Krokiety z kaszy jaglanej ,szpinaku,jarmużu i suszonych pomidorów w papierze ryżowym



Papier ryżowy jest niezwykle pomocny w kuchni i można z niego przygotować ekspresowe krokiety na parze!


Fajna sprawa, szybko znikające danie.
I oryginalny sposób na podanie kaszy jaglanej tym, którzy są do niej anty-nastawieni.
A o tym, że kasza jaglana działa cuda i że jest najzdrowszą kaszą, to już wiedzą wszyscy!


Kasza jaglana jest lekkostrawna, nikogo nie uczuli i powinni ją jadać wszyscy , którzy są uczuleni na gluten! Dlatego warto ją polecić osobom chorującym na celiakię stosującym dietę bezglutenową, a także cierpiącym na niedokrwistość. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych (wysusza nadmiar wydzieliny), jest zatem dobrym domowym lekarstwem na katar. I jest zasadotwócza! To bardzo ważne!

Składniki
  • papier ryżowy Skworcu
  • paczka jarmużu
  • 2 garście szpinaku
  • duża szklanka ugotowanej kaszy jaglanej Skworcu lub nawet 2 szklanki- ugotuj ja wcześniej, odstaw
  • 3 cm świeżego kłącza imbiru
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 suszonych pomidorów z zalewy
  • nierafinowany olej kokosowy extra virgin do smażeniaSkworcu
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • sól morska lub himalajska do smaku


Suszone pomidory pokrój w paski, odstaw.
Szpinak umyj, a jarmuż pozbaw stwardniałych części.
Jarmuż zalej wrzątkiem , pozostaw na 4 minuty ,a następnie odcedz na sitku.
Imbir oraz czosnek zetrzyj na tarce.Odstaw.
W rondlu rozgrzej olej kokosowy.
Podsmaż szpinak z jarmużem.


Dodaj imbir i czosnek, a następnie suszone pomidory.
Dopraw do smaku solą.


Dodaj kaszę jaglaną podsmaż wszystko razem, dokładnie wymieszaj.
Farsz jest gotowy.


W rondlu zagotuj wodę, zanurzaj papier ryżowy, po jednymastępnie wyciągnij szybko z wrzątku i rozłóż na ściereczce kuchennej- odsączysz nadmiar wody, przełóż go na deskę, nałóż farsz i zwijaj jak krokiety.
Powtarzaj czynność, aż do skończenia farszu.


Naczynie do gotowania na parze wyściel papierem do pieczenia- to gwarancja, że krokiety nie przylepią sie do dna naczynia.


Ułóż krokiety i gotuj na parze około 2-4 minuty.
Można podawać z sosem sojowym.
Znikają szybciej niż się je robi.


To danie lekkie, wykwintne i godne uwagi.
Przygotowuje się je na pewno krócej o tradycyjnych krokietów z kapusty z mięsem i ryżem.
Moja wersja jest wegetariańska, zdrowa i ma pozytywny wpływ na cały nasz organizm.
Idealne właśnie teraz zimową, ale deszczową rozchlapaną porą.
Na kolację w dobrym towarzystwie jak znalazł.

Smacznego!


Komentarze

  1. Ale wspaniałe :-) oj narobiłaś mi smaku :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta wspaniała potrawa na stałe zagościła na moim stole. Piekę w piekarniku :)pycha!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!