Wiosenna baba

babka z majonezem,Skworcu,Młynomag,Wielkanoc,babka piaskowa,


Święta , święta i po świętach...ale co nam szkodzi zrobić taką wiosenną babkę?
Nic!
Baba jak malowana i do tego wiosenna, czegóż chcieć więcej!



- Składniki
  • 100 ml majonezu kieleckiego
    - 100 g mąki ziemniaczanej
    - 70 g mąki luksusowej pszennej typ 550 u mnie Młynomag
    - 180 g cukru u mnie
    - 4 jajka
    - 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią  Skworcu
    - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    - szczypta soli
    - sok z cytryny
    - cukier puder
babka z majonezem,Skworcu,Młynomag,Wielkanoc,babka piaskowa,



Forma na babkę- u mnie w najszerszym miejscu miała średnicę 27 cm.
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodajemy majonez a następnie stopniowo wsypujemy mąkę cały czas miksując. Dodajemy szczyptę soli i proszek i miksujemy jeszcze chwilkę. Formę do babki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 170 stopni, grzanie góra-dół przez 55 minut. Wyciągamy babkę z formy i studzimy chwilkę, następnie wyciągamy ją na talerz . Smacznego!
Polecam!
Baba jest genialna!

babka z majonezem,Skworcu,Młynomag,Wielkanoc,babka piaskowa,

babka z majonezem,Skworcu,Młynomag,Wielkanoc,babka piaskowa,

Oczywiście majonezu nie wyczujecie !Baba jest puszysta i delikatna...













Komentarze

  1. Żabka jest przekochana! Co za dekoracja. No i ten różowy kolor. Bomba! A babka z pewnością smaczna :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!