Zupa szczawiowa z jajkiem i mlekiem kokosowym
Zupa
szczawiowa przypomina mi moją babcię.
Dziadek
sam zbierał szczaw, a babcia wiedziała jak zamknąć go w słoiczki.
Robiła
rewelacyjną zupę.
Tęsknię
za nią i za jej specjałami.
Stąd
dziś przepis na szczawiową.Moja jest zdrowszej wersji ...
Ja
lubię jej smak, podchodzę do niej sentymentalnie.
Składniki
- szczaw siekany Develey
- pół puszki mleka kokosowego Skworcu
- jaja ugotowane na twardo
- czerwony pieprz opcjonalnie
- pieprz i sól do smaku
- len mielony do zagęszczenia zupy
Otwórz
słoik ze szczawiem i nad garnkiem, w którym się będzie gotował,
przetrzyj go przez sitko. Jaja ugotuj na twardo.
Wlej
trochę wrzątku i zblenduj całość na gładziutko.
Można
to zrobić blenderem tak ręcznym ,jak i w blenderze kielichowym o
dużej mocy.
Doprowadź
do wrzenia i wsyp len mielony, ciągle mieszając staraj się nie
doprowadzić do grudek.
Dodaj
mleko kokosowe.
Dosmacz
solą i pieprzem, jak lubisz.
Zupa
powinna mieć konsystencję kremu.
Podawaj
z kleksami mleka kokosowego, jajem na twardo i czerwonym pieprzem
(opcjonalnie)
Zupa
doskonale rozgrzewa.
Smacznego!
Bardzo oryginalna zupa!
OdpowiedzUsuń