Krokiety z kaszy jaglanej ,szpinaku,jarmużu i suszonych pomidorów w papierze ryżowym
Papier
ryżowy jest niezwykle pomocny w kuchni i można z niego przygotować
ekspresowe krokiety na parze!
Fajna
sprawa, szybko znikające danie.
I
oryginalny sposób na podanie kaszy jaglanej tym, którzy są do niej
anty-nastawieni.
A
o tym, że kasza jaglana działa cuda i że jest najzdrowszą kaszą,
to już wiedzą wszyscy!
Kasza
jaglana jest lekkostrawna, nikogo nie uczuli i powinni ją jadać
wszyscy , którzy są uczuleni na gluten! Dlatego warto ją polecić
osobom chorującym na celiakię stosującym dietę bezglutenową, a
także cierpiącym na niedokrwistość. Ma właściwości
antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych (wysusza
nadmiar wydzieliny), jest zatem dobrym domowym lekarstwem na katar. I
jest zasadotwócza! To bardzo
ważne!
Składniki
- papier ryżowy Skworcu
- paczka jarmużu
- 2 garście szpinaku
- duża szklanka ugotowanej kaszy jaglanej Skworcu lub nawet 2 szklanki- ugotuj ja wcześniej, odstaw
- 3 cm świeżego kłącza imbiru
- 5 ząbków czosnku
- 5 suszonych pomidorów z zalewy
- nierafinowany olej kokosowy extra virgin do smażeniaSkworcu
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- sól morska lub himalajska do smaku
Suszone
pomidory pokrój w paski, odstaw.
Szpinak
umyj, a jarmuż pozbaw stwardniałych części.
Jarmuż
zalej wrzątkiem , pozostaw na 4 minuty ,a następnie odcedz na
sitku.
Imbir
oraz czosnek zetrzyj na tarce.Odstaw.
W
rondlu rozgrzej olej kokosowy.
Podsmaż
szpinak z jarmużem.
Dodaj
imbir i czosnek, a następnie suszone pomidory.
Dopraw
do smaku solą.
Dodaj
kaszę jaglaną podsmaż wszystko razem, dokładnie wymieszaj.
Farsz
jest gotowy.
W
rondlu zagotuj wodę, zanurzaj papier ryżowy, po jednymastępnie
wyciągnij szybko z wrzątku i rozłóż na ściereczce kuchennej-
odsączysz nadmiar wody, przełóż go na deskę, nałóż farsz i
zwijaj jak krokiety.
Powtarzaj
czynność, aż do skończenia farszu.
Naczynie
do gotowania na parze wyściel papierem do pieczenia- to gwarancja,
że krokiety nie przylepią sie do dna naczynia.
Ułóż
krokiety i gotuj na parze około 2-4 minuty.
Można
podawać z sosem sojowym.
Znikają
szybciej niż się je robi.
To
danie lekkie, wykwintne i godne uwagi.
Przygotowuje
się je na pewno krócej o tradycyjnych krokietów z kapusty z mięsem
i ryżem.
Moja
wersja jest wegetariańska, zdrowa i ma pozytywny wpływ na cały
nasz organizm.
Idealne
właśnie teraz zimową, ale deszczową rozchlapaną porą.
Na
kolację w dobrym towarzystwie jak znalazł.
Smacznego!
Ale wspaniałe :-) oj narobiłaś mi smaku :-)
OdpowiedzUsuńTalie ala sajgonki ;) super pomysł
OdpowiedzUsuńTa wspaniała potrawa na stałe zagościła na moim stole. Piekę w piekarniku :)pycha!
OdpowiedzUsuń