Młoda kapustka wiosenna
Nadeszła
wiosna, aż chce się żyć, rozkwitać, gotować lekko.
Lekko
to znaczy zdrowo, a jak zdrowo to warto sięgnąć po olej rzepakowy
trochę zapomniany w naszej kuchni.
Olej
rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz
witaminy E i dlatego polecam go dzisiaj do tej wiosennej kapustki.
Może
być ona dodatkiem lub daniem samodzielnym. Do dzieła, gdyż danie
jest smaczne i
aromatyczne
Składniki
- główka młodej wiosennej kapusty białej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 200 g piersi z kurczaka, może być więcej/mniej ,możesz dać wiejskiej kiełbasy, boczku , jeśli lubisz
- 2 czerwone cebule, raczej małe
- 1 pęczek koperku
- sól i pieprz do smaku
- 4 łyżki passaty pomidorowej i kilka pomidorów suszonych
Poszatkuj
kapustę i zlej wrzątkiem, duś do miękkości.
Na
patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż pokrojone na kawałeczki
piersi z kurczaka, dosmacz solą i pieprzem.
Przełóż
do garnka z kapustką, dodaj pomidorowego sosu z butelki.
Wymieszaj
, dosmacz koperkiem.
Cebulę
pokrój drobno, podsmaż na oleju rzepakowym i dodaj do całości,
duś.
Jeśli
lubisz , zastosuj zasmażkę, u mnie jej nie ma, dlatego kapustka
jest niezwykle lekka i wiosenna. Idealna na obiad.
Przed
podaniem można skropić olejem rzepakowym, smacznego!
Wspaniała! Taka, jak lubię. Pyszności. Pozdrowionka cieplutkie :)
OdpowiedzUsuń