Woll Saphir Lite Induction – recenzja nadzwyczajnej patelni
Dokładnie
miesiąc temu trafiła do mojej kuchni nowa Przyjaciółka –
patelnia
Woll Szafir ze sklepu GUSTUS
Na
czym polega jej nadzwyczajność?
Smaży
w małej ilości tłuszczu, nie dymi, nie kopci, można w niej piec
ciasta nawet.
Zapiekane
pod pokrywką ziemniaki z patelni ,będą miały smak ziemniaczków z
piekarnika.
Na
początek jednak trochę danych.
Zapraszam
do lektury, gdyż warto!
Linia
Indukcja to produkty najnowszej generacji przeznaczone do użytku na
płytach indukcyjnych, które pozostają zimne przez cały czas
gotowania, a grzanie odbywa się wewnątrz naczynia, co zapewnia
możliwość szybkiego, wysoce energooszczędnego, ale przede
wszystkim bezpiecznego przyrządzania potraw.
Patelnie
można również używać do kuchenek gazowych ,elektrycznych oraz
ceramicznych .
Korzyści:
Po
pierwsze – ZDROWIE
I WYGODA-
Nanokompozytowa powłoka w technologii
"non-stick" czyni te
naczynia przyjaznymi dla przygotowywanych potraw i zawartych w nich
witamin. Pozwalają przygotowywać posiłki z minimalną ilością
tłuszczu lub nawet go eliminować z wielu potraw.
Po
drugie- OSZCZĘDNOŚĆ-
Naczynia SZAFIR firmy WOLL charakteryzują się niespotykanym nigdzie
indziej przewodnictwem i kumulacją ciepła, co znacząco wpływa na
zmniejszenie zużycia energii do gotowania (50-60% oszczędności) i
pieczenia (ok. 90% oszczędności)!
Po
trzecie- TRWAŁOŚĆ-
Specjalna szlachetna powłoka - ceramika szafirowa- zapewnia długą
żywotność naczyń. Są one w dużo większym stopniu odporne na
ścieranie niż inne markowe naczynia.
GWARANCJA-
firma oferuje 25- letnią gwarancję na równość dna, a także –
wg standardów UE- 2 letnią gwarancję na powłoki i uchwyty.
*
Do odlewu naczyń używa się - pochodzącego z niemieckich hut -
wysokiej jakości, specjalnego stopu - SILUMIN. W specjalnym procesie
SILUMIN jest odprężany w celu usunięcia pęcherzyków powietrza,
które mogłyby niekorzystnie wpływać na jakość odlewu.
*
Następnie korpus naczynia jest utwardzany strumieniem plazmy w
temperaturze 20.000 °C.
*
Utwardzona specjalną technologią powierzchnia naczynia posiada
wbudowane kryształy szafiru. W ten sposób staje się bazą
specjalnej, ceramicznej, wysoce odpornej i antyadhezyjnej powłoki
NON-STIC.
- Najwyższej jakości stop SILUMIN zapewnia optymalną dystrybucję ciepła, co wpływa na jakość przygotowywanych posiłków, jak również na znaczące obniżenie kosztów energii przeznaczonej do gotowania, czy pieczenia.
Męczyłam
tę patelnię codziennie, przez równy miesiąc i z ręką na sercu
mogę rzec, że patelnia jest warta swojej ceny!
Gdy
otwarłam pudełko i wzięłam ją do ręki okazała się dość
ciężka.
I
bardzo dobrze, że tak jest.
Stabilna,
prosta, niezwykle inteligentna i praktycznie niezniszczalna patelnia
Woll Szafir o średnicy 28 centymetrów i wysokich prostych ścianach
zawładnęła moją kuchnią.
To
jedyne naczynie, które leży praktycznie przez cały czas na
wierchu, na kuchence i to nie dlatego, że nie ma dla niej miejsca po
szafkach, ale dlatego,że ciągle pracuje.
Patelnia
jest bardzo wysokiej jakości. Ma idealnie odlany korpus, jest
gładka, solidna.
Posiada
pokrywkę , z którą bez obaw możecie włożyć ją do piekarnika.
Patelnia
została wypróbowana do robienia różnych z pozoru podobnych do
siebie rzeczy.
W
patelni dusiłam, podsmażałam, piekłam,zapiekałam,smażyłam bez
tłuszczu lub na małej jego ilości, wręcz śladowej.
Najpierw
przyrządziłam KASZOTTO Z WARZYWAMI , JAJEM I PARMEZANEM.
To
danie jednogarnkowe, które w normalnych warunkach potrzebowałoby
przynajmniej dwóch osobnych naczyń i dość sporo czasu.
Następnie
zachciało mi się ryby.
I
tak powstało danie z rybą – mintaj w panierce z płatków
owsianych! PRZEPIS NA TE RYBĘ ZNAJDZIECIE TUTAJ.
Soczysty
mintaj w chrupiącej panierce, warto tego spróbować!
Następnie
postawiłam na Włochy! Z pozoru trudne do wykonania risotto z
kurkami, w tej patelni jest dziecinnie proste do zrealizowania.
Kremowe,po
prostu pyszne!
Potem
sięgnęłam po typową potrawę biedoty Sycylijskiej - FASOLA MUNG Z SUSZONYMI POMIDORAMI I ŚLIWKĄ Z DODATKIEM JAJA , zamieniłam groszek na fasolę mung, gdyż po groszku cierpię, a
fasola dostarcza mi mnóstwo cennych wartości odżywczych i nic mi
po niej nie jest.
Danie
niezwykle sycące i pyszne.
Spróbujcie!
Aż w końcu przyszedł czas na ciasto! Podniosłam znacznie
poprzeczkę mojej patelni.
Tak
, zrobiłam ciasto z patelni.
Żółciutkie,
puszyste jak biszkopt, po prostu
pyszne!
Przede wszystkim prostota wykonania tego ciasta rzuca na kolana.
Następne
danie to...totalna improwizacja.
Powstało
z potrzeby chwili, dla lekko podgłodzonych gości.
Bardzo
szybki makaron, którego smak pozostanie na długo w pamięci, gdyż
sekretem jest dodatek suszonych śliwek.
Ten
makaron właściwie powstaje na oczach gości.
Jest
niesamowicie aromatyczny i pyszny.
Potem
przyszedł czas na ...zachcianki.
Kolejna
improwizacja, której jest pełno w mojej kuchni. Nie boję się
improwizować.
Często
nie używam miar i wag. Nie trzymam się kurczowo przepisów, wręcz
celowo niejednokrotnie je zmieniam!
Już
taka jestem.
I
dlatego powstał kurczak jak z piekarnika!
KURZĘCE PODUDZIA PIECZONE W PATELNI Z BOBEM SUSZONYM NA SŁOŃCU POMIDOREM I ŚLIWKĄ ORAZ BOBEM.
Danie
soczyste, jednogarnkowe, szybkie i pyszne. Bezstresowe gdyż
zamknęłam pokrywką patelnię, postawiłam na gaz...i poszłam sobie
do dalszych zajęć.
Efekt
zaskoczył także mnie, czas oczekiwania na kurczaka się skrócił,
aromat śliwek i mięciutki bób- danie aromatyczne i pełne
fantazji!
Kolejna
propozycja powstała w przypływie tęsknoty za Sycylią i
wulkanicznymi wysepkami. To MARCHEWKA Z FENKUŁEM DUSZONE W PATELNI Z KOZIM SEREM.
Ocet
balsamiczny w tej propozycji jest niezastąpiony, a fenkuł nie do
końca znany wszystkim , duszony w ten sposób odpowietrzy Was
trochę, oczyści, orzeźwi...
Kolejne
danie musicie zrobić koniecznie. Mamy właśnie sezon na bób!
Podajmy
go nieco inaczej.
Danie
szybkie , aromatyczne! Do syta!
Kilka
dni temu padł mi piekarnik elektryczny.
Chrupiące
złociste ziemniaczki ?
Czemu
nie.
Nie
smażone, a mimo to chrupiące.
Ta
patelnia to potrafi.
Do
tego kefir i danie sezonowe gotowe!
Do
20 minut się wyrobicie!
.....................................................
PODSUMOWANIE-
ZALETY I WADY.
Najpierw
wady – przed testem miałam myśl, że patelnia jest ...po prostu za
droga.
Kolejne
i kolejne eksperymenty w tym naczyniu przekonały mnie, że patelnia
zamyka w sobie kilka podstawowych funkcji, które wychodzą poza
standardowy zakres jej pracy. A co za tym idzie, zamyka w sobie kilka
naczyń w tym jednym konkretnym.
Jest
warta swojej ceny. Jest niezbędna w kuchni, w której stawia się na
zdrowie, na oszczędność czasu i łatwo przyswajalną obróbkę
termiczną.
Patelnia
jest super do dań tradycyjnych, ale swoją funkcjonalnością w
przygotowaniu dań zdrowych i minimalnie przetworzonych, znacznie
przebija inne naczynia wysokiej jakości, które posiadam w domu.
Co
ciekawe po miesiącu maltretowania jej codziennie, nadal jest jak
nowa.
Myje
się bardzo łatwo z użyciem niewielkiej ilości detergentu.
Luksus,
prostota i komfort użytkowania zadowoli najbardziej wybredną
klientelę.
Miałam
mały problem z naleśnikami. Ale tylko dlatego, że patelnia jest
ciężka ,a ja nie miałam siły podrzucać naleśników.
Wyrobiłam
sobie technikę i już mi dobrze idzie.
Smażenie
racuchów z żurawiną już nigdy nie będzie ociekać tłuszczem , jak
dawniej.
Chcę
biszkopta? To mam, zrobię go na patelni.
Kurczę
pieczone? Nie ma sprawy.
Patelnia
nie wymaga nieustannej kontroli, podnoszenia pokrywki, stresu i
ciągłego mieszania.
Przykrywam
i idę.
Wracam
i jest gotowe.
Od
czasu do czasu udało mi się coś zamieszać, ale to tylko dlatego,
że byłam ciekawa jak jej idzie.
Dziękuję
sklepowi GUSTUS za możliwość pracy na tak zwyczajnym ,ale jakże
profesjonalnym naczyniu, jakim jest patelnia.
Mój
test udowadnia, że jest to naczynie bezstresowe, innowacyjne, pełne
niespodzianek i jedyne co ogranicza jej pracę, to tylko nasza
fantazja.
Zapraszam
do zapoznania się z ofertą sklepu G U S T U S
Mając
taką patelnię możemy jeść już tylko prosto, zdrowo i zachowując
wszystkie niezbędne wartości odżywcze.
Widzę, że patelnia w kuchni sprawdza się idealnie :) Chciałabym mieć podobną, aby móc zrobić ciasto z patelni. Kusi! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ta patelnia bardzo :-)
OdpowiedzUsuń