Babka Zebra z keksówki

ciasto zebra,zebra z keksówki,ciasto na oranżadzie

Uwielbiam to łatwe ciasto, bo
szybko się robi i doskonale smakuje.
Idealne do kawy, super w plener!


Składniki
-3 niepełne szklanki + 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki naturalnego kakao
  • 5 dużych i świeżych jaj
  • 1 szklanka gazowanego napoju, może być dosłownie cokolwiek, moja babcia zawsze robiła na oranżadzie
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • DŁUGOŚĆ KEKSÓWKI MIERZONA NA DOLE TO 30 CM  U MNIE
ciasto zebra,zebra z keksówki,ciasto na oranżadzie

Oddziel białka od żółtek.
Białka ubij na sztywna pianę.Miksuj i stopniowo dodawaj cukier, a następnie po jednym żółtku, olej i na sam koniec wlej bardzo powoli napój gazowany. Miksuj aż uzyskasz fajna i gładką masę. Do masy przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksuj.Możesz dodać aromatu pomarańczowego.Zmiksuj na gładko.Podziel ciasto na dwie równe części.Do jednej wmieszaj 2 łyżki mąki a do drugiej kakao.Nagrzej piekarnik do 170 stopni.
Keksówkę wysmaruj masłem, posyp mąką. Do tak przygotowanej formy wlewaj na przemian ciasto ciemne i białe. Włóż do piekarnika na na 20 minut w 170 stopniach , a następnie piecz kolejne około pół godziny w 160 stopniach, najlepiej do suchego patyczka.
Wystudź!
Zebra gotowa!
Smacznego!
ciasto zebra,zebra z keksówki,ciasto na oranżadzie

ciasto zebra,zebra z keksówki,ciasto na oranżadzie





Komentarze

  1. Znam ją :) Jest pyszna. Nie jestem wielką fanką babek, ale taką lubię :) Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. 3 szklanki mąki i na keksówkę? Nie za mała blaszka

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyszła pięknie myślę że będzie pyszna dziękuję za przepis😊

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!