Alkalizujący i regenerujący śluzówkę żołądka i jelit koktajl ananasowo-lniany z czerwonym grejpfrutem i jagodami goji
Kto
by pomyślał, że z siemienia lnianego , w kilka minut, można
przygotować tak zdrowy, sycący i wyjątkowy pod każdym względem
koktajl.
Przekonacie
się na własnej skórze o jego doskonałych właściwościach
nawilżających i smakowych.
Zaufajcie
, bo warto.
Koktajl
doskonale regeneruje śluzówkę żołądka i jelit, a przy okazji
wspomaga procesy odkwaszania organizmu, grejpfrut i ananas są bowiem
mocno alkalizujące.
Listki
bazylii dodają świeżości , a jej lekko ostry posmak podkreśla
owocowy charakter koktajlu, w którym siemię lniane jest kompletnie
niewyczuwalne.
Osoby
zmagające się z refluksem oraz zaparciami powinny zapamiętać ten
przepis i stosować.
Zainspirowała
mnie książka "Jaglany detoks" Marka Zaremby, którą
jakiś czas temu kupiłam u nas w Lidlu.
W
przygotowaniu koktajlu pomógł mi mój nowy i bardzo solidny blender
SilverCrest z nowej oferty Lidla!
Blender
ręczny 600 W z zestawem akcesoriów znajdziecie w Lidlu za niecałe 80 PLN za 1 szt.
Jego
parametry?
Oprócz
tego, że jest solidny, mocny, o cudownym różowym kolorze, to dodatkowo
posiada następujące zalety
- bezstopniowo ustawiana prędkość
- wydajny silnik o mocy aż 600 W
- przycisk turbo z trybem pulsacyjnym
- wielofunkcyjny rozdrabniacz do łatwego rozdrabniania ziół, cebuli, orzechów itp.
- trzepaczka do ubijania śmietany i białka, jajek, dressingów itp.
- blender do robienia kremowych zup, sosów, żywności dla niemowląt itp.
- stal 18/8
- 3 kolory
- 3 lata gwarancji
- bezstopniowo ustawiana prędkość
- wydajny silnik o mocy aż 600 W
- przycisk turbo z trybem pulsacyjnym
- wielofunkcyjny rozdrabniacz do łatwego rozdrabniania ziół, cebuli, orzechów itp.
- trzepaczka do ubijania śmietany i białka, jajek, dressingów itp.
- blender do robienia kremowych zup, sosów, żywności dla niemowląt itp.
- stal 18/8
- 3 kolory
- 3 lata gwarancji
Pokrywka pojemnika jest równocześnie antypoślizgową nakładką na dno!
Blender
pomógł mi w przygotowaniu dla Was tego koktajlu pełnego zdrowia!
Składniki
na 2 porcje
- 1 duża szklanka świeżego ananasa – ja użyłam tym razem puszkę ananasa. Nie miałam pod ręką świeżego.
- 1 duży czerwony grejpfrut
- 2 łyżki jagód goji
- 6 dużych łyżek siemienia lnianego
- pół litra źródlanej lub mineralnej wody
- listki bazylii
- 1 łyżka syropu z agawy ze sklepu Skworcu
- listki melisy lub mięty do dekoracjiZagotuj wodę i wrzuć nasiona lnu. Gotuj około 10 minut, aż uzyskasz konsystencję gęstego kisielu.
Za
pomocą sitka oddziel ziarenka od płynu.
Z
grejpfruta wytnij miąższ.
Ananas
pokrój w kostkę. Jeśli jest za kwaśny lub mało dojrzały podpraż
go na patelni z odrobiną oleju kokosowego.
Za
pomocą blendera, stopniowo, zmiksuj owoce z płynem lnianym i syropem z agawy.
Koktajl
– kisiel serwuj na ciepło lub w temperaturze pokojowej udekorowany
jagodami goji.
Jest
smaczny, zdrowy a co najważniejsze działa!
Nie mam nic do swojego blendera, ale taki piękny, różowy i niezwykle funkcjonalny do tego kusi podwójnie ;) Pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuń