Sałatka z kaszą jaglaną, złotymi jagodami inków i tuńczykiem
To
jedna z moich ulubionych sałatek, którą możemy miksować dowolnie
– ze względu na posiadane składniki, ilość itd.
Wszystko
zależy od naszej fantazji.
Bazą
jest oczywiście królowa kasz- jaglana.
Ugotuj
jej więcej, nigdy się nie zmarnuje. Raz dodasz ją do sałatki, raz
zjesz na ciepło z cynamonem i brązowych cukrem trzcinowym ,
następnym razem zmiksujesz ją z ulubioną zupą, na krem.
Dziś
zrobimy bardzo dobrą sałatkę, szybką- pod warunkiem , że już
macie kaszę jaglaną ugotowaną na sypko.
Zacznijcie
dzień właśnie od tego.
Składniki
- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej, na sypko
- mix ulubionych sałat
- złote jagody inków http://www.symbio.pl , około garści
- kilka pomidorków koktajlowych
- trochę kukurydzy z puszki
- oliwki ulubione
- oliwa z oliwek i sól do smaku
- puszka tuńczyka
- płatki migdałów, uprażone wcześniej na patelni
Najpierw
ugotuj kasze jaglaną na sypko. Następnie do miski wsyp sałatę.
Dodaj
kaszę jaglaną, wymieszaj dokładnie.
Dodaj
pozostałe składniki ,odpowiednio rozdrobnione, wymieszaj. Posól,
dodaj oliwy z oliwek.
Wyłóż
na talerze.
Na
koniec dodaj złote jagody inków, idealnie się komponują ,są
kwaskowate i jednym słowem pyszne.
Podpraż
na suchej patelni płatki migdałów.
Posyp
całość!
Gotowe!
Smacznego!
Ten przepis spadł mi z nieba! Jestem jedyną osobą w domu, która uwielbia kaszę jaglaną i niestety nie potrafię przekonać do niej rodzinki. Ale z tym przepisem może się udać, już wiem co zaserwuję jutro na śniadanie ;)
OdpowiedzUsuń