Mocno czekoladowe naleśniki z bitą śmietaną i granatem


Russell Hobbs,naleśnikarka,naleśniki,naleśniki czekoladowe,granat,bita śmietana,mięta,kuchnia lidla,LidlPolska

Kochani, chyba każdy z nas lubi naleśniki. Lubi je jeść, ale niekoniecznie lubi je robić. Przyznam się szczerze, że moim problemem od zawsze był fakt, że naleśniki smażymy na tłuszczu, że czasem przywierają, że niejednokrotnie dymią...Nie czarujmy się, zawsze jakieś "ale" jest....


I tylko to "ale" hamuje niejednokrotnie każdego przed zrobieniem naleśnika.
Dlatego bardzo ucieszyła mnie naleśnikarka http://pl.russellhobbs.com/russell-hobbs-products/cooking-and-baking/fiesta-crepe-maker-20920-56.html , którą otrzymałam do testów i jestem pozytywnie zaskoczona, jak szybko i bez dymu i co najważniejsze bez smażenia na tłuszczu, można przygotować pyszne naleśniki!

Russell Hobbs,naleśnikarka,naleśniki,naleśniki czekoladowe,granat,bita śmietana,mięta,kuchnia lidla,LidlPolska

Stworzone przez Russell Hobbs urządzenie do smażenia naleśników posiada łatwy w obsłudze system nagrzewania i 30-centymetrową nieprzywieralną powłokę. Dzięki temu można sprawnie przygotować idealne naleśniki.

Russell Hobbs,naleśnikarka,naleśniki,naleśniki czekoladowe,granat,bita śmietana,mięta,kuchnia lidla,LidlPolska

Odpowiednio zaprojektowane krawędzie sprawiają, że ciasto nie kapie na blat. W ten sposób unikamy bałaganu w kuchni. W zestawie znajduje się wałek, który zapewnia jednolitość rozmiaru i kształtu. Za pomocą przycisku nagrzewamy płytę, a następnie wlewamy ciasto i rozwałkowujemy. Sprawdzamy, czy dolna część jest odpowiednio usmażona i obracamy za pomocą dołączonej do zestawu łopatki.
Płyta ma taką samą temperaturę na całej swojej powierzchni, dzięki czemu naleśniki są równiejsze niż w przypadku stosowania patelni. Nie łamią się i nie przywierają do płyty, więc nie mamy żadnych spalonych kawałków. Szereg przydatnych funkcji zapewnia szybkie i bezproblemowe przygotowanie pysznych naleśników!
U mnie dziś wspaniałe czekoladowe naleśniki. Przepis zaczerpnięty z książki "Cukiernia Lidla" https://www.facebook.com/lidlpolska , z przepisu Mistrza Pawła Małeckiego, lekko zmodyfikowany w nadzieniu.

Russell Hobbs,naleśnikarka,naleśniki,naleśniki czekoladowe,granat,bita śmietana,mięta,kuchnia lidla,LidlPolska

Russell Hobbs,naleśnikarka,naleśniki,naleśniki czekoladowe,granat,bita śmietana,mięta,kuchnia lidla,LidlPolska



Składniki
Ciasto
  • 2 jaja
  • 500 ml mleka 3,2 %
  • szczypta soli
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki oleju rzepakowego


Dodatki
  • śmietanka czekoladowa 30 %
  • granat
  • cukier puder i kakao
Russell Hobbs,naleśnikarka,naleśniki,naleśniki czekoladowe,granat,bita śmietana,mięta,kuchnia lidla,LidlPolska


Wszystkie składniki ciasta miksujemy, tak aby nie było grudek. Odstawiamy do lodówki na pół godziny.
Nagrzewamy naleśnikarkę i jednym prostym ruchem smażymy naleśniki z obydwu stron.Bez dodatku tłuszczu. Odkładamy na bok.

Russell Hobbs,naleśnikarka,naleśniki,naleśniki czekoladowe,granat,bita śmietana,mięta,kuchnia lidla,LidlPolska


 Smażenie w ten sposób jest przyjemne. Można wyjść na chwilkę zostawiając urządzenie samo, a ono nie zacznie dymić jak pozostawiona na tyle samo czasu patelnia z olejem.
Ubijamy śmietankę na sztywno .

Russell Hobbs,naleśnikarka,naleśniki,naleśniki czekoladowe,granat,bita śmietana,mięta,kuchnia lidla,LidlPolska


Przekładamy do dekoratora. Nadziewamy naleśniki, posypujemy ziarnami granatu i zwijamy w trójkąty lub chusteczki.
Podajemy posypane cukrem pudrem i kakao, można dodać listki mięty, idealnie się komponują.

Smacznego!


Russell Hobbs,naleśnikarka,naleśniki,naleśniki czekoladowe,granat,bita śmietana,mięta,kuchnia lidla,LidlPolska


Komentarze

  1. To co najmniej w złym guście z mojej strony, że jestem taką wielką fanką naleśników, a nie jadam czekoladowych ich wersji. Nieładnie. Czym prędzej muszę te braki nadrobić :) Skusiłaś mnie :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurczę ale teraz mam ochote na naleśniki ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do siebie.
    http://szanujwspomnienia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!