Chleb orkiszowy graham na maślance, z ziarnem słonecznika i czarnym sezamem
Kupiłam
automat do wypieku chleba.
Postanowiłam
rzecz jasna wypróbować ten gadżet.
Mogę
śmiało rzec , że faktycznie jest przydatny, bo gdy będziemy
trzymać się miar i wag zawartych w książeczce ,to możemy śmiało
zacząć kombinować i tworzyć własne chleby.
Ja
zrobiłam jak zwykle po swojemu i oto podaję przepis na chleb wagi
1000 g, pyszny i syty.
Ma
ładną strukturę, chrupiącą skórkę i nie sypiący się środek.
Smakuje
trochę jak chleb na zakwasie, powoduje to dodatek maślanki. Coś mi
mówi, że chleb ten można upiec również w sposób tradycyjny, w
piekarniku, w keksówce.
Składniki
- 350 ml maślanki
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 2 łyżki masła
- 1 płaska łyżka cukru
- 540 g mąki orkiszowej typ 1450 graham Symbio
- łyżka czarnego sezamu
- łyżka nasion słonecznika- ¾ torebki suszonych drożdży
Wszystkie
składniki, po kolei jak podałam, dodać do foremki , ustawić program
na 1 kg chleba, włączyć program podstawowy i dodatkowo dać opcję
"rumiana skórka".
Chleb
nie jest "pusty", pysznie smakuje z łososiem i szpinakiem.
Idealny
jako drugie śniadanie dla dziecka i do pracy.
Smacznego!
Też mam maszynę do wypieku chleba, przydaje się
OdpowiedzUsuńWspaniały chlebuś ci wyszedł :-)
OdpowiedzUsuń