Chleb orkiszowy graham na maślance, z ziarnem słonecznika i czarnym sezamem



mąka orkiszowa graham,chleb z automatu,chleb,chleb razowy,Symbio,

Kupiłam automat do wypieku chleba.
Postanowiłam rzecz jasna wypróbować ten gadżet.
Mogę śmiało rzec , że faktycznie jest przydatny, bo gdy będziemy trzymać się miar i wag zawartych w książeczce ,to możemy śmiało zacząć kombinować i tworzyć własne chleby.


Ja zrobiłam jak zwykle po swojemu i oto podaję przepis na chleb wagi 1000 g, pyszny i syty.
Ma ładną strukturę, chrupiącą skórkę i nie sypiący się środek.
Smakuje trochę jak chleb na zakwasie, powoduje to dodatek maślanki. Coś mi mówi, że chleb ten można upiec również w sposób tradycyjny, w piekarniku, w keksówce.

mąka orkiszowa graham,chleb z automatu,chleb,chleb razowy,Symbio,

Składniki
  • 350 ml maślanki
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 2 łyżki masła
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 540 g mąki orkiszowej typ 1450 graham Symbio
  • łyżka czarnego sezamu
  • łyżka nasion słonecznika
    - ¾ torebki suszonych drożdży
mąka orkiszowa graham,chleb z automatu,chleb,chleb razowy,Symbio,

Wszystkie składniki, po kolei jak podałam, dodać do foremki , ustawić program na 1 kg chleba, włączyć program podstawowy i dodatkowo dać opcję "rumiana skórka".
Chleb nie jest "pusty", pysznie smakuje z łososiem i szpinakiem.
Idealny jako drugie śniadanie dla dziecka i do pracy.
Smacznego!

mąka orkiszowa graham,chleb z automatu,chleb,chleb razowy,Symbio,














Komentarze

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!