Babka Zebra z keksówki
Uwielbiam
to łatwe ciasto, bo
szybko się robi i doskonale smakuje.
Idealne do kawy, super w plener!
Składniki
-3 niepełne szklanki + 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki naturalnego kakao
- 5 dużych i świeżych jaj
- 1 szklanka gazowanego napoju, może być dosłownie cokolwiek, moja babcia zawsze robiła na oranżadzie
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru pudru
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- DŁUGOŚĆ KEKSÓWKI MIERZONA NA DOLE TO 30 CM U MNIE
Oddziel
białka od żółtek.
Białka
ubij na sztywna pianę.Miksuj i stopniowo dodawaj cukier, a następnie
po jednym żółtku, olej i na sam koniec wlej bardzo powoli napój
gazowany. Miksuj aż uzyskasz fajna i gładką masę. Do masy
przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksuj.Możesz dodać aromatu pomarańczowego.Zmiksuj na gładko.Podziel ciasto na dwie równe części.Do jednej wmieszaj 2 łyżki mąki a do drugiej
kakao.Nagrzej piekarnik do 170 stopni.
Keksówkę
wysmaruj masłem, posyp mąką. Do tak przygotowanej formy wlewaj na
przemian ciasto ciemne i białe. Włóż do piekarnika na na 20 minut
w 170 stopniach , a następnie piecz kolejne około pół godziny w
160 stopniach, najlepiej do suchego patyczka.
Wystudź!
Zebra
gotowa!
Smacznego!
Bardzo lubię to ciasto.
OdpowiedzUsuńZnam ją :) Jest pyszna. Nie jestem wielką fanką babek, ale taką lubię :) Pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuń3 szklanki mąki i na keksówkę? Nie za mała blaszka
OdpowiedzUsuńJakie wymiary keksówki?
OdpowiedzUsuń30 cm :-)
UsuńSmaki dziecinstwa, pycha!
OdpowiedzUsuńWyszła pięknie myślę że będzie pyszna dziękuję za przepis😊
OdpowiedzUsuń