Chleb ze świeżą bazylią
Któż
z nas nie lubi zapachu świeżego chleba?
U
mnie dziś chleb z ziarnami oraz świeżą bazylią.
Chleb
pieczemy w automacie do chleba na programie NORMALNE.
Zachowujemy
kolejność dodawania składników.
Składniki
- 300 ml letniego mleka
- 1 łyżka oleju kokosowego extra virgin Skworcu
- 540 g mąki pszennej
- 6 łyżek ziaren słonecznika lub gotowej mieszanki różnych ziaren, np.z siemieniem lnianym,sezamem,orzechami itd
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki cukru
- pół torebki suchych drożdży
- garść liści bazylii posiekanych na paski lub poszarpanych na kawałki
Wszystkie
składniki wkładamy po kolei do formy i wybieramy program
podstawowy.
Podejrzewam,
że ten sam chleb można zrobić również metodą tradycyjną, w
piekarniku. Piekarze i piekareczki powinni sobie z tym poradzić.
Chleb
z automatu robię wtedy ,kiedy mam mnóstwo innych zajęć ,a zależy
mi na świeżym chlebie z pewnym i jasnym wkładem.
Nie
muszę na niego patrzeć, pilnować.
Maszyna
do chleba sprawdza się idealnie w każdej sytuacji awaryjnej.
Smacznego...ja mój chleb podałam z sałatką .
Bazylia to jedna z moich ukochanych przypraw. Jednak chleba z nią jeszcze nie jadłam. Ciekawa propozycja. Sądzę, że te smaki idealnie przypadły by mi do gustu. Poproszę kromeczkę, albo dwie :) Pozdrowieńka! :)
OdpowiedzUsuńTen przepis też nie ma informacji jaka wagę ustawiasz na maszynie, a też pysznie wygląda. Mogłabyś to dopisać byłabym bardzo wdzięczna;)
OdpowiedzUsuńDobra sugestia, 1200 u mnie na tym chlebie. Dzięki!
Usuń