KONKURS Z FIRMĄ BRZEŚĆ
Karnawał
to czas szalonych zabaw, wspanialej atmosfery w gronie przyjaciół,
znajomych i rodziny.
To
czas, kiedy dzielimy się ze sobą entuzjazmem i radością...ale to
również czas przygotowań, czas nowych pomysłów i ....przekąsek.
Czas
,który poświęcamy na zabawę i na jej przygotowanie.
Jeśli
mamy taką możliwość , bawimy się na balach, w pubach, czy
restauracjach.
A
co jeśli jesteśmy organizatorami takiej imprezy?
Co
podamy naszym gościom?
Co
może poleżeć na stołach i nie popłynie?
Co
będzie wyglądało na tak apetyczne, że nikt się temu nie będzie
mógł oprzeć?
Razem
z firmą BRZEŚĆ mamy dla Was apetyczny konkurs!
Do
wygrania zestaw produktów cukierniczych o łącznej wartości 100
zł, który trafi do jednego Łasucha i osłodzi mu imprezę!
Zasady
1/
Umieść w komentarzu przepis na danie/przekąskę karnawałową.
Możesz
dodać max. 3 zgłoszenia, ale każde w osobnym komentarzu.
2/
Komentarze obraźliwe, kradzione,
kopiowane z innych konkursów i niezwiązane z tematem konkursowym
będą usuwane.
3/W
konkursie nie mogą brać udziału komentarze, które zostały
zgłoszone do konkursu o tej samej tematyce i z tym samym sponsorem,
ale na innym blogu/portalu. Innymi słowy, jeśli konkurs odbywa się
przykładowo na trzech blogach, to proszę nie wklejaj wszędzie tego
samego komentarza, bo nie będę mogła go zaliczyć, jako zgłoszenia
konkursowego.
4/
Każdy komentarz powinien być opatrzony imieniem, dwoma pierwszymi
literami nazwiska oraz miastem. Dane to powinny być identyczne z
tymi, które zostaną przez Ciebie podane przy ewentualnej wygranej.
Przykład zgłoszenia Zosi Nowak z Zielonej Góry: Zosia No. Zielona
Góra.
5/
Mamy dla Was JEDEN spory zestaw słodyczy od PRODUKTY CUKIERNICZE BRZEŚĆ, dlatego byłoby miło gdybyście POLUBILI SPONSORA, KTÓRY OSŁODZI WAM IMPREZĘ.
6/
Organizatorem jestem
JA czyli ZKDK i będzie mi miło jeśli mnie polubicie .
7/Konkurs
trwa od 22.01.2016- 05.02.2016– po ogłoszeniu wyników czekam 3
dni na dane teleadresowe laureata ,po czym wybieram następnego
itd.
8/ Wysyłka nagrody tylko na terenie RP
Życzę powodzenia !
8/ Wysyłka nagrody tylko na terenie RP
Życzę powodzenia !
Churros
OdpowiedzUsuńSkładniki:
- 240 ml wody
- 50 g masła
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1 i 1/8 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
W wysokim garnku gotujemy wodę, masło, cukier, sól. Masło musi nam się roztopić i cukier rozpuścić. Do wrzącego płynu wsypujemy mąkę, mieszamy intensywnie. Zdejmujemy z palnika, ucierać mikserem, aż ciasto będzie odstawać od brzegów naczynia. Studzimy.
Do wystudzonej masy wbijamy jajka, jedno po drugim, miksując dobrze po każdym kolejnym. Ciasto powinno być gładkie i gęste.
Moje churrosy wyciskane były przez szpryce z końcówką gwiazdki. Małej gwiazdki, dlatego wyszły cienkie. Olej rozgrzewamy dość mocno ( gdzieś wyczytałam, że do temperatury 175 st C). Na olej wyciskamy churros długości około 10 - 12 cm, smażymy z każdej strony aż uzyskają kolor lekko brązowy. Posypujemy cukrem pudrem
Angelika Ka, Puławy
angelika.kasiak@gmail.com
Scripsy drobiowe
OdpowiedzUsuńSkładniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 2 x 1/4 łyżeczki soli
- 2 x 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 x 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 jajko
- 2 x 1/2 łyżeczki chili
- 1/2 szklanki mąki kukurydziana do cista
- 1/4 szklanki mleka
- maka kukurydziana do panierki
- amarantus do panierki
- olej do smażenia
Wykonanie:
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż na paski. Z jednej piersi podwójnej około 12 szt wychodzi. Przekładamy pokrojone mięso do miski, posypujemy przyprawami solą, słodką papryką oraz pieprzem. Całość mieszamy, aż przyprawy dokładnie obtoczą kurczaka.
Ciasto naleśnikowe: do miski wbijamy jajko, dodajemy sól, pieprz , chili, słodką paprykę, mąkę i mleko. Miksujemy wszystko za pomocą miksera aż masa będzie jednolita.
Każdy kawałek kurczaka maczamy w cieście i panierujemy w mące z amarantusem.
W głębokiej patelni rozgrzewamy olej do temperatury 180*C. Na rozgrzany tłuszcz wkładamy partiami kurczaka i smażymy kilka minut na średnim ogniu na złoty kolor.
Angelika Ka.Puławy
angelika.kasiak@gmail.com
Łososiowe szaszłyki
OdpowiedzUsuńSkładniki:
- 300 gram filet z łososia
- 1 cukinia
- 1 papryka
- 2 małe cebule
- sól, pieprz, oliwa
Wykonanie:
Z łososia odcinamy skórę, kroimy go w kostkę średniej wielkości. W podobne kawałki kroimy pozostałe warzywa, ja pokroiłam w krążki cukinie,cebulę i w kostkę paprykę. Marynujemy wszystko w soli, pieprzu i ziołach. ostawiamy na 1-2 h.
Po tym nadziewamy na patyki do szaszłyków. Pieczemy w piekarniku pod przykryciem folią aluminiową 40 minut w temperaturze 160 stopni, następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Angelika Ka. Puławy
angelika.kasiak@gmail.com
Barbara Pra Żory.
OdpowiedzUsuńIdealne będą ciasteczka witrażyki
Składniki:
•200 g masła
•120 g cukru
•400 g mąki pszennej
•1 jajko
•1 łyżka cukru waniliowego
•landrynki w jednym kolorze (ilość zależy od ilości ciastek ok 1,5 landrynki na ciastko)
Sposób Przygotowania:
Miękkie masło zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym,następnie wbić jajko ,przesiać mąkę (nie zagniatać),wstawić na 1 godzinę do lodówki.Po tym czasie dopiero zagnieść dobrze ciasto.Rozwałkować placek o grubości ok 3mm,wyciąć kółka szklanką lub literatką ,następnie na środku wyciąć kształt mniejszą foremką lub można kieliszkiem.Ułożyć ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.W środek ciasteczek wsypać pokruszone landrynki (w tym celu najlepiej włożyć je do woreczka lub ściereczki i rozbić tłuczkiem do mięsa).
Piec ciastka 12-15 min w 180C.Po wyjęciu z piekarnika odczekać ,aż wystygną wtedy landrynki ładnie się odkleją od papieru do pieczenia:).
Barbara pra Żory,albo najprostsze cebulowe krążki skoro ma to być przystawka to do piwa na karnawał super.
OdpowiedzUsuńSkładniki:
•3-4 cebule
•1 łyżeczka ziół prowansalskich
•1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
•sól
•pieprz czarny mielony
•3 jajka
•1 szklanka mąki pszennej
•1 szklanka bułki tartej
•olej do smażenia
Sposób Przygotowania:
Cebulę obrać,pokroić w 1-1,5 cm krążki,porozdzielać i zaleć zimną wodą na 15-20 min.Po tym czasie od cebuli powinny poodchodzić błonki,należy je pościągać i wyrzucić .
Jajka rozmącić z dodatkiem przypraw.Panierować krążki najpierw w mące,potem w jajku z przyprawami i na końcu w bułce tartej.Smażyć na głębokim tłuszczu na złoty kolor.Gotowe wyjmować na papierowy ręcznik.
Barbara pra Żory,natomiast do wódeczki moje śledziki po cygańsku szybko,tanio i nie skomplikowanie
OdpowiedzUsuńSkładniki:
•5 płatów śledziowych a'la matjas
•2 pikle z cukinii lub 2 duże ogórki konserwowe
•2 średnie cebule
•1 ząbek czosnku
•2 duże łyżki pikantnego mocnego ketchupu ( ja użyłam pudliszki)
•2 łyżeczki musztardy delikatesowej
•1/3 szklanki oliwy lub oleju
•2 łyżki posiekanego świeżego koperku
•sól
•pieprz czarny mielony
Sposób Przygotowania:
Śledzie włożyć do miski ,zalać wodą i zostawić ,aby się wymoczyły.
Cebulę obrać, cienko pokroić w piórka ,przełożyć do miski ,zalać wrzątkiem i odstawić na 5 min.Po tym czasie cebulę wylać na durszlak i przelać zimną wodą,czynność powtórzyć.
Pikle lub ogórka oraz filety śledziowe pokroić w kostkę,dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
sos:Ketchup ,oraz musztardę zmiksować razem z olejem ,przyprawami i posiekanym koprem.
Zalać sosem śledzie i dokładnie wymieszać.Wstawić do lodówki ,aby składniki się przegryzły.
Martyna Ku . Węgrów
OdpowiedzUsuńDrożdżowa rolada z łososiem
Rolada drożdżowa pełna wykwintnych smaków . Pyszna na ciepło i zimno. Sama lub z sosem czosnkowym czy też koperkowym. Jej dopełnieniem smaków są chrupiące płatki suszonych pomidorów.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
300 g mąki pszennej
7 g. suchych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju
1/2 szklani ciepłej wody
Farsz:
2 garście świeżego szpinaku
4 ząbki czosnku
1 łyżka masła
200 g wędzonego łososia
200 g sera sałatkowego z ziołami
1 papryczka chili
1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
2 łyżki suszonych pomidorów w płatkach
1 jajko
Przygotowanie:
Ciasto:Mąkę połączyć z drożdżami , solą olejem oraz wodą. Wyrobić gładkie , elastyczne ciasto ( w razie potrzeby dolać wody lub wsypać mąki) Ciasto odstawić na 1 h pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
2.Farsz:Szpinak umyć osuszyć , ząbki czosnku obrać posiekać drobno. Na patelni rozgrzać masło przesmażyć czosnek ze szpinakiem do zwiędnięcia liści.
3.Łososia porwać na małe kawałki. Ser sałatkowy pokroić w kostkę. Umytą papryczkę chili posiekać drobno. Wyrośnięte ciasto rozwałkować cienko. Posypać pieprzem cytrynowym , wyłożyć szpinak , papryczkę chili , łososia oraz ser. Zwinąć roladę.
4.Jajko roztrzepać , posmarować po wierzchu ciasto , posypać suszonymi pomidorami. Piec 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.( w razie przypalania się pomidorów przykryć roladę folią aluminiową) Upieczoną roladę pokroić w grube plastry.
Tortille z polędwiczką z indyka i awokado
OdpowiedzUsuńSkładniki:
4 placki tortilli pszennej
500 g. polędwiczek z indyka ( 3 sztuki)
1 dojrzałe awokado
8 łyżek surówki colesław
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
1 łyżeczka pieprzu
1/2 łyżeczki soli
Sos:
200 ml. jogurtu naturalnego
2 marynowane papryczki jalapeno
Przygotowanie:
1.Polędwiczki z indyka myjemy , oczyszczamy z błonek , osuszamy na ręczniku papierowym. Jogurt mieszamy z suszonymi pomidorami , solą i pieprzem , nacieramy marynatą mięso , odstawiamy na 1-2 h. do lodówki. Rozgrzewamy patelnię grillową/grilla , grillujemy polędwiczki z indyka na rumiano z obu stron. Zdejmujemy , kroimy w paski.
2.Awokado obieramy cienko ze skórki , pozbywamy się pestki. Owoc kroimy w paski. .
3.Sos: Papryczki jalapeno odsączamy z zalewy , kroimy drobno. Mieszamy je z jogurtem naturalnym.
4.Na środek każdej tortilli układamy paski indyka oraz awokado. Polewamy sosem , przykrywamy dwiema łyżkami sałatki colesław.
5.Tortillę składamy zawijając na farsz boki z trzech stron a następnie zwijamy w rulon.
6.Grillujemy tortillę na rumiano z obu stron. Podajemy pokrojoną na mniejsze kawałki lub w całości
Martyna Ku. Węgrów
Kładzione pączki serowe z ricorttą
OdpowiedzUsuńMałe pączki do przygotowania w parę chwil. Są lekko słodkie , bardzo mocno serowe i oryginalne.Dzieci i nie tylko je uwielbiają
Składniki:
(Na ok 40 pączków kładzionych łyżką stołową)
3 jajka
300g. serka homogenizowanego waniliowego
250g. sera ricotta
1/2 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1.Jajka z cukrem dokładnie zmiksować. Dodać serki homogenizowane oraz ricottę .,wsypać sodę oraz mąkę. Miksować aż powstanie jednolita , gładka masą.
2.Olej dokładnie rozgrzać , łyżką cedzakową kłaść małe pączki. Smażyć na rumiano z obu stron. ( pączki podczas smażenia potrafią przekręcać się same)
3.Usmażone pączki wyjmować na ręcznik papierowy by ociekły z nadmiaru tłuszczu , zimne oprószyć cukrem pudrem.
Pączki pieczone
OdpowiedzUsuńSkładniki: ( na ok. 20 sztuk)
Ciasto:
40 g świeżych drożdży
1/2 szkl ciepłego mleka
3 łyżki cukru
400 g mąki pszennej+ 1 łyżka
szczypta soli
3 jajka
140 g miękkiego masła
Dodatkowo:
marmolada do nadziania
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Ciasto: Drożdże rozpuścić w połowie ilości mleka z dodatkiem 1 łyżki cukru i 1 łyżki mąki. Odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce do "ruszenia drożdży".
Po tym czasie do drożdży dodać resztę składników i dobrze wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (wyrobione ciasto powinno być sprężyste i nie powinno kleić się do rąk. W razie potrzeby dodać odrobiny mleka lub mąki). Uformować z ciasta kulę i umieścić ją w oprószonej mąką misce. Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny do podwojenia objętości. Ważne, by ciasto rosło w ciepłym miejscu bez przeciągów.
Wyrośnięte ciasto podzielić na ok. 20 równych części. Uformować z nich okrągłe pączusie, przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na ok. 60 minut do napuszenia.
Piec w 180 st.C przez 10-15 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone wyjąć i przestudzić na kratce. Następnie nadziać za pomocą szprycy marmoladą i posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Justyna Dr. Ruda Śląska
Słomki ptysiowe
OdpowiedzUsuńSkładniki: (na ok. 40-50 sztuk)
Ciasto parzone:
1 szkl wody
120 g masła
4 jajek
1 szkl mąki pszennej
Dodatkowo:
1/2 szkl cukru białego lub brązowego
Przygotowanie:
Ciasto parzone: Wodę zagotować z cukrem i masłem. Dodać przesianą mąkę i energicznie wymieszać do powstania gęstej masy (powinna odchodzić od ścianek naczynia). Zdjąć z ognia i ostudzić.
Do masy wbić jajka, miksować do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z grubą. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać podłużne porcje ciasta o długości ok. 6 cm. Ważne, by pozostawić pomiędzy nimi spore odstępy- podczas pieczenia mocno rosną! Paluszki obficie posypać cukrem.
Piec w 200 st.C przez 10-15 minut do zezłocenia. Po tym czasie uchylić piekarnik i pozostawić do lekkiego ostudzenia. Następnie wyjąć, ściągnąć z blaszki i umieścić na kratce w celu wystudzenia. Podawać, np. z rozpuszczoną czekoladą lub sosem karmelowym. Smacznego!
Justyna Dr. Ruda Śląska
Karnawałowe róże
OdpowiedzUsuńSkładniki: (na ok. 40 sztuk)
Ciasto:
400 g mąki pszennej
5 żółtek
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki spirytusu
7 łyżek kwaśnej śmietany 18%
1/2 łyżki cukru
30 g masła
Dodatkowo:
olej do smażenia, np. rzepakowy
marmolada lub wiśnie
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Ciasto: Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i dobrze zagnieść rękami do uzyskania gładkiego ciasta. W razie potrzeby dodać jeszcze kilka łyżek śmietany. Owinąć ciasto w folię spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej do odpoczęcia na ok. 20 minut.
Po tym czasie ciasto zbijać wałkiem przez 15-20 minut, aby wprowadzić do ciasta jak najwięcej pęcherzyków powietrza (uderzać wałkiem, rozwałkowywać, składać i znów uderzać...)
Ciasto ponownie owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 30 minut.
Po upływie tego czasu, ciasto cieniutko rozwałkować, a następnie wycinać równą liczbę krążków trzech wielkości (u mnie duża szklanka, mała szklanka i kieliszek.) Każdy krążek naciąć 5 razy uważając, by nie przeciąć środka. Krążki składać po 3 – jeden na drugim, od największego, tak, by nacięcia nie nakładały się na siebie. Na koniec docisnąć palcem środek róż, aby podczas smażenia nie rozkleiły się.
Tak przygotowane róże smażyć na rozgrzanym do 175 st.C oleju z obu stron do zezłocenia. Usmażone odsączyć na ręczniku papierowym. Jeśli nie posiadamy termometru, możemy wrzucić na olej kawałek ciasta. Jeśli od razu wypłynie i zacznie się rumienić- temperatura jest za wysoka. Jeśli natomiast kawałek ciasta pozostanie na dnie i po upływie 1-2 minut nadal nie wypłynie- temperatura jest za niska. Wrzucone ciasto powinno po około minucie wypłynąć na wierzch i powoli zacząć się rumienić.
Gdy lekko przestygną, na środek każdej róży nałożyć odrobinę marmolady lub wiśnię. Całość oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Justyna Dr. Ruda Śląska
Sałatka warstwowa:
OdpowiedzUsuńSkładniki:
6 łyżek majonezu
1 słoik selera konserwowego
1 puszka kukurydzy konserwowej
150 g pory-białej części
5 sztuk jajek ugotowanych na twardo
1 puszka groszku konserwowego
200 g sera żółtego startego
2 łyżki natki posiekanej pietruszki
Do smaku sól, cukier
Przygotowanie:
Odsącz seler, kukurydzę i groszek z zalewy, Por pokrój w plasterki, następnie sparz wrzątkiem, delikatnie posól i posyp cukrem
Jajka obierz i pokrój w drobną kostkę
W przezroczystym naczyniu, można np.użyć naczynia żaroodpornego układamy warstwowo seler, kukurydzę, połowę majonezu, por, jajka, pozostały majonez, groszek i seler.
Posyp natką pietruszki.
Można oczywiście puścić wodze fantazji i dodać inne składniki np. pokrojoną w kosteczkę szynkę, fasolkę czerwoną albo tuńczyka - jak to lubi :-)
Grażyna Ry z Niemczy
Iza Ty. Zamość
OdpowiedzUsuńMUFFINY KAKAOWE Z MASĄ SEROWĄ
Składniki: (16 sztuk)
Ciasto kakaowe:
2,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
szczypta soli
1 łyżka proszku do pieczenia
100 gram rozpuszczonej wystudzonej margaryny
1 szklanka mleka
2 jajka
1 łyżka cukru waniliowego
1 - 2 łyżki kakao
Masa serowa:
250 g sera białego
2 - 3 łyżek cukru waniliowego
0,5 opakowania budyniu waniliowego
Kruszonka:
65 g masła
3 łyżki cukru pudru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka cukru pudru waniliowego lub cukru waniliowego kryształ
Przygotowanie:
Kruszonka - Z masła, mąki, cukru pudru i cukru waniliowego wyrobić kruszonkę i włożyć do zamrażalnika. Najlepiej zrobić ją dzień wcześniej, gdyż mamy pewność, iż będzie ona twarda i łatwiej nam będzie trzeć ciasto.
Ciasto kakaowe - Przygotować dwie miski. Do jednej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sól, kakao. W drugiej misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitych jajek dodać margarynę i mleko - wymieszać za pomocą różki (trzepaczki) lub łyżki. Do mokrych składników dodać sypkie składniki - wymieszać za pomocą różdżki (trzepaczki) lub łyżki. Nie używamy robota!
Masa serowa - Ser biały za pomocą łyżki rozdrobnić, następnie dodać cukier waniliowy dokładnie wymieszać na koniec dodać budyń w proszku i wymieszać do jednolitej masy. Pamiętajmy o bardzo ważnej zasadzie cukier do sera dodajemy dopiero tuż przed nałożeniem sera, gdyż wytwarza się woda, która psuje smak farszu.
Do papilotek nakładamy najpierw łyżkę ciasta kakaowego, następnie 1 łyżkę masy serowej, później łyżkę masy kakaowej i na wierzch posypujemy starta kruszonką. Napełnić foremki do 3/4 wysokości.
Piec 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Rady:
- do wymieszania składników mokrych z suchymi Nie używamy robota! Pamiętajmy, żeby zrobić to nie dokładnie wtedy muffiny będą miękkie i dłużej zachowają świeżość.
- cukier do sera dodajemy dopiero tuż przed nałożeniem sera, gdyż wytwarza się woda, która psuje smak farszu.
- w internecie można spotkać wiele przepisów na muffiny z serem, gdzie w składnikach do masy dodawane jest jajko można dodać, ale pamiętajmy dodawanie jajek powoduje twardość masy serowej
Iza Ty. Zamość
OdpowiedzUsuńKRAKERSY Z SEZAMEM
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1/2 kostki margaryny
1 całe jajko
1/2 łyżeczki soli
4 łyżeczki sezamu
Dodatkowo: (dekoracja krakesrów)
sezam
1 jajko - roztrzepać
Przygotowanie:
Mąkę przesiać, dodać sól oraz sezam - wymieszać.Następnie schłodzoną margarynę podzielić na mniejsze kawałki, dodać do mąki - wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, do którego wbić całe jajko. Wymieszać nożem po czym zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm i za pomocą foremki powycinać dowolne kształty. Każdy krakers za pomocą pędzelka posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.Wychodzi około 50-60 sztuk.
Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Na złoty kolor.
Iza Ty. Zamość
OdpowiedzUsuńKRAKERSY ZIOŁOWE
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1/2 kostki margaryny
1 całe jajko
1/2 do 3/4 łyżeczki soli ziołowej
Dodatkowo: (dekoracja krakesrów)
sól ziołowa
1 jajko - roztrzepać
Przygotowanie:
Mąkę przesiać, dodać sól ziołową - wymieszać.Następnie schłodzoną margarynę podzielić na mniejsze kawałki, dodać do mąki - wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, do którego wbić całe jajko. Wymieszać nożem po czym zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm i za pomocą foremki powycinać dowolne kształty. Każdy krakers za pomocą pędzelka posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać solą ziołową.Wychodzi około 50-60 sztuk.
Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Na złoty kolor.
Anna Kr. Kielce
OdpowiedzUsuńFaworki (chrust) pieczone w piekarniku
Składniki (na ok. 2 blachy faworków):
1,5 szklanki mąki pszennej
3 żółtka
3 duże łyżki gęstej kwaśnej śmietany np. 18%
0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub kilka kropel wybranego aromatu
45 gramów stopionego, schłodzonego masła
szczypta soli
do posypania: cukier waniliowy wymieszany z cukrem pudrem
Wykonanie:
Z mąki, żółtek, śmietany, ekstraktu lub aromatu, soli, masła zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto wkładamy na przynajmniej godzinę do lodówki. Ciasto krótko zagniatamy, składając je jak ciasto francuskie i rozwałkowujemy bardzo cieniutko.
Z ciasta za pomocą noża lub radełka wycinamy faworki. Układamy je blisko siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Faworki pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia szybko nabierają koloru, wiec należy uważać żeby ich nie spalić.
Gorące faworki posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym.
Anna Kr. Kielce
OdpowiedzUsuńPampuchy, parowańce, parowce, kluski na parze, pyzy drożdżowe z białą czekoladą i wiórkami kokosowymi
Składniki:
500 g mąki
40 g drożdży
250 ml mleka
2 łyżki cukru
2 jajka
3 łyżki roztopionego masła
szczypta soli
Dodatkowo:
tabliczka białej czekolady +1 łyżka oleju
wiórki kokosowe do oprószenia
Wykonanie:
Mleko podgrzewamy, dodajemy cukier i dodajemy drożdże. Odstawiamy na 10-15 minut. Masło roztapiamy. Jajka i sól mieszamy w większym naczyniu. Dodajemy mąkę, roztopione ale nie gorące masło oraz zaczyn. Ciasto wyrabiamy aż będzie miało jednolitą konsystencję. Naczynie z ciastem przykrywamy lnianą ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce aż ciasto wyrośnie (około 1 h).
Gdy ciasto odpowiednio wyrosło przekładamy je na stolnicę oprószoną mąką i delikatnie rozwałkujemy na gruby placek. Za pomocą szklanki wycinamy koła. Układamy na deseczce lub blacie żeby jeszcze podrosły.
Pączki przekładamy do parowaru i parujemy około 8-10 minut lub jeśli nie macie parowaru w garnku gotujemy wodę, przykrywamy ją jakąś materiałową szmatką. Gdy woda już będzie wrzała kładziemy pampuchy i przykrywamy talerzem. Po uparowaniu odstawiamy je na bok. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 1 łyżką oleju. Wierzch parowców smarujemy białą czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Smacznego :)
* Do środka parowców możemy dodać opcjonalnie kawałek jabłka lub łyżkę sera białego roztartego z cukrem i skleić.
Anna Kr. Kielce
OdpowiedzUsuńSerowe Paluchy z ciasta francuskiego
Składniki (na około 20 sztuk)
2 gotowe opakowanie ciasta francuskiego
100-200 g startego sera np. Cheddar lub innego twardego sera
szczypta słodkiej i ostrej papryki
szczypta gałki muszkatołowej (można pominąć)
sól i pieprz
1 jajko - do posmarowania
Wykonanie:
Na blacie rozkładamy jeden arkusz ciasta francuskiego, smarujemy go jajkiem roztrzepanym z przyprawami. Ciasto posypujemy połową startego sera, przykrywamy drugim arkuszem ciasta, lekko go dociskamy do blatu. Na końcu smarujemy wierzch ponownie jajkiem i równo posypujemy pozostałą ilością sera.
Ciasto kroimy nożem na paski szerokości około 1-1,5 cm. Kawałki ciasta skręcamy tworząc spiralki. Paluchy układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze ok. 200ºC przez około 10-15 minut lub do momentu aż się przyrumienią.
Małgorzata Lu. Ożarów
OdpowiedzUsuńNadziewane obwarzanki
Prosty przepis a niebanalny efekt. Drożdżowe obwarzanki z farszem z suszonych grzybów i kiszonej kapusty. Doskonała przekąska wigilijna i sylwestrowa.
Składniki
ciasto
4 szkl mąki
1-1,5 szkl śmietany 18%
1/3 kostki margaryny
50 g drożdży
1/4 szkl ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1 jajko
1/2 łyżeczki cukru
farsz
500 g kiszonej kapusty
1 szkl suszonych grzybów
1 cebula
sól
pieprz
dodatkowo
1 jajko
mak do posypania
1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem i około 2 łyżkami mąki. Zostawiamy do wyrośnięcia.
2. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, śmietanę, sól i zaczyn. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce.
3. Grzyby namaczamy dzień wcześniej. Gotujemy do miękkości.
4. Kapustę płuczemy, również gotujemy do miękkości. Odciskamy z nadmiaru wody i mielimy przez maszynkę razem z grzybami i cebulą.
5. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
6. Ciasto dzielimy na kilka części. Każdą wałkujemy na grubość około 5 mm. Wycinamy paski o szerokości 3 cm i długości 10 cm.
7. Na środek kładziemy farsz, możliwie jak najwięcej. Składamy wzdłuż długości, delikatnie zlepiamy brzegi. Następnie łączymy oba końce doklejając i ewentualnie dokładamy jeszcze odrobinę farszu aby obwarzanki były równe.
8. Odwracamy je ” do góry nogami” i robimy dookoła małą falbankę. Gotowe obwarzanki smarujemy jajkiem i posypujemy makiem.
9. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.
Małgorzata Lu. Ożarów
OdpowiedzUsuńKokony z farszem
Świetna przekąska na ciepło. Takie kokony możemy podawać z czerwonym barszczem.
Składniki:
Ciasto:
4 szkl mąki
1 żółtko
ok. 1 szkl ciepłego mleka
50 g drożdży
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
1/3 kostki margaryny
Farsz:
400 g pieczarek
1 ugotowana marchewka
1/2 ugotowanej pietruszki
1 cebula
sól
pieprz
Dodatkowo:
1 białko
4 -5 plastrów żółtego sera
1. Drożdże łączymy z mlekiem, cukrem i częścią mąki. Powinniśmy uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy go do reszty mąki, wsypujemy sól i żółtko. Zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy roztopioną letnią margarynę. Odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
2. Przekładamy je na stolnicę, ponownie zagniatamy i wałkujemy na kształt prostokąta. Wycinamy paski o grubości 1 cm.
3. Ciasto możemy nawijać na foremki do rurek. Ja użyłam folii aluminiowej. Musimy zrobić z niej 12 rożków. Na każdy nawijamy paski z ciasta. Pieczemy około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
4. Pieczarki, marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy pieczarki i smażymy przez kilka minut. Zostawiamy aż przestygną. Potem dodajemy marchewkę, pietruszkę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.
5. Przygotowanym farszem nadziewamy rożki. Układamy je na blaszce. Białko łączymy z pokrojonym w kostkę żółtym serem. Taką mieszankę nakładamy na wierzch każdego „kokona”. Zapiekamy całość przez około 10 minut w 160 stopniach. Podajemy na ciepło.
Małgorzata Lu. Ożarów
OdpowiedzUsuńMiodowe bułeczki z serowo- jaglanym farszem
Pomysł mojej chrześnicy a nasze wspólne wykonanie. Całą drogę, idąc do mnie, zastanawiała się co dzisiaj upieczemy. W ostateczności wyszły nam takie pyszne, nadziewane bułeczki.
Składniki
Ciasto
600 g mąki
70 g drożdży
200 ml mleka
100 g roztopionego masła
1 jajko
50 ml miody gryczanego
1 cukier waniliowy
Farsz
250 g białego sera półtłustego
5 łyżek kaszy jaglanej z suszonymi truskawkami
300 ml wody
2 łyżeczki miodu wielokwiatowego
1 łyżeczka cukru waniliowego
Dodatkowo
1 jajko
mak do posypania
1. Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i miodem gryczanym. Dodajemy kilka łyżek mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce.
2. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę, jajko, cukier waniliowy i roztopione masło. Wyrabiamy gładkie ciasto. Zostawiamy na godzinę.
3. 300 ml wody gotujemy. Do wrzącej wsypujemy kaszę jaglaną z truskawkami. Kiedy woda całkowicie się wchłonie, studzimy.
4. Zimną kaszę mieszamy w białym serem, miodem wielokwiatowym i cukrem waniliowym.
5. Ciasto drożdżowe ponownie zagniatamy. Foremką wycinamy serca. Na jedno nakładamy łyżeczkę farszu, przykrywamy drugim i zlepiamy brzegi. Dociskamy widelcem. Wierzch smarujemy jajkiem i posypujemy makiem.
6. Bułeczki pieczemy w 200 stopniach około 10 minut.
CIASTECZKA PÓŁFRANCUSKIE
OdpowiedzUsuńSKŁADNIKI:
1. 60 dag mąki
2. 50 dag margaryny
3. 4 żółtka
4. 6-8 łyżek kwaśnej śmietany
5. 1 jajko
6. Szklanka brązowego cukru
PRZYGOTOWANIE:
1. Posiekać margarynę z mąką, dodać żółtka i śmietanę, wyrobić ciasto, włożyć je do lodówki na 2 godziny.
2. Po 2 godzinach wyjąć ciasto. Podzielić ciasto na 5 części. Rozwałkować pierwszą część ciasta na grubość około 1 centymetra i używając dowolnych foremek wykrawać ciasteczka. Tak postępować z każdą częścią ciasta.
3. Jajko roztrzepać i pędzelkiem posmarować z jednej strony ciastka. Posmarowaną stronę ciastka posypać brązowym cukrem.
4. Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i piec w 220 stopniach C około 10 minut do uzyskania złotego koloru.
Rada: Brązowy cukier możemy zastąpić białym cukrem.
Katarzyna Pr. Ostrołęka
Kruche pierożki z jabłkiem i żurawiną
OdpowiedzUsuńSKŁADNIKI:
Ciasto:
1. 1,5 szklanki mąki
2. 1/4 szklanki cukru
3. 15 dag margaryny
4. Jajko
5. 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
1. 3 średnie jabłka
2. Cynamon
3. 3 łyżki żurawiny
Dodatkowo:
1. Jajko
2. Brązowy cukier
3. Cukier puder
4. Mąka do rozwałkowania ciasta
Przygotowanie:
Ciasto:
1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy cukier, margarynę i siekamy nożem. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto.
2. Tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy na stolnicy wysypanej mąką i wykrawamy szklanką 20 krążków.
Nadzienie:
1. Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy każde na 6-8 kawałków.
2. Jabłka oprószamy cynamonem.
3. Na każdy krążek ciasta układamy kawałek jabłka i dwa lub trzy kawałki żurawiny.
4. Wolną częścią ciasta zakrywamy jabłko i żurawinę, formując pierożki.
5. Tak przygotowane pierożki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy brązowym cukrem.
6. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku około 25 minut.
7. Ciasteczka przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego! :)
Katarzyna Pr. Ostrołęka
NALEŚNIKI Z PIKANTNYM NADZIENIEM
OdpowiedzUsuńSKŁADNIKI:
NA NALEŚNIKI:
1. 2 szklanki mleka
2. 12 łyżek mąki
3. 2 jajka
4. Szczypta soli
FARSZ:
1. 500 gram mięsa mielonego
2. Puszka kukurydzy
3. Puszka czerwonej fasoli
4. 5 ząbków czosnku
5. 5 łyżek koncentratu pomidorowego
6. Łyżka przyprawy meksykańskiej
DODATKOWO:
1. Olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Naleśniki:
1. Mleko, jajka, sól i przesianą mąkę miksujemy na jednolitą masę.
2. Na patelni z rozgrzanym olejem smażymy naleśniki.
Farsz:
3. Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażamy mięso, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawę meksykańską, koncentrat pomidorowy, odcedzoną czerwoną fasolę i odcedzoną kukurydzę. Całość dusimy około 10 minut na wolnym ogniu.
4. Farsz nakładamy do środka naleśników i zawijamy w prostokąty, tak aby farsz nie wydostawał się na zewnątrz.
Katarzyna Pr. Ostrołęka
Focaccia z ziemniakami.
OdpowiedzUsuńSkładniki:
-> Puree ziemniaczane z 2 ziemniaków
-> 2 szklanki mąki
-> 1 ½ łyżeczki soli
-> 2 łyżki oliwy z oliwek
-> 50g żywych drożdży
-> 1 łyżeczka cukru
-> ¾ szklanki ciepłej wody
-> 400g pomidorków koktajlowych
-> Bazylia
Wykonanie:
Całość rozpoczynamy od przygotowania ziemniaków, które obieramy i gotujemy do miękkości
w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy, dodajemy mleka i ubijamy na gładką masę. Studzimy. Ciepłą ( lecz nie gorącą wodę!) przelewamy do miski, dodajemy cukier oraz drożdże, które dokładnie mieszamy. Mieszanina musi stać około 10 minut w ciepłym miejscu. Po tym czasie dodajemy mąkę, sól oraz oliwę z oliwek wraz z ziemniakami. Ciasto ugniatamy ręcznie ( w razie potrzeby można dodać więcej mąki). Gdy placek jest już gotowy a masa swobodnie odchodzi ponownie przekładamy do miski, nakrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Pomidorki myjemy oraz kroimy na pół. Po upływie godziny formę do pieczenia smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Ciasto ląduje w tortownicy. Wierzch wykładamy pomidorami, posypujemy bazylią oraz polewamy oliwą. Pieczemy około 40 minut w nagrzanym do 220C piekarniku.
Mateusz Ba, Paczków
Naleśniki na bazie szpinaku z barwnym farszem.
OdpowiedzUsuńSkładniki:
Ciasto:
> 200g mrożonego szpinaku
-> 1 szklanka mleka
-> 1 szklanka gazowej wody mineralnej
-> 3 jajka
-> 1.5 szklanki mąki pełnoziarnistej
-> 1 łyżka oliwy
-> Niewielka ilość soli
Farsz:
-> 2 piersi z kurczaka
-> 1 ser feta
-> 1 czerwona papryka
-> Sól, kurkuma, chilli, zioła prowansalskie
Panierka
-> 1 jajko
-> 100 g mielonych migdałów/orzechów
Wykonanie:
Ciasto:
Szpinak rozmrażamy na patelni i grzejemy do tego czasu, aż większość wody z niego odparuje. Doprawiamy solą i czosnkiem. Odstawiamy na kilka minut aby się schłodził. W tym czasie do miski wlewamy mleko. Dodajemy lekko przestudzony szpinak i przy użyciu blendera miksujemy aż otrzymamy gładką masę. Dodajemy pozostałe składniki na ciasto i miksujemy. Gdy uzyskamy ciasto o odpowiedniej konsystencji odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie smażymy na gorącej patelni. Jeśli mamy dobry teflon nie potrzeba już dodawać oliwy.
Farsz:
Kurczaka kroimy w kostkę podlewamy nieznaczną ilością oliwy z oliwek i dokładnie przyprawiamy. Mieszamy i odstawiamy na jakieś 30 minut do lodówki. Następnie smażymy na gorącej patelni. Odstawiamy i czekamy aż ostygnie. W tym czasie kroimy ser feta na kostkę średniej wielkości podobnie jak paprykę. Wszystko ze sobą mieszamy.
Szykujemy 2 talerze
-> głęboki – rozbijamy jajko z dodatkiem soli i pieprzu
-> Płytki rozsypujemy migdały
Do naleśników nakładamy około 2 łyżki farszu i zawijamy na kształt krokietów. Maczamy w jajku i następnie obtaczamy w migdałach. Nastawiamy piekarnik na 180C i pieczemy około 20-25minut.
Smacznego! :)
Mateusz Ba, Paczków
Mucver pyszne placki tureckie.
OdpowiedzUsuńSkładniki:
-> 1 cukinia
-> 2 średnie marchewki
-> 1 średnia cebula
-> 2-3 ząbki czosnku
-> 1 jajko
-> 100-120 g sera feta
-> 1 mały pęczek szczypiorku
-> 1 pęczek pietruszki
-> 1 mały pęczek koperku
-> 2-3 łyżki mąki pełnoziarnistej
-> Sól, pieprz.
Wykonanie:
Wykonanie jest bardzo proste. Wszystkie warzywa przed użyciem dokładnie myjemy. Następnie trzemy na małych okach. Koperek, szczypiorek oraz pietruszkę siekamy a ser feta kruszymy w rękach. Wszystko dajemy do jednego naczynia. Następnie jajko, sól, pieprz oraz mąka. Mieszamy. Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością tłuszczu. Smażymy na małym ogniu z obu stron po kilka minut. Kładziemy na papierowe ręczniki aby odsączyć tłuszcz. Można podawać np. z sosem czosnkowym, koperkowym itp.
Mateusz Ba. Paczków
Iza Wą. Sandomierz
OdpowiedzUsuńDIP ORZESZKOWY
do nachos, krakersowych kanapeczek lub groszku ptysiowego
Składniki:
orzeszki ziemne prażone niesolone 120g
1/4 cebuli
łyżka oliwy
1/4 łyżeczki chili w proszku
1/2 łyżeczki sosu sojowego
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżeczki cukru
szczypta imbiru w proszku
sól, pieprz do smaku
Orzeszki wrzucić na rozgrzana oliwę i podsmażyć. Odsączyć i przełożyć do naczynia. Na pozostałym tłuszczu poddusić posiekaną cebulę, czosnek i chili. Zalać niepełną szklanka wody. Powoli doprowadzić do wrzenia, po czym dodać pod smażone orzechy i pozostałe składniki. Gotować aż woda odparuje i wszystko się zagęści ,ok 15 min. Lekko przestudzone zblendować. Pozostawić do ostygnięcia.
Iza Wą. Sandomierz
OdpowiedzUsuńDIP ORZESZKOWY
do nachos, krakersowych kanapeczek lub groszku ptysiowego
Składniki:
orzeszki ziemne prażone niesolone 120g
1/4 cebuli
łyżka oliwy
1/4 łyżeczki chili w proszku
1/2 łyżeczki sosu sojowego
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżeczki cukru
szczypta imbiru w proszku
sól, pieprz do smaku
Orzeszki wrzucić na rozgrzana oliwę i podsmażyć. Odsączyć i przełożyć do naczynia. Na pozostałym tłuszczu poddusić posiekaną cebulę, czosnek i chili. Zalać niepełną szklanka wody. Powoli doprowadzić do wrzenia, po czym dodać pod smażone orzechy i pozostałe składniki. Gotować aż woda odparuje i wszystko się zagęści ,ok 15 min. Lekko przestudzone zblendować. Pozostawić do ostygnięcia.
Bagietkowe roladki
OdpowiedzUsuńSkładniki:
1 bagietka,
20 dag twarożku kanapkowego,
4 liście sałaty masłowej,
10 dag szynki,
10 dag żółtego sera,
¼ papryki czerwonej,
4 ogórki konserwowe,
ząbek czosnku,
1 łyżka ziół prowansalskich,
sól, pieprz,
folia aluminiowa,
wykałaczki.
Sposób przygotowania: Bagietkę kroimy w poprzek na 4 części. Następnie każdy z kawałków kroimy poziomo, ale nie do końca (jak bułkę do hod doga). Wydłubujemy ze środka miąższ chlebowy. Do twarożku dodajemy czosnek, zioła. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak doprawionym serkiem smarujemy wnętrze bagietki (dość obficie). Następnie na każdy kawałek kładziemy kolejno liść sałaty, plaster szynki, plaster sera, kawałek papryki, ogórek (przekrojony w poprzek na pół. Zamykamy bagietkę. Owijamy szczelnie w folię aluminiową. Pozostawiamy przez noc w lodówce. Przed podaniem kroimy w około 2 cm plasterki. Przekłuwamy wykałaczkami.
Barbara Wi. Grudziądz.
Koreczki z salami
OdpowiedzUsuńSkładniki:
25 dag paprykowego salami,
pół świeżego zielonego ogórka,
12 czarnych oliwek,
natka pietruszki,
1 łyżka majonezu,
mały ząbek czosnku,
sól,
pieprz,
słodka papryka.
Sposób przygotowania: Salami i ogórek (obrany) kroimy w plasterki. Oliwki odsączamy. Robimy sos majonezowo-czosnkowy. Łyżkę majonezu mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy do smaku słodką papryką, solą i pieprzem. Na wykałaczki nadziewamy plasterek salami, plasterek ogórka, plasterek salami. Na wierzch nakładamy odrobinę sosu lekko przyciskamy oliwką. Ozdabiamy kawałkami natki pietruszki, przyklejając ją do masy majonezowej.
Barbara W. Grudziądz.
Barbara Wi. Grudziądz.
UsuńPrzystawka z szynki parmeńskiej
OdpowiedzUsuńSkładniki:
10 dag szynki parmeńskiej w plasterkach,
1 ziemniak,
10 dag fety,
pół cebuli,
pęczek szczypiorku,
pieprz,
oliwki zielone- około 10 szt.,
listki bazylii do dekoracji.
Sposób przygotowania: Ziemniaka gotujemy w mundurku. Pogniecionego ziemniaka mieszamy z pokruszoną fetą. Dodajemy drobno pokrojony szczypiorek i pokrojoną w kostkę, podsmażoną na patelni cebulę. Masę doprawiamy do smaku pieprzem. Z masy formujemy kuleczki, które owijamy plastrami szynki. Nadziewamy na wykałaczkę. Ozdabiamy oliwkami i listkami bazylii.
Barbara W. Grudziądz.
Barbara Wi. Grudziądz.
UsuńKrakersy z pastą serową
OdpowiedzUsuńSKŁADNIKI : 1 opakowanie krakersów, 1 opakowanie serka twarogowego z czosnkiem, 2 ząbki czosnku, majonez,pietruszka- natka, szczypiorek, orzechy włoskie, ok 30 dag sera żółtego ulubionego ( np gouda) ,
Wykonanie :
Ser potrzeć na tarce na małych oczkach, wymieszać z majonezem, i serkiem twarogowym tak aby powstała pasta, dodać roztarty czosnek i doprawić do smaku ( sól, pieprz, słodka papryka), Nałożyć na krakersy i ozdobić listkiem pietruszki, odrobiną szczypiorku,i połówką orzecha włoskiego. SMACZNEGO ;-)
Małgorzata Ma. Chełmno
Pyszna sałatka z kurczakiem i sosem musztardowo - miodowym
OdpowiedzUsuńskładniki :
-mieszanka gotowych sałat (1 opakowanie)
- ok 10 szt pomidorków koktajlowych
- podwójna pierś z kurczaka + ok. 2 łyżki przyprawy gyros do jej usmażenia
- 1 kulka sera mozarella
- pieprz i sól
sos musztardowo- miodowy:
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Składniki na sos mieszamy w większym kubeczku.
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy. Następnie kroimy ją w cienki paseczki długości ok 2 cm i smażymy na oliwie, pod koniec dodać przyprawę gyros i jeszcze chwilę podsmażamy. Studzimy. Do większej salaterki wrzucamy sałatę, przekrojone na pół pomidorki, a także ostudzoną pierś z kurczaka i pokrojony ser mozarella w niewielką kosteczkę. Polewamy całość sosem i doprawiamy ewentualnie pieprzem i solą.
Sałatka idealnie zgrywa się z grzankami przeciętymi na pół (na trójkąty).
Dopiero zobaczyłam, że zapomniałam dodać - Karolina Ch, Konstantynów :)
UsuńMałe roladki z piersi kurczaka i z suszonymi pomidorami
OdpowiedzUsuńSkładniki :
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- pół słoiczka pomidorów suszonych w zalewie
- pół kostki sera feta
- sól, pieprz lub ew. ulubione przyprawy
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy. Kroimy na kilka części i rozbijamy ją tłuczkiem do mięsa, przyprawiamy. Każdy kawałek smarujemy rozgniecionym serem i kładziemy posiekane suszone pomidory. Całość zawijamy w roladki, dla bezpieczeństwa przekuwamy wykałaczką i układamy wszystkie obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Tak przygotowane roladki zapiekamy w 160st.C ok 30min. Podajemy same lub z dodatkiem sosu (ja podaję je z sosem serowym i bułeczkami czosnkowymi).
Karolina Ch,Konstantynów
UsuńA ja proponuję moje popisowe słone przekąski, które nie tylko wspaniale smakują, ale i pięknie wyglądają:
OdpowiedzUsuńPieczone ciastka z polenty z pastą z białego sera i podwędzanych szprotów, z rukolą i prażonymi pestkami dyni. Na ciastka potrzebujemy:
- 1/2 szklanki polenty
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- szczypta soli
- olej lub oliwa do smażenia
Do garnka wsypujemy polentę, dodajemy sól i zalewamy wodą z mlekiem. Całość doprowadzamy do zagotowania i gotujemy około 10 - 15 minut na bardzo małym ogniu, aż polenta się zagęści. Polentę przekładamy do płaskiego prostokątnego lub kwadratowego naczynia, wyrównujemy i czekamy aż ostygnie. Zimną polentę kroimy na kwadraty i podsmażamy na oleju lub oliwie z każdej strony aż do lekkiego zbrązowienia. Kwadraty z polenty układamy na ładnym talerzu i na każde ciastko nakładamy pastę z białego sera i podwędzanych szprotów, rukolę i posypujemy prażonych pestkami dyni.
Pasta:
Kostkę dobrego, białego tłustego lub półtłustego sera lub twarożku rozgnieść widelcem i dodać rozgniecione podwędzane szprotki w oleju z puszki Seko i pokrojony drobno szczypiorek. Całość wymieszać, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem i nakładać z pomocą 2 łyżek porcję pasty na każdy kwadrat z polenty. Na każde ciasto położyć kilka listków rukoli i posypać prażonymi pestkami dyni.
Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania.
Aneta Ma, Wrocław
Moja propozycja to Grzyby leśne w śmietanie z orzechami włoskimi na kanapce z ciasta francuskiego.
OdpowiedzUsuńPrzepis:
400 g mrożonych grzybów (najlepiej borowiki i kurki)
150 g orzechów włoskich
4 ząbki czosnku
1 czerwona cebula
200 ml śmietanki 30% lub 36%
2 łyżki klarowanego masła
2 gałązki świeżego tymianku
świeży szczypiorek
sól, pieprz do smaku
ciasto francuskie (świeże lub gotowe)
Gotowe ciasto francuskie (najlepiej w kształcie prostokąta) pokroić na prostokąty 5 cm x 10 cm. Upiec zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Grzyby rozmrozić i pokroić na raczej duże kawałki. Małe grzyby można zostawić w całości. Czerwoną cebulę drobno pokroić. Ząbki czosnku pokroić w plasterki. Na patelni roztopić masło, włożyć grzyby, podsmażyć na średnio-dużym ogniu, dodać pokrojony czosnek, świeży tymianek i doprawić solą i pieprzem do smaku. Pod sam koniec smażenia dodać pokrojoną czerwoną cebulę i orzechy włoskie. Całość krótko podsmażyć, aż cebula lekko się zezłoci. Grzyby zdjąć z patelni i zachować w cieple. Na patelnię, na której smażyły się grzyby wlać śmietankę i dokładnie wymieszać, aby połączyła się z całym smakiem wcześniej smażonych grzybów. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Na talerz wyłożyć upieczone ciasto francuskie, na nie wyłożyć ciepłe grzyby z orzechami. Polać ciepłym sosem grzybowo-śmietanowym. Udekorować dużą ilością świeżego, drobno pokrojonego szczypiorku i tymiankiem.
Laura Pr, Pr
Moja druga propozycja to zapiekana z parmezanem rolada naleśnikowa z polskimi grzybami, beszamelem i zieloną pietruszką.
OdpowiedzUsuńNaleśniki:
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mleka
- 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
- 2 szklanki mąki
- szczypta soli
- olej rzepakowy do smażenia
Do przesianej mąki dodać jajka, mleko i sól. Zmiksować i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie dodać do ciasta wodę gazowaną, trochę oleju i smażyć cienkie naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni.
Sos beszamelowy:
1 l mleka
150 g masła
150 g mąki
gałka muszkatołowa
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
Masło roztopić w rondelku, dodać mąkę, wymieszać i dolać mleko. Mieszając doprowadzić do zagotowania, dodać przyprawy i odstawić do przestudzenia.
500 g mrożonych lub świeżych (w sezonie) grzybów (borowiki, podgrzybki, kurki...)
2 łyżki klarowanego masła
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
świeża natka pietruszki
Świeże grzyby oczyścić, mrożone w całości rozmrozić - w obu przypadkach pokroić na średniej wielkości kawałki. Podsmażyć na maśle, doprawić solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem do smaku.
Na stole rozłożyć folię aluminiową. Usmażone naleśniki ułożyć w jednym rzędzie na "domino", a następnie obok, nachodzący na pierwszy - drugi rząd naleśników. Powierzchnia naleśnikowa powinna mieć kształt prostokąta. Następnie na naleśniki wylać lekko ciepły, ale nie zimny sos beszamelowy i równomiernie go rozprowadzić. Podsmażone grzyby ułożyć na całej powierzchni i obficie posypać posiekaną natką pietruszki. Teraz zwinąć roladę: od dłuższej strony chwycić folię, na której leży ciasto z nadzieniem i delikatnie podnosząc do góry zawinąć całość w rulon. Roladę owinąć folią spożywczą, docisnąć i zawinąć końcówki tak jak cukierek. Odstawić do lodówki na minimum 8 godzin. Po wyciągnięciu z lodówki zdjąć folię, roladę pokroić na kawałki i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać parmezanem i zapiekać około 10 - 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
Ta rolada zrobiła u mnie w domu ostatnio furorę!!!
Bardzo polecam
Aneta Ma, Wr