Sernik na kruchym spodzie z polewą czekoladową


sernik na kruchym spodzie,sernik,rodzynki, (1)

Sernik...chyba istnieje na niego tysiące  przepisów, każdy ma swoje rady na to ,aby nie opadł, niektórzy nim rzucają, niektórzy  nie otwierają drzwiczek od piekarnika,inni nie wytrzymują i wyciągają od razu....ale ważne jest chyba to, i większość się z tym zgadza, aby składniki miały temperaturę pokojową- czyli były wyciągnięte z lodówki na 3 godziny przed robieniem sernika, z lodówki.


Raz sobie opadnie, raz sobie nie opadnie...ale co ciekawe, w obydwu przypadkach zostaje zjedzony bez problemu!

sernik na kruchym spodzie,sernik,rodzynki, (1)

Składniki na spód
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru, ja mielę w młynku do kawy zwykły cukier kryształ
  • 200 g masła
  • 2 duże żółtka

Składniki na masę serową
  • 1 kg twarogu- zmielonego albo z wiaderka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru pudru + kolejne 100 g cukru pudru
  • 5 dużych jaj- oddziel białka od żółtek
  • pół szklanki śmietanki 30 % lub 36 % może być czekoladowa
  • cukier waniliowy
  • jeśli lubicie to dodatkowo rodzynki i skórka pomarańczowa

Najpierw musimy zrobić kruche ciasto. 
Ze wszystkich składników na ciasto, zagnieć elastyczną kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.
Po tym czasie rozwałkuj na prostokąt.
Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia i pokryj ciastem. Jeśli ciasto jest zbyt plastyczne, odrywaj kawałek po kawałku i wylep blachę jak plasteliną, aż do skończenia ciasta.
Nakłuj widelcem w kilku miejscach i włóż do nagrzanego do 190 stopni piekarnika, piecz około 10 minut.
Wyjmij i odłóż na bok.

Masa serowa- obniż temperaturę piekarnika do 180 stopni. Żółtka ubij na puch razem ze 100 g cukru pudru.Twaróg zmiksuj ze śmietanką i dodawaj powoli ubite z cukrem żółtka,miksuj.
Dodaj mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy, miksuj.
Białka ubij na sztywną pianę z drugą porcją 100 g cukru pudru, pianę delikatnie połącz z masą serową, dodaj rodzynki i skórkę z pomarańczy jeśli lubisz.
I tak otrzymaną masę serową wyłóż na podpieczony wcześniej spód.
Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 15 minut,następnie obniż temperaturę do 150 stopni i piecz około godzinę lub więcej, musisz obserwować.
Po czasie wyłącz piekarnik i nie otwieraj go. A po pół godzinie uchyl drzwiczki i zostaw do wychłodzenia.
Rozpuść czekoladę deserową lub mleczną , pokryj zygzakami sernik.
Gotowe.
Serniki lubią wypoczywać w lodówce bez przykrycia. Na drugi dzień są o wiele smaczniejsze.

Trudno to wytłumaczyć tym , którzy jedzą je jeszcze ciepłe. Jak ja.

sernik na kruchym spodzie,sernik,rodzynki, (1)

sernik na kruchym spodzie,sernik,rodzynki, (1)

Komentarze

  1. Wygląda pysznie.:)))
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/
    PS: Obserwuję. Mogę liczyć na to samo?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!