Wilgotny piernik z jabłkami



Tak naprawdę to nie wiem skąd ten piernik jest. Nie wiem kto jest autorem tego cudownego wypieku.
Spisałam go z zeszytu mojej mamy, z zeszytu, który sięga lat jej młodości.
Piernik jest bardzo czekoladowy, rozpływa się w ustach i gdyby nie dodatek ubitej piany z białek, można by rzec , że w całości jest łychą mieszany.



Składniki na bardzo długą keksówkę
  • 800 g jabłek już obranych i pokrojonych w kostkę
  • 1 łyżka cynamonu
  • 3 duże wiejskie jaja
  • pół szklanki brązowego cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 3 płaskie łyżki kakao
  • pół szklanki płynnego miodu u mnie gryczany
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 60 g masła
  • 3 łyżki przyprawy do piernika
  • żurawina, rodzynki, śliwki- to co lubicie do środka

Wykonanie jest bardzo proste, ale efekt wzbudzi podziw niejednego wyrafinowanego zjadacza pierników.
Umyj,obierz i pokrój w kostkę jabłka.
Ma być 800 g, ja dałam ciut więcej.
Umieść je w misce i zasyp cukrem i cynamonem. Wymieszaj dokładnie i odstaw na półtorej godziny od czasu do czasu mieszając.


 Wytworzy się sok, nie odlewaj go.
Oddziel białka od żółtek.
Masło rozpuść i odstaw.
Mąkę przesiej do miski, dodaj kakao i wymieszaj razem z miodem, sodą i przyprawą do piernika.

Dodaj jabłka z wytworzonym sokiem, wymieszaj dokładnie , będzie ciężko ,ale tak ma być. Najlepiej robić to łopatką.
Masło, żółtka roztrzepać z olejem i dodać do ciasta, wmieszać.
Ubić na sztywno białka i powoli wmieszać je we wszystko.
Na koniec bakalie.
Długa keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż ciasto.


Piecz w 180 stopniach około godzinki. 
Sprawdzać, do suchego patyczka.



Piernik może poleżeć nawet ponad tydzień.
Jest wilgotny dzięki jabłkom.
Im starszy tym lepszy!
Możecie polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą!
Smacznego!
Może następnym razem uda mi się przygotować nie tylko piernika w tym rewelacyjnym piekarniku
 MARKI AMICA ? KTO WIE... KTO WIE?






Dobrze wypieczone święta

Komentarze

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!