Sernik na kruchym spodzie z polewą czekoladową
Sernik...chyba istnieje
na niego tysiące przepisów, każdy ma swoje rady na to ,aby
nie opadł, niektórzy nim rzucają, niektórzy nie otwierają
drzwiczek od piekarnika,inni nie wytrzymują i wyciągają od razu....ale ważne jest chyba to, i większość
się z tym zgadza, aby składniki miały temperaturę pokojową-
czyli były wyciągnięte z lodówki na 3 godziny przed robieniem sernika, z
lodówki.
Raz
sobie opadnie, raz sobie nie opadnie...ale co ciekawe, w obydwu
przypadkach zostaje zjedzony bez problemu!
Składniki
na spód
- 300 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru, ja mielę w młynku do kawy zwykły cukier kryształ
- 200 g masła
- 2 duże żółtka
Składniki
na masę serową
- 1 kg twarogu- zmielonego albo z wiaderka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g cukru pudru + kolejne 100 g cukru pudru
- 5 dużych jaj- oddziel białka od żółtek
- pół szklanki śmietanki 30 % lub 36 % może być czekoladowa
- cukier waniliowy
- jeśli lubicie to dodatkowo rodzynki i skórka pomarańczowa
Najpierw
musimy zrobić kruche ciasto.
Ze wszystkich składników na ciasto,
zagnieć elastyczną kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do
lodówki na pół godziny.
Po
tym czasie rozwałkuj na prostokąt.
Dużą
blachę wyłóż papierem do pieczenia i pokryj ciastem. Jeśli
ciasto jest zbyt plastyczne, odrywaj kawałek po kawałku i wylep
blachę jak plasteliną, aż do skończenia ciasta.
Nakłuj
widelcem w kilku miejscach i włóż do nagrzanego do 190 stopni
piekarnika, piecz około 10 minut.
Wyjmij
i odłóż na bok.
Masa
serowa- obniż temperaturę piekarnika do 180 stopni. Żółtka ubij
na puch razem ze 100 g cukru pudru.Twaróg zmiksuj ze śmietanką i
dodawaj powoli ubite z cukrem żółtka,miksuj.
Dodaj
mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy, miksuj.
Białka
ubij na sztywną pianę z drugą porcją 100 g cukru pudru, pianę
delikatnie połącz z masą serową, dodaj rodzynki i skórkę z
pomarańczy jeśli lubisz.
I
tak otrzymaną masę serową wyłóż na podpieczony wcześniej spód.
Wstaw
do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 15
minut,następnie obniż temperaturę do 150 stopni i piecz około
godzinę lub więcej, musisz obserwować.
Po
czasie wyłącz piekarnik i nie otwieraj go. A po pół godzinie
uchyl drzwiczki i zostaw do wychłodzenia.
Rozpuść
czekoladę deserową lub mleczną , pokryj zygzakami sernik.
Gotowe.
Serniki
lubią wypoczywać w lodówce bez przykrycia. Na drugi dzień są o wiele smaczniejsze.
Trudno
to wytłumaczyć tym , którzy jedzą je jeszcze ciepłe. Jak ja.
Wygląda pysznie.:)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/
PS: Obserwuję. Mogę liczyć na to samo?
❤