Koktajl acerola z dodatkami
Ostatnio bardzo
zaciekawiła mnie...acerola. Co to jest? Co w niej jest cennego?
Dlaczego jest taka wyjątkowa?
Acerola,
inaczej wiśnia z Barbados, jest rekordzistką pod względem
zawartości witaminy C.
Jeden
owoc aceroli ważący 4,5 g ma tyle witaminy C co kilogram cytryn.
Jedna mała szklanka (180 ml) soku z aceroli może zawierać tyle
witaminy C co 14 litrów soku pomarańczowego.
Acerola
pochodzi z Wysp Karaibskich i Ameryki Środkowej.
Komercyjnie
najczęściej produkuje się skoncentrowany sok, który nadaje się
do mrożenia lub przetwarzania na suchy proszek. Skoncentrowany sok
doje się do różnych napojów, zwiększając ich wartość
odżywczą.
Dziś
zrobiłam koktajl- bogaty i pobudzający.
Doda
nam sił i energii- wypróbowałam na sobie!
Składniki
- 4 łyżki ekologicznego soku z aceroli Symbio
- 2 banany
- 3 garście szpinaku
- 1 łyżka miodu
- płaska łyżka sproszkowanej trawy pszenicznej
- łyżka soku i owoców z pigwy- opcjonalnie
- 2 szklanki chłodnego naparu z czystka
- 1 łyżka jagód goji na szklankę
W
blenderze o dużej mocy, zmiksuj wszystko na gładko, poza jagodami
goji.
Przelej
do szklanek i pij na zdrowie.
Udekoruj
jagodami goji.
Moje
dzieci za nimi przepadają.
Dzienna
dawka dla dorosłego to 70 jagód goji, dzieci 35.
Smacznego!
mniam i jaki piękny kolor!
OdpowiedzUsuń