Zupa grzybowa z pęczakiem i serem korycińskim dosmaczona olejem z ostropestu
Kochani,pogoda
ostatnio nas nie rozpieszcza. Można powiedzieć, że robi nas w
konia.
Dziś
krótkie spodenki i plaża , a jutro parasol i ledwo 4 stopnie.
Taka
aura doprowadza do rozstroju ,nie tylko nerwowego, ale ustrojowego.
Nie
wiadomo, czy śmiać się czy płakać.
Raz
leje, raz świeci słońce, a do tego taki wiatr , że okien otworzyć
nie można.
Na
szczęście można zrobić coś do jedzenia, dobrego, zdrowego i to
bez względu na pogodę.
Dziś
podaję zupkę, pyszną, aromatyczną.
Użyłam
do niej suszonych, mielonych grzybów, tak przygotowane wspaniale
zagęszczą zupę i dodadzą złotego koloru!
Składniki
- 2 łyżki suszu grzybowego
- pół szklanki pęczaku
- por- jego zielona część pokrojona w cieniutkie paseczki
- marchewka pokrojona w kosteczkę
- ziemniaki pokrojone w kosteczkę
- olej z ostropestu tłoczony na zimno WOJ-LEN
- sól i pieprz do smaku
- ser koryciński Zarzeccy pokrojony w kostkę, do woli
- koperek
- zielona pietruszka
- bazylia
Wszystkie
składniki ,odpowiednio rozdrobnione ,poza serem korycińskim,
gotujemy dosyć wolno.
Doprawiamy
do smaku solą, pieprzem, ziołami.
Zupę podajemy z serem korycińskim i olejem z ostropestu, który jest
bardzo cennym olejem.Ostropest
to wyjątkowa roślina, o niezwykle cennych właściwościach
przeciwutleniających i przeciwzapalnych, które są powszechnie
wykorzystywane przede wszystkim do detoksykacji organizmu, a
zwłaszcza wątroby. Co zaskakujące, ostropest plamisty (Silybum
Marianum)
jest chwastem, występującym pospolicie na praktycznie całym
świecie, a jego właściwości są o wiele bardziej wszechstronne.
Najważniejsze korzyści ze stosowania ostropestu
Wspomaganie naturalnych funkcji wątroby i odtruwanie organizmu.
2.Pomoc w zapobieganiu i kontrolowaniu cukrzycy.
3.Pomoc
w utrzymaniu zdrowego serca i obniżaniu poziomu cholesterolu
4.Pomaga
chronić przed rakiem
5.Zapobieganie
kamicy żółciowej
6.Działanie
opóźniające procesy starzenia
7.Zapewnienie
zdrowej skóry
8.Pomoc
przy endometriozie i bólach głowy
9.Detoksykacja
po zatruciu grzybami
10.Wspomaganie
leczenia otyłości
Porządny
artykuł na temat ostropestu plamistego znajdziecie pod tym
linkiem,ciekawy materiał, warto się z nim zapoznać i zaprzyjaźnić z olejem z ostropestu!
U W A G A !
Na hasło Z KUCHNI DO KUCHNI otrzymają Państwo rabat 5% na zakup PRAWDZIWEGO SERA KORYCIŃSKIEGO , pełna oferta W TYM MIEJSCU!
Warto! Rabat ważny do końca maja 2016!
Smacznego!
No taką pyszną zupkę to ja bym zjadła :-)
OdpowiedzUsuńPyszna ta zupka grzybowa :) Nietypowa, ale z pewnością smaczna. Uwielbiam grzybową. Najlepsza zupa na świecie :) Pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuń