Jabłecznik z budyniem i kruszonką
Nie
znam nikogo kto nie lubi ciast z jabłkami . Teraz mamy wysyp
papierówek , więc warto takowe ciasto po prostu zrobić. Smakuje
zawsze najlepiej...nazajutrz!
Zróbcie
na niedzielę i delektujcie się zdrowym nadzieniem!
Składniki
- 260 g mąki
- 1 jajko
- 80 g cukru pudru
- torebka cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 130 g masła
Nadzienie
- jabłka prażone w słoiku lub konfitura jabłkowa robiona w domu lub kilogram jabłek już obranych z usuniętymi gniazdami i obrane ze skórki
- budyń śmietankowy z cukrem
- 500 ml mleka
Pokrój
w kostkę zimne masło i przełóż do miski. Wszystkie składniki
na ciasto wyrób na gładką kulę, którą podziel na 2 części.
Jedną włóż na pół godziny do lodówki, a drugą, z której
będzie posypka -do zamrażalnika.
Blachę
o wymiarach m/w 23x30 wyłóż papierem do pieczenia.
Jeden
z kawałków ciasta rozwałkuj i połóż na spodzie blachy nakłuj widelcem w kilku miejscach.
Jabłka
pokrój w plasterki. Posyp cukrem, cynamonem, kardamonem jeśli
lubisz.
Należy
skropić je sokiem z cytryny.
Wymieszaj
jabłka, rozłóż na niepodpieczonym cieście.
Ugotuj
budyń i wylej jeszcze gorący i gęsty na jabłka . Lekko rozprowadź
po wierzchu. Wyjmij ciasto z zamrażarki i zetrzyj na dużych
oczkach. Mnie pomógł robot, w kilka sekund miałam już wióra z
ciasta.
Szybko
posyp nimi ciasto.
I
piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku 45 minut. Sprawdzaj od
czasu do czasu , czas pieczenia może ulec zmianie ze względu na
różne rodzaje piekarników.
Gorący
i upieczony jabłecznik zostawić jeszcze w wyłączonym piekarniku 5
minut, a następnie wyjąć i kroić zupełnie schłodzony.
Smacznego!
Nie wiem czemu przez większość życia unikałam ciast z budyniem. Coś mi się ubzdurało i nie jadłam. Ostatnio jednak spróbowałam i przepadłam. Bardzo dobre! Wersja jabłecznikowa tym bardziej mi odpowiada, bo ciasta z jabłuszkami uwielbiam. Pozdrowionka :) Miłego weekendu życzę :)
OdpowiedzUsuńMmmm, dobrze, że niedługo jesień i ruszy produkcja jabłeczników :)
OdpowiedzUsuńNa pewno skorzystam z tego przepisu.
Zapraszam również do mnie, a tam 52 triki kuchenne, które ułatwią gotowanie.
O niektórych na pewno nie wiedzieliście !
Z budyniem jeszcze jabłecznika nie piekłam. To się zmieni, bo wygląda, że ho, ho :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto. Idealne do herbatki
OdpowiedzUsuńŚwietny wpis, ciasto wygląda bardzo apetycznie! Placek z jabłkami to smak, który bezsprzecznie kojarzy się z tradycyjną, domową kuchnią. Właśnie takie smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)
OdpowiedzUsuń