Makowiec japoński na spodzie z wegańskich ciasteczek owsianych
Ja
się zastanawiam skąd się wzięła nazwa tego wypieku i dlaczego
japoński?
Istnieje
na niego wiele przepisów i mój został również zmodyfikowany.
Kartka
z zeszytu mojej mamy jest już kompletnie pożółkła.
Ten
wypiek gości wszędzie i zawsze ,wtedy kiedy trzeba podać coś z
dużą ilością bakalii i maku.Z
przepisu otrzymamy naprawdę dużą blachę pysznego ciasta (ja piekę
go w prostokątnej blaszce – 38x30cm).
Składniki:
- 50 dkg niebieskiego maku Skworcu
- owsiane ciasteczka wegańskie Brześć
- 1,5 szklanki mleka
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub cukier wanilinowy
- 5-6 jabłek
- 9 łyżek kaszy manny
- 8 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g miękkiego masła (pół kostki)
- 1,5 szklanki cukru
- skórka otarta z 1 cytryny
- kilka kropel aromatu migdałowego
- opcjonalnie: bakalie: rodzynki,żurawina, daktyle, orzechy włoskie lub laskowe, ja dałam wszystkiego po trochu
Najpierw
podgrzej mleko z masłem,cukrem i cukrem waniliowym, a następnie
gorącym zalej wypłukany mak. Odstawiamy aż napęcznieje na jakieś
pół godziny. Warto aby naczynie ,w którym mak będzie się moczył
było pojemne. Jeśli mamy mak niezmielony musimy go przepuścić
przez maszynkę około 3 razy.
Teraz
obieramy jabłka i trzemy na tarce o dużych oczkach.Odciskamy z soku
i dodajemy do maku..Mieszamy.
Oddzielamy
białka od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem na kogel mogel, a
białka na sztywną pianę.
Żółtka
dodajemy do maku, mieszamy a następnie wsypujemy kasze mannę,proszek
do pieczenia i skórkę otartą z jednej cytryny i kilka kropel aromatu
migdałowego.
Dodajemy
ulubione bakalie, mój jest dość nadziany.dodajemy białka ubite na
sztywno ze szczypta soli.Tu już nie miksujemy ,a mieszamy delikatnie
łyżką.
Blachę
wykładamy papierem do pieczenia, dno posypujemy rozkruszonymi
ciastkami owsianymi ,wykładamy delikatnie masę makową.
Pieczemy
w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, jakieś 45-55 minut.
Upieczone
ciasto możemy ozdobić na wierzchu polewą.
Ja
rozpuściłam białą czekoladę i zrobiłam kleksy.
Posypałam
drobno pokruszonymi ciasteczkami owsianymi.
Placek po upieczeniu będzie miał super podkład z ciasteczek .
Japoniec
gotowy!
Smacznego!
Z wyglądu mam wrażenie, że to najlepszy makowiec na świecie ;) A swoją drogą tak dawno nie jadłam makowców, że zdążyłam się porządnie stęsknić :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMnie również zastanawia, skąd ta nazwa? Nie wiem, ale najważniejsze, że ciasto pyszne :-)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciacho, już mi smakuje :-)
OdpowiedzUsuń