Jaglanka zapiekana z jabłkami i figami .Podana z miętą i granatem.

Dania Babci Zosi,Sys,Symbio,kasza jaglana,żurawina,jabłko,migdały,figi,dieta,cukeir brązowy,szybkie danie,


Danie szybkie i niezwykle pyszne. Dla tych , którzy kochają jaglankę na słodko, będzie wybawieniem i rarytasem.
Danie powstało z potrzeby zjedzenia czegoś słodkiego-inaczej!


Niezwykle proste w przygotowaniu, gdyż tutaj z pomocą przyszły mi niezwykłe dania Babci Zosi firmy SYS

Dania Babci Zosi,Sys,Symbio,kasza jaglana,żurawina,jabłko,migdały,figi,dieta,cukeir brązowy,szybkie danie,


Do dzieła!


Składniki
  • kasza jaglana z żurawiną, siemieniem lnianym i migdałami 
  • suszone figi 100 % organic Symbio
  • brązowy cukier
  • 3 jabłka
  • cukier puder- opcjonalnie- do potrzepania przed podaniem
  • owoce granatu
  • listki mięty

Ugotuj kaszę zgodnie z zaleceniem Babci Zosi. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
Jabłka pokrój na cząstki, zostaw skórkę.

Dania Babci Zosi,Sys,Symbio,kasza jaglana,żurawina,jabłko,migdały,figi,dieta,cukeir brązowy,szybkie danie,

Naczynie posmaruj masłem lub olejem kokosowym.
Wyłóż jabłka.
Dołóż ugotowanej kaszy jaglanej.

Dania Babci Zosi,Sys,Symbio,kasza jaglana,żurawina,jabłko,migdały,figi,dieta,cukeir brązowy,szybkie danie,

Następnie dość obficie poukładaj suszonych fig, pokrojonych w paski- ja używam nożyczek . Szybciej, łatwiej.
Posyp delikatnie brązowym cukrem po wierzchu.
Zapiekaj.

Dania Babci Zosi,Sys,Symbio,kasza jaglana,żurawina,jabłko,migdały,figi,dieta,cukeir brązowy,szybkie danie,

Dania Babci Zosi,Sys,Symbio,kasza jaglana,żurawina,jabłko,migdały,figi,dieta,cukeir brązowy,szybkie danie,

Przed podaniem posyp cukrem pudrem, dołóż granatu i mięty.
Czy to śniadanie, czy obiad, kolacja...a może deser?
Wszystkie terminy pasują tutaj doskonale!
Mokre, soczyste pieczone jabłko pasuje idealnie do suszonej niezwykle aromatycznej figi.
Kasza daje wrażenie kruszonki,a gdzieniegdzie przebija się chrupkość prażonych migdałów...
Smacznego!

Dania Babci Zosi,Sys,Symbio,kasza jaglana,żurawina,jabłko,migdały,figi,dieta,cukeir brązowy,szybkie danie,



Komentarze

  1. Super. Dla mnie to totalna nowość, nigdy nie jadłam takiej zapiekanki. Super :) No i lubię ostatnimi czasy dodatki z kaszy jaglanej :) Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zachwyciło mnie to danie, pychotki :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!