Zupa szczawiowa z jajkiem i mlekiem kokosowym

Zupa szczawiowa,szczaw,mleko kokosowe,Develey,jajko na twardo,czerwony pieprz,Skworcu,



Zupa szczawiowa przypomina mi moją babcię.
Dziadek sam zbierał szczaw, a babcia wiedziała jak zamknąć go w słoiczki.
Robiła rewelacyjną zupę.

Tęsknię za nią i za jej specjałami.
Stąd dziś przepis na szczawiową.Moja jest zdrowszej wersji ...
Ja lubię jej smak, podchodzę do niej sentymentalnie.

Zupa szczawiowa,szczaw,mleko kokosowe,Develey,jajko na twardo,czerwony pieprz,Skworcu,


Składniki
  • szczaw siekany Develey
  • pół puszki mleka kokosowego Skworcu
  • jaja ugotowane na twardo
  • czerwony pieprz opcjonalnie
  • pieprz i sól do smaku
  • len mielony do zagęszczenia zupy
Zupa szczawiowa,szczaw,mleko kokosowe,Develey,jajko na twardo,czerwony pieprz,Skworcu,

Zupa szczawiowa,szczaw,mleko kokosowe,Develey,jajko na twardo,czerwony pieprz,Skworcu,


Otwórz słoik ze szczawiem i nad garnkiem, w którym się będzie gotował, przetrzyj go przez sitko. Jaja ugotuj na twardo.
Wlej trochę wrzątku i zblenduj całość na gładziutko.
Można to zrobić blenderem tak ręcznym ,jak i w blenderze kielichowym o dużej mocy.
Doprowadź do wrzenia i wsyp len mielony, ciągle mieszając staraj się nie doprowadzić do grudek.
Dodaj mleko kokosowe.

Zupa szczawiowa,szczaw,mleko kokosowe,Develey,jajko na twardo,czerwony pieprz,Skworcu,

Dosmacz solą i pieprzem, jak lubisz.
Zupa powinna mieć konsystencję kremu.
Podawaj z kleksami mleka kokosowego, jajem na twardo i czerwonym pieprzem (opcjonalnie)

Zupa szczawiowa,szczaw,mleko kokosowe,Develey,jajko na twardo,czerwony pieprz,Skworcu,

Zupa doskonale rozgrzewa.
Smacznego!


Zupa szczawiowa,szczaw,mleko kokosowe,Develey,jajko na twardo,czerwony pieprz,Skworcu,





Komentarze

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!