Napój na przeziębienie z imbiru
Ten
przepis pochodzi z książki Kingi Paruzel "Nie...Zwykła
kuchnia".
Potrzebowałam
tej receptury jak powietrza.
Coś
mnie chyba "bierze" i
czuję
się rozbita, boli mnie gardło i mam lekki katar.
Postanowiłam
zadziałać i to szybko!
Składniki
- 2 cm świeżego imbiru
- 500 ml wrzątku
- cytryna
- ksylitol czyli cukier brzozowy Skworcu
Imbir
i cytrynę sparzyć wrzątkiem. Umyć.
Zetrzeć
wraz ze skórką kłącze imbiru oraz skórkę z cytryny.
Zalać
wrzątkiem.
Przykryć
i poczekać minimum 10 minut.
Całość przelać przez sito do filiżanek, dodać plastry cytryny i dosmaczyć
ksylitolem.
Ma
działać!
Na zdrowie!
Nie specjalnie przepadam za imbirem, ale na przeziębienie jest bardzo dobry i wtedy taki napój jak najbardziej jestem w stanie wypić :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam imbir pod każdą postacią!
OdpowiedzUsuńA ja zamiast cukru dodaje miod..super smakuje. a jak pomaga..
OdpowiedzUsuńImbir i czosnek oraz cytrynę mam w sokach z warzyw i owoców wg. przepisu https://terapiasokami.pl/dlaczego-warto-pic-soki. W takim soku czosnku czy imbiru tak nie czuć, a sok smakuje wybornie. Po takich sokach świetnie się czuję i mam przypływ energii, a o przeziębieniu nie ma mowy.
OdpowiedzUsuńTakiego napoju nie piłam ale dodaje imbir do soków warzywo owocowych. Do tego każdą herbatę pijemy z imbirem. Zimą używamy go bardzo dużo :)
OdpowiedzUsuńTakiego napoju nie piłam ale dodaje imbir do soków warzywo owocowych. Do tego każdą herbatę pijemy z imbirem. Zimą używamy go bardzo dużo :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ten napój i u mnie jest całą zimę. Tylko nie zalewam wrzątkiem, który zabija witaminy, ale ciepłą wodą i nie dodaję słodzika, tylko trochę miodu. Ale przecież każdy ma swój sposób na odporność.
OdpowiedzUsuńTo bardzo dobry napar. Zawsze pijemy go w porze przeziębieniowej. Zamiast cukru dodaję miodu. Moi rodzice piją go przez cały rok. Wzmacnia nie tylko odporność ale dodaje również energii :-)
OdpowiedzUsuń