Deser truskawkowy na bazie maślanki z nasionami chia, daktylami, żurawiną i miętą
Nadchodzą
upały , a te oznaczają niekończące się pragnienie, które trudno
zagłuszyć.
Pojawiają
się zachcianki na orzeźwiające napoje ,nie do końca zdrowe i na kaloryczne zimne desery.
Sami możemy
sobie zrobić bombę witaminową pełną zdrowia w domowym zaciszu.
Wystarczy
kilka składników i mamy deser bez wyrzeczeń ...na zdrowie!
Składniki
- maślanka dobrze schłodzona
- garść daktyli
- garść żurawiny suszonej
- daktyle
- truskawki
- listki mięty lub bazyliaŁyżkę nasion zalej w szklance zimną wodą, tak aby napęczniały. Mniej więcej pół szklanki wody.
Do blendera
o dużej mocy wrzuć umyte truskawki, suszoną żurawinę i wlej
maślankę. Zmiksuj na gładko, przelej do wysokich szklanek i dodaj
napęczniałych nasion chia.
Wkrój
suszone daktyle, udekoruj miętą.
Pij na
zdrowie!
Dodatek
suszonych owoców ubogaci truskawkową maślankę, a daktyle
dodatkowo napełnią ją naturalną słodyczą.
Naturalne i
zdrowe produkty możecie znaleźć w
Smacznego
orzeźwienia!
Wypiłabym z wielką chęcią taki deserek. Smaki z natury :) Poezja! Pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuń