Tradycyjne Jadło- chleb żytni z nutką rozmarynu podany z żurkiem na naturalnym zakwasie



Ostatnio przebywałam u babci na wsi.
I po powrocie do domu zatęskniłam do swojskich smaczków z dzieciństwa.
Do smaków nieprzekłamanych i naturalnych .

Stąd też mój dzisiejszy pomysł na obiad w stylu TRADYCYJNE JADŁO



Najpierw zrobimy prawdziwy wiejski chleb, naturalny, ciężki i pachnący, z delikatna nutą rozmarynu. A następnie podamy go w towarzystwie wyśmienitego żurku z kiełbasą !

Składniki na chleb
  • 225 g mąki żytniej
  • 75 g razowej mąki chlebowej
  • 75 g mąki orkiszowej grubo mielonej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu
  • 2 płaskie łyżeczki suszonych drożdży
  • 2 łyżeczki miodu
  • 140 ml letniej wody
  • 140 ml mleka w temperaturze pokojowej


Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia.
Ze wszystkich składników wyrób ciasto i pozostaw w ciepłym miejscu na około godzinę. Ja stawiam obok grzejnika.
Gdy ciasto wyrośnie należy ponownie je wyrabiać około minuty.
Włożyć do keksówki i przykryć ściereczką.
Odstawić na następną godzinkę , a nawet na półtorej godziny.


Chleb podwoi swoją objętość.
Po upływie tego czasu włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 35-45 minut.
W pierwszych 5 minutach pieczenia warto wlać łyżkę wody na tackę piekarnika i szybko zamknąć drzwiczki.
Wytworzy się para.
Chleb po upieczeniu ,ostukiwany od spodu będzie wydawal głuchy dzwięk. To znak ,że jest idealnie wypieczony.
Chleb jest ciężki, zbity i dwie cienkie kanapeczki zupełnie wystarczą. Ma lekko wyczuwalną nutkę rozmarynu.
Podałam go z kiełbasą Bamberską Tradycyjne Jadło , która idealnie pasuje do żurku z kiełbasa na naturalnym zakwasie.






To co wyróżnia ten produkt to skład i jakość. I totalny brak chemii.
Składniki: woda 40%, zakwas żytni 15% (mąka żytnia, woda, zioła i przyprawy naturalne), kiełbasa biała 26% (mięso wieprzowe, zioła i przyprawy naturalne, sól), ziemniaki 10%, boczek wieprzowy 5%, pozostałe 4%: zioła i przyprawy naturalne, mąka, sól.
Składu nie powstydzi się żadna gospodyni domowa.
Danie idealne dla singli lub osób zapracowanych, które nie maja czasu na gotowanie lub dla tych , którzy od czasu do czasu chcą poczuć po prostu...różnicę!
Smacznego!





Komentarze

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!