Wyniki konkursu z firmą Brześć
Moi
Drodzy, dziękujemy wszystkim za udział w konkursie.Przesłaliście
wiele pysznych propozycji, mogła wygrać tylko jedna.
Wyboru
Zwycięzcy dokonała osoba neutralna, niezwiązana z blogiem.
Wybrała
trzy osoby, a ja spośród tych trzech...dokonałam trudnego wyboru-
wybór jednego zwycięzcy jest zawsze trudny!
Oto
nagrodzona osoba i jej przepis
Aneta
Ma,Wr
Zapiekana
z parmezanem rolada naleśnikowa z polskimi grzybami, beszamelem i
zieloną pietruszką.
Naleśniki:
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mleka
- 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
- 2 szklanki mąki
- szczypta soli
- olej rzepakowy do smażenia
Do przesianej mąki dodać jajka, mleko i sól. Zmiksować i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie dodać do ciasta wodę gazowaną, trochę oleju i smażyć cienkie naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni.
Sos beszamelowy:
1 l mleka
150 g masła
150 g mąki
gałka muszkatołowa
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
Masło roztopić w rondelku, dodać mąkę, wymieszać i dolać mleko. Mieszając doprowadzić do zagotowania, dodać przyprawy i odstawić do przestudzenia.
500 g mrożonych lub świeżych (w sezonie) grzybów (borowiki, podgrzybki, kurki...)
2 łyżki klarowanego masła
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
świeża natka pietruszki
Świeże grzyby oczyścić, mrożone w całości rozmrozić - w obu przypadkach pokroić na średniej wielkości kawałki. Podsmażyć na maśle, doprawić solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem do smaku.
Na stole rozłożyć folię aluminiową. Usmażone naleśniki ułożyć w jednym rzędzie na "domino", a następnie obok, nachodzący na pierwszy - drugi rząd naleśników. Powierzchnia naleśnikowa powinna mieć kształt prostokąta. Następnie na naleśniki wylać lekko ciepły, ale nie zimny sos beszamelowy i równomiernie go rozprowadzić. Podsmażone grzyby ułożyć na całej powierzchni i obficie posypać posiekaną natką pietruszki. Teraz zwinąć roladę: od dłuższej strony chwycić folię, na której leży ciasto z nadzieniem i delikatnie podnosząc do góry zawinąć całość w rulon. Roladę owinąć folią spożywczą, docisnąć i zawinąć końcówki tak jak cukierek. Odstawić do lodówki na minimum 8 godzin. Po wyciągnięciu z lodówki zdjąć folię, roladę pokroić na kawałki i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać parmezanem i zapiekać około 10 - 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
Naleśniki:
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mleka
- 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
- 2 szklanki mąki
- szczypta soli
- olej rzepakowy do smażenia
Do przesianej mąki dodać jajka, mleko i sól. Zmiksować i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie dodać do ciasta wodę gazowaną, trochę oleju i smażyć cienkie naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni.
Sos beszamelowy:
1 l mleka
150 g masła
150 g mąki
gałka muszkatołowa
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
Masło roztopić w rondelku, dodać mąkę, wymieszać i dolać mleko. Mieszając doprowadzić do zagotowania, dodać przyprawy i odstawić do przestudzenia.
500 g mrożonych lub świeżych (w sezonie) grzybów (borowiki, podgrzybki, kurki...)
2 łyżki klarowanego masła
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
świeża natka pietruszki
Świeże grzyby oczyścić, mrożone w całości rozmrozić - w obu przypadkach pokroić na średniej wielkości kawałki. Podsmażyć na maśle, doprawić solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem do smaku.
Na stole rozłożyć folię aluminiową. Usmażone naleśniki ułożyć w jednym rzędzie na "domino", a następnie obok, nachodzący na pierwszy - drugi rząd naleśników. Powierzchnia naleśnikowa powinna mieć kształt prostokąta. Następnie na naleśniki wylać lekko ciepły, ale nie zimny sos beszamelowy i równomiernie go rozprowadzić. Podsmażone grzyby ułożyć na całej powierzchni i obficie posypać posiekaną natką pietruszki. Teraz zwinąć roladę: od dłuższej strony chwycić folię, na której leży ciasto z nadzieniem i delikatnie podnosząc do góry zawinąć całość w rulon. Roladę owinąć folią spożywczą, docisnąć i zawinąć końcówki tak jak cukierek. Odstawić do lodówki na minimum 8 godzin. Po wyciągnięciu z lodówki zdjąć folię, roladę pokroić na kawałki i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać parmezanem i zapiekać około 10 - 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
Proszę
o dane do wysyłki nagrody poprzez wiadomość prywatną na FB.
GRATULUJĘ!
Niebawem
kolejny konkurs...!
Gratulacje nagrodzonym ;)
OdpowiedzUsuńAle smakowicie to wygląda , może masz chęć pokazać swoje umiejętności w moim konkursi ? wystarczy wysłać przepis zajrzyj koniecznie do przed ostatniego posta . Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOgromnie dziękuję i straaaasznie się cieszę!!!
OdpowiedzUsuńWiadomość przez fb już wysłałam.
Serdecznie pozdrawiam
Aneta