Młoda kapustka wiosenna


Rapso,olej rzepakowy,kapusta,biala kapusta,



Nadeszła wiosna, aż chce się żyć, rozkwitać, gotować lekko.
Lekko to znaczy zdrowo, a jak zdrowo to warto sięgnąć po olej rzepakowy trochę zapomniany w naszej kuchni.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego polecam go dzisiaj do tej wiosennej kapustki.

Może być ona dodatkiem lub daniem samodzielnym. Do dzieła, gdyż danie jest smaczne i aromatyczne
Rapso,olej rzepakowy,kapusta,biala kapusta,


Składniki
  • główka młodej wiosennej kapusty białej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego 
  • 200 g piersi  z kurczaka, może być więcej/mniej ,możesz dać wiejskiej kiełbasy, boczku , jeśli lubisz
  • 2 czerwone cebule, raczej małe
  • 1 pęczek koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 łyżki passaty pomidorowej i kilka pomidorów suszonych
Rapso,olej rzepakowy,kapusta,biala kapusta,

Poszatkuj kapustę i zlej wrzątkiem, duś do miękkości.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż pokrojone na kawałeczki piersi z kurczaka, dosmacz solą i pieprzem.
Przełóż do garnka z kapustką, dodaj pomidorowego sosu z butelki.
Wymieszaj , dosmacz koperkiem.
Cebulę pokrój drobno, podsmaż na oleju rzepakowym i dodaj do całości, duś.
Jeśli lubisz , zastosuj zasmażkę, u mnie jej nie ma, dlatego kapustka jest niezwykle lekka i wiosenna. Idealna na obiad.

Przed podaniem można skropić olejem rzepakowym, smacznego!

Rapso,olej rzepakowy,kapusta,biala kapusta,

Rapso,olej rzepakowy,kapusta,biala kapusta,


Komentarze

  1. Wspaniała! Taka, jak lubię. Pyszności. Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!