Krem pomidorowy z frytkami z cukini i szynki złocistej, podawany z kaszą gryczaną ,selerem naciowym i olejem z ostropestu
W
taki upał to się nie chce, nie tylko gotować ,ale i jeść.
Ale
jeść trzeba i to zdrowo, aby przeżyć krążące nad Podkarpaciem
( i nie tylko ) upały.
Moja
propozycja , to obiad, nad którym nie trzeba stać, a jest
aromatyczny, nasyci i doda energii.
Nie
zawiera skomplikowanych składników, bo gotowanie powinno być
proste, przyjemne i pyszne!
Produkty
sezonowe, ogólnie dostępne i ...różowy blender z Lidla, który mi bardzo
pomógł!
Jest
solidny, mocny, o cudownym kolorze ,a dodatkowo posiada następujące
zalety
- bezstopniowo ustawiana prędkość
- wydajny silnik o mocy aż 600 W
- przycisk turbo z trybem pulsacyjnym
- wielofunkcyjny rozdrabniacz do łatwego rozdrabniania ziół, cebuli, orzechów itp.
- trzepaczka do ubijania śmietany i białka, jajek, dressingów itp.
- blender do robienia kremowych zup, sosów, żywności dla niemowląt itp.
- stal 18/8
- 3 kolory
- 3 lata gwarancji
- bezstopniowo ustawiana prędkość
- wydajny silnik o mocy aż 600 W
- przycisk turbo z trybem pulsacyjnym
- wielofunkcyjny rozdrabniacz do łatwego rozdrabniania ziół, cebuli, orzechów itp.
- trzepaczka do ubijania śmietany i białka, jajek, dressingów itp.
- blender do robienia kremowych zup, sosów, żywności dla niemowląt itp.
- stal 18/8
- 3 kolory
- 3 lata gwarancji
Dostępny
w LIDL za niecałe 80 zł.
Pomógł
mi zmiksować zupę na krem, ale do dzieła!
Składniki
- polpa di pomodoro con basilico- puszka pulpy pomidorowej z bazylią, akurat trwa włoski tydzień w Lidl, jeśli się nie załapiecie, może to być inna pucha pomidorów.
- Sok z pomidorów
- seler naciowy
- mleko kokosowe
- kawałek selera
- kawałek cukinii
- marchewka
- kawałek białej cebuli
- cebula czerwona
- pół łyżeczki curry premium SKWORCU
- sól do smaku u mnie o'Sole Sól morska drobnoziarnista jodowana
- SZYNKA ZŁOCISTA od HAŃDEREK
- misto arrosto- miszanka suszonych włoskich ziół do przyprawiania dań pieczonych w piekarniku
- kasza gryczana ugotowana na sypko
- olej z ostropestu
- oliwa z oliwek
Najpierw
ugotuj na sypko kaszę gryczaną, wymieszaj z olejem z ostropestu i
odstaw do wychłodzenia. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Marchewkę,
selera,cukinię umyj i pokrój w kawałki, wrzuć na niewielką ilość
wrzątku. Dodaj seler naciowy, tyle ile lubisz, białą cebulę
pokrojoną w pióra.
Dosmacz
solą.
Przykryj
i ugotuj wywar.
Międzyczasie
szynkę i cukinię pokrój w słupki, czerwoną cebulę w pióra,
wrzuć do miski. Posól, wlej trochę oliwy z oliwek.
Dosmacz
ziołami , które lubisz- u mnie misto arrosto ze wspaniałą
wyczuwalną przewagą rozmarynu , liścia laurowego i szałwii.
Wymieszaj.
Blaszkę
pokryj papierem do pieczenia.
Wyłóż
frytki, upiecz na złoto.
Wróć
do wywaru z warzyw, dodaj pomidory z puszki i sok pomidorowy.
Dosmacz
curry premium.
Gotuj
na małym ogniu około 10 minut.
Za
pomocą blendera zmiksuj zupę na gładki krem.
Gdy krem zawrze,
dodaj łyżkę mleka kokosowego.
Dosmacz
olejem z ostropestu.
Gotowe
frytki z szynki i cukinii wyciąg z piekarnika.
Możesz
je śmiało przygotować również w tradycyjny sposób, smażąc na
oleju na patelni. Ja jednak wybrałam wersję lżejszą i zdrowszą -
z piekarnika, a poza tym,nie jestem szalona by w taki upał jak dziś
stać i smażyć frytki na patelni.
Szynka
i cukinia upieczone w ten sposób, z ziołami są lżejsze,
aromatyczne i można je zjadać zupełnie samodzielnie.
U
mnie dziś stanowiły dodatek do kremu pomidorowego.
Krem
wyłóż na talerze, dodaj frytki. Kaszę gryczaną podawaj osobno
razem z selerem naciowym pokrojonym w słupki.
Moja
siedmioletnia córka zjadła pół wiechy selera naciowego w ten
sposób.
Ja
nie bez powodu zajadam selery, tak korzeń jak naciowe!
Bez
selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani
oczyszczająca. Kochają go gwiazdy Hollywood. Korzeń selera dodaje
smaku zupie i może zastąpić sól, jeśli soli jeść nie możemy.
Seler naciowy świetnie sprawdza się jako składnik różnego
rodzaju sałatek. Wszystkie warzywa mają mało kalorii, lecz seler
wiedzie tu prym.
Amerykanie
i Japończycy, którzy mają wręcz obsesję na punkcie żywienia i
leczenia selerem, doszukali się w nim aż 86 cennych
składników.
Właściwości lecznicze: seler odtruwa, pomaga leczyć stawy i nadciśnienie. Więcej o selerze i jego cennych właściwościach poczytacie W TYM MIEJSCU
Właściwości lecznicze: seler odtruwa, pomaga leczyć stawy i nadciśnienie. Więcej o selerze i jego cennych właściwościach poczytacie W TYM MIEJSCU
I
obiad gotowy!
Nie
pozostaje mi nic innego jak życzyć wszystkim zdrowia i smacznego!
Danie
jest wyjątkowo "do syta", ale nie powoduje uczucia
ciężkości, co jest wyjątkowo cenne, zwłaszcza kiedy na dworze
żar się z nieba leje.
Jeśli
do zupy, podczas gotowania, dodacie 2 cm startego kłącza
imbiru,będzie ona miała właściwości detoksykacyjne .
Na
zdrowie!
Ciekawe danie. Kompletnie mi nieznane :) Ale jak ładnie się prezentuje. Zdegustowałabym z chęcią. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuń