu naturalnego
-0,5
l śmietanki kremówki 36 %
-2
łyżki cukru pudru
-2
galaretki agrestowe lub kiwi + 250 ml wrzątku
-
gorzka czekolada, biszkopty okrągłe, 2 łyżeczki kawy
Oddziel
białka od żółtek- białka ubij na sztywno. Pod koniec dodaj
cukier. A następnie powoli po jednym żółtku, n ie przerywając
miksowania. Dodać powoli wszystkie składniki suche i delikatnie
wymieszać.Piec przez pół godziny w 170 stopniach.
Do
garnka wlej wodę i wsyp landrynki miętowe i gotuj powoli cały czas
mieszając. Osobno przygotuj budyń z 3 łyżkami cukru i do gorącego
budyniu wlej gorący syrop miętowy.Wymieszaj dokładnie i odstaw aż
całkowicie przestygnie.
Masło
utrzyj na puch i stopniowo dodawaj budyń.
Do
gotowej zimnej masy zetrzyj gorzką czekoladę i delikatnie wymieszać
łyżką.
Ubij śmietanę na sztywno, dodaj cukier puder i zmiksować.
Następnie
dodaj jogurt i powoli wmiksuj.
Na
sam koniec wlej tężejącą galaretkę i miksuj jeszcze
chwilkę.
Jeśli chcesz to możesz zrobić poncz do nasączenia biszkoptu, polecam!
- 4 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
- około 250 ml przegotowanej wody
Nasącz biszkopt ponczem. Wyłóż masę miętową z czekoladą a na wierzch biszkopty nasączone kawą od spodu.
Jeśli chcesz to możesz zrobić poncz do nasączenia biszkoptu, polecam!
- 4 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
- około 250 ml przegotowanej wody
Nasącz biszkopt ponczem. Wyłóż masę miętową z czekoladą a na wierzch biszkopty nasączone kawą od spodu.
Następnie
masę z galaretką.
Dekorujemy
startą czekoladą i wkładamy na noc do lodówki, bo ciasto
najlepsze jest na drugi dzień.
Smacznego!
Pyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńTo musi być pyszne :) Zapisuję :)
OdpowiedzUsuńA jaki rozmiar blaszki na to pyszne ciasto?
OdpowiedzUsuńNie ma mnie w domu teraz aby zmierzyć ;-) Ale raczej standard, nie za duża! wiadomo im większa tym warstwy będą niższe. Ja nigdy nie mierzę blaszek. Czasem wychodzą mi wyższe czasem niższe ciasta :-) Są i tak zjadliwe, pozdrawiam serdecznie :-)
Usuń