Brokuły z marchewką i batatem z dodatkami.Danie z piekarnika.


brokuły,ser tylżyckie,batat,marchewka,danie zpiekarnika,obiad,

Przepis na pyszną kolację lub obiad. Danie z  piekarnika, więc praktycznie samo się robi.

Polecam jednak sparować delikatnie brokuła i marchewkę, proces zapiekania znacznie nam się skróci!
brokuły,ser tylżyckie,batat,marchewka,danie zpiekarnika,obiad,

brokuły,ser tylżyckie,batat,marchewka,danie zpiekarnika,obiad,

Składniki
  • brokuł
  • batat
  • kilka marchewek
  • ser Tylżycki u mnie
  • dobra szynka
  • ser typu oscypek lub rolada ustrzycka, wędzony
  • oliwa z oliwek oraz ROZMARYN SKWORCU

brokuły,ser tylżyckie,batat,marchewka,danie zpiekarnika,obiad,

Brokuła podziel na różyczki , a marchew w słupki.
Sparuj tak, aby warzywa były lekko al dente.
Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem. Dodaj batata pokrojonego w cząstki.Posyp lekko rozmarynem.

brokuły,ser tylżyckie,batat,marchewka,danie zpiekarnika,obiad,

Wsyp sparowane warzywa, dodaj pokrojoną w paski szynkę i ser.
Zapiekaj .


brokuły,ser tylżyckie,batat,marchewka,danie zpiekarnika,obiad,

Przed podaniem posyp danie serem, u mnie Tylżycki, pokrojony w kostkę.

Smacznego!

brokuły,ser tylżyckie,batat,marchewka,danie zpiekarnika,obiad,

brokuły,ser tylżyckie,batat,marchewka,danie zpiekarnika,obiad,

Komentarze

  1. Pyszna zdrowa propozycja. Idealne wykorzystanie batatów. Mniam! Zdrowo i smacznie - jak zwykle u Ciebie! Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne danie, bardzo takie lubię :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!