Wiosenna baba
Święta
, święta i po świętach...ale co nam szkodzi zrobić taką
wiosenną babkę?
Nic!
Baba
jak malowana i do tego wiosenna, czegóż chcieć więcej!
-
Składniki
- 100 ml majonezu kieleckiego
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 70 g mąki luksusowej pszennej typ 550 u mnie Młynomag
- 180 g cukru u mnie
- 4 jajka
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią Skworcu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- sok z cytryny
- cukier puder
Forma
na babkę- u mnie w najszerszym miejscu miała średnicę 27 cm.
Jajka
ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodajemy majonez a
następnie stopniowo wsypujemy mąkę cały czas miksując. Dodajemy
szczyptę soli i proszek i miksujemy jeszcze chwilkę. Formę do
babki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, pieczemy w
nagrzanym piekarniku do temperatury 170 stopni, grzanie góra-dół
przez 55 minut. Wyciągamy babkę z formy i studzimy chwilkę,
następnie wyciągamy ją na talerz . Smacznego!
Polecam!
Baba
jest genialna!
Oczywiście
majonezu nie wyczujecie !Baba jest puszysta i delikatna...
Żabka jest przekochana! Co za dekoracja. No i ten różowy kolor. Bomba! A babka z pewnością smaczna :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńChyba baby z Twojego przepisu nie robilam :) mimo że świata w domu będę spędzać to nie zaszkodzi mieć przepis i zrobić ja kiedy indziej :)
OdpowiedzUsuń