Chleb ze świeżą bazylią

olej kokosowy extra virgin,nierafinowany olej kokosowy,Skworcu,bazylia


Któż z nas nie lubi zapachu świeżego chleba?
U mnie dziś chleb z ziarnami oraz świeżą bazylią.
Dodatek ostatniej sprawia ,że chlebek ma śródziemnomorski aromat.
Chleb pieczemy w automacie do chleba na programie NORMALNE.
Zachowujemy kolejność dodawania składników.

olej kokosowy extra virgin,nierafinowany olej kokosowy,Skworcu,bazylia

Składniki
  • 300 ml letniego mleka
  • 1 łyżka oleju kokosowego extra virgin Skworcu
  • 540 g mąki pszennej
  • 6 łyżek ziaren słonecznika lub gotowej mieszanki różnych ziaren, np.z siemieniem lnianym,sezamem,orzechami itd
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki cukru
  • pół torebki suchych drożdży
  • garść liści bazylii posiekanych na paski lub poszarpanych na kawałki
olej kokosowy extra virgin,nierafinowany olej kokosowy,Skworcu,bazylia

olej kokosowy extra virgin,nierafinowany olej kokosowy,Skworcu,bazylia

Wszystkie składniki wkładamy po kolei do formy i wybieramy program podstawowy.
Podejrzewam, że ten sam chleb można zrobić również metodą tradycyjną, w piekarniku. Piekarze i piekareczki powinni sobie z tym poradzić.
Chleb z automatu robię wtedy ,kiedy mam mnóstwo innych zajęć ,a zależy mi na świeżym chlebie z pewnym i jasnym wkładem.
Nie muszę na niego patrzeć, pilnować.
Maszyna do chleba sprawdza się idealnie w każdej sytuacji awaryjnej.
Smacznego...ja mój chleb podałam z sałatką .

olej kokosowy extra virgin,nierafinowany olej kokosowy,Skworcu,bazylia




Komentarze

  1. Bazylia to jedna z moich ukochanych przypraw. Jednak chleba z nią jeszcze nie jadłam. Ciekawa propozycja. Sądzę, że te smaki idealnie przypadły by mi do gustu. Poproszę kromeczkę, albo dwie :) Pozdrowieńka! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten przepis też nie ma informacji jaka wagę ustawiasz na maszynie, a też pysznie wygląda. Mogłabyś to dopisać byłabym bardzo wdzięczna;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!