Konkurs z Rybą w tle...i WYNIKI!
Dziś
zapraszam wszystkich na przyjemny konkurs z rybą w tle.
Oto
zasady konkursu!
Nadchodzi
lato, ślijcie pod tym postem swoje propozycje na LEKKIE DANIE Z RYBĄ
-
w sam raz na lato. Propozycja na śniadanie, obiad,kolację,
przekąskę, lunch lub na wynos.
Wybierzemy
trzy osoby, które dostaną po zestawie rybek firmy
SEKO
Warto
polubić ORGANIZATORA
na FB
Ale
nie jest to wymogiem.
Każdy
może dodać maksymalnie trzy propozycje, ale każda powinna być w
osobnym komentarzu.
Zgłoszenia
jeśli anonimowe, proszę podpisywać imieniem i np.trzema pierwszymi
literami nazwiska, podać miejscowość.
Unikniemy
sytuacji, które miały miejsce w poprzednich konkursach.
W
konkursie
mogą brać udział osoby i przepisy, które nie zostały nagrodzone
w konkursach z SEKO
w ciągu ostatnich trzech miesięcy !
Każdy
uczestnik biorący udział w konkursie, wyraża zgodę na
przetwarzanie danych osobowych na potrzeby konkursu.
Czas
trwania konkursu 08.06.2016-
22.06.2016
Ogłoszenie
wyników do trzech dni od zakończenia konkursu.
Nagroda
wysyłana jest tylko na terenie Polski .
Życzymy
powodzenia i dobrych pomysłów!
Do
dzieła Kochani!
Sum z patelni na rukoli z winegretem, w sosie koperkowym
OdpowiedzUsuńprzepis na rybę smażoną bez panierki. Ale żeby nie było nudno to ryba będzie w sosie koperkowym, który nadaje rybie ciekawy smak.
Bardzo szybki i prosty w wykonaniu. Jest tak idealny w smaku, że wystarczy tylko sól, pieprz i sok z cytryny.
Składniki:
- 2 filety z suma
- sól, pieprz, sok z połowy cytryny,
- rukola
- sos winegret
- tłuszcz do smażenia
- 100 ml śmietanki
- kilka gałązek koperku
Wykonanie:
Suma myjemy i osuszamy. Nacieramy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Smażymy po kilka minut z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni na odrobinie tłuszczu.
Rukolę mieszamy z winegretem. A na patelni po rybie podgrzewamy 100 ml śmietanki, kilka gałązek posiekanego koperku z solą i pieprzem. Sos redukujemy do otrzymania odpowiedniej gęstości około 3 minut
Pstrąg łososiowy smażony na maśle z risotto z selerem naciowym
OdpowiedzUsuńSzybki, prosty, nieprzekombinowany obiad. Nie jadłam lepszego risotto, a z dodatkiem selera naciowego to już poezja. Seler dodaje mu świeżości i dodatkowego aromatu.
Składniki:
- 1 filet pstrąga łososiowego
- sok z połowy cytryny
- kilka listków świeżego tymianku
- 100 gram masła
- 250 gram ryżu do risotto
- 4 pałki selera naciowego
- 600 ml wody lub bulionu
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy połowę masła, wsypujemy ryż i smażymy aż ziarenka zaczną zmieniać kolor na przeźroczysty. Wlewamy 100 ml wody do ryżu. Mieszamy od czasu do czasu, aż ryż wodę wchłonie. Wtedy wlewamy kolejną porcję cały czas mieszając. I tak 6 razy, aż całą wodę wlejemy do ryżu. Wszystko trwa około 12-15 minut.
W między czasie selera siekamy ma mniejsze kawałki 0,5-1 cm. Podsmażamy na pozostałym maśle. Dodajemy do ryżu chwilę przed zakończeniem gotowania.
Patelnię zdejmujemy z ognia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, przykrywamy pokrywką i odstawiam na kilka minut.
Na patelni po selerze naciowym i pozostałym maśle smażymy filety z pstrąga, jeżeli jest potrzeba dodajemy masła. Filety wcześniej marynujemy w świeżym tymianku i soku z cytryny.
Łososiowe szaszłyki
OdpowiedzUsuńSkładniki:
- 300 gram filet z łososia
- 1 cukinia
- 1 papryka
- 2 małe cebule
- sól, pieprz, oliwa
Wykonanie:
Z łososia odcinamy skórę, kroimy go w kostkę średniej wielkości. W podobne kawałki kroimy pozostałe warzywa, ja pokroiłam w krążki cukinie,cebulę i w kostkę paprykę. Marynujemy wszystko w soli, pieprzu i ziołach. ostawiamy na 1-2 h.
Po tym nadziewamy na patyki do szaszłyków. Pieczemy w piekarniku pod przykryciem folią aluminiową 40 minut w temperaturze 160 stopni, następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Kaszubski zylc ze śledzia
OdpowiedzUsuńPotrawa prosta w przygotowaniu i do tego bardzo smaczna. Idealna na letnie śniadanie lub kolację.
Składniki :
4 płaty śledzia solonego
2 ogórki konserwowe
zalewa z ogórków konserwowych
3 łyżeczki żelatyny
wywar warzywny
2 liście laurowe
3 ziarna pieprzu
Przygotowanie :
Śledzie moczymy w wodzie kilka godzin. Następnie opłukane płaty gotujemy około 15 minut w wywarze z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem . Śledzia kroimy na mniejsze kawałki, a wywar przecedzamy przez sitko.Do wywaru dodajemy zalewę z ogórków i rozrabiamy z żelatyną. Do miseczek układamy pokrojone ogórki i śledzie zalewamy żelatyną do stężenia.
Jolanta Bał.
Wejherowo
ecco39@wp.pl
Warstwowa sałatka śledziowa z jabłkiem i młodymi buraczkami
OdpowiedzUsuńNie dość, że pyszna to też bardzo efektowna potrawa.
Składniki :
Śledzie matiasy
cebula
4 duże młode buraczki
2 jajka
majonez
1 jabłko
sól i pieprz do smaku
1/2 cytryny
Przygotowanie :
Matiasy odsączamy i kroimy w paseczki. Jajka i buraczki gotujemy i studzimy oraz i ucieramy na tarce o dużych oczkach. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę lub też ucieramy na tarce. Od razu skrapiamy je sokiem z cytryny. Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. W miseczce układamy warstwami składniki sałatki : jabłko, cebulę, śledzie, cienka warstwa majonezu, buraczki i jajko. Całość posypujemy solą i pieprzem.
Jolanta Bał.
Wejherowo
ecco39@wp.pl
Frittata ze szpinakiem i wędzonym łososiem.
OdpowiedzUsuńFrittata to rodzaj omletu z warzywami, który w zasadzie powinien być zapiekany w piekarniku.
Danie to jest bardzo popularne we Włoszech i Hiszpanii.
Do przygotowania frittaty możemy użyć dowolnych składników - wystarczy odrobina chęci i kreatywności.
Z racji, że nie każdy posiada (w tym i ja) patelnię przystosowaną do zapiekania potraw w piekarniku - moja frittata została przygotowana na patelni.
Patelnia o średnicy 20 cm)
2 jajka (duże)
100g świeżego szpinaku
100g wędzonego łososia (użyłam paluchów wędzonych na gorąco)
1 łyżka masła
1/4 łyżeczki papryki słodkiej
sól, pieprz cytrynowy
Dodatkowo:
żółty ser do posypania
Szpinak przełożyć na patelnię z rozpuszczonym masłem i chwilkę poddusić, aż stanie się miękki.
Dodać kawałki łososia i wymieszać.
W międzyczasie białka (ze szczyptą soli) ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z roztrzepanymi żółtkami.
Masę doprawić do smaku.
(Pamiętać, aby nie przesadzić z solą, ponieważ sam łosoś jest dość słony.)
Zawartość patelni zalać masą jajeczną.
Całość nakryć pokrywką i smażyć kilka minut, aż masa stanie się ścięta.
Następnie placek delikatnie zsunąć na talerz i przełożyć (na patelnię) na drugą stronę.
Frittatę obficie posypać startym serem i zapiekać (bez przykrycia) do momentu rozpuszczenia się sera.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Diana Rus.
Białystok
jdiana@onet.eu
Placuszki/kotlety z łososia i serka wiejskiego.
OdpowiedzUsuńZ masy można uformować kotlety lub placuszki i w ten sposób uzyskać pyszny obiad lub sytą przekąskę.
Obie wersje smakują rewelacyjnie i często goszczą w moim domu.
Polecam.
200g serka wiejskiego (po odcedzeniu)
90-100g łososia w oleju (po odcedzeniu, kawałki w puszce)
1 jajko
4 łyżki bułki tartej
30-40g parmezanu
2 łyżki posiekanego koperku
sól, pieprz
Dodatkowo:
bułka tarta do obtaczania
olej do głębokiego smażenia
Serek wiejski zmiksować blenderem (do uzyskania jednolitej konsystencji) i połączyć z pozostałymi składnikami.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
Z masy uformować kotlety, które następnie należy obtoczyć w bułce tartej.
Kotleciki można bardziej spłaszczyć i w ten sposób uzyskać placki.)
Smażyć z obu stron na rumiano.
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym.
Sałatka z tuńczykiem i ciecierzycą (wersja na ciepło i zimno).
OdpowiedzUsuńSałatka jest pyszna i niezwykle syta.
Można ją podawać na zimno lub ciepło (*) - wtedy śmiało może zastąpić obiad.
Sami spróbujcie i przekonajcie się jak łatwo można przyrządzić ciekawe i smaczne danie!
250g brokuła
2 jajka
1 puszka ciecierzycy
1 puszka tuńczyka w oleju
1 czerwona cebula (średnia)
1 czerwona papryka (mała) + odrobina oleju
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Dodatkowo:
3 łyżki oliwy/oleju
1-2 łyżki octu winnego (wg smaku)
sól, pieprz
Opcjonalnie:
1 ogórek korniszony lub 1 łyżka kaparów
Oczyszczoną paprykę skropić olejem i upiec w piekarniku.
Paprykę można też ugotować w wodzie. Chodzi o to, aby była miękka.)
Tak przygotowaną pokroić w drobną kostkę.
Brokuła ugotować (uważać, aby nie był rozgotowany) w osolonej wodzie i podzielić na mniejsze różyczki.
Jajka ugotować na twardo, cebulę drobno posiekać, a ciecierzycę odcedzić, opłukać (pod bieżącą wodą) i osuszyć.
W dużej misce połączyć kawałki tuńczyka, cebulę, paprykę, ciecierzycę, brokuła i natkę pietruszki.
Całość doprawić solą, pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym) i skropić oliwą z octem.
Sałatkę dokładnie (i delikatnie) wymieszać, a na wierzchu ułożyć ćwiartki jajek.
Opcjonalnie można obłożyć ją plasterkami ogórka.
(*) Sałatka w wersji na ciepło: Odcedzoną i opłukaną (pod bieżącą) wodą ciecierzycę należy podgrzać w świeżej wodzie.
Dorsz duszony z porem.
OdpowiedzUsuńSkoro ma to być danie na lato, muszą towarzyszyć mu warzywa :) Osobiście uwielbiam pory w każdej postaci, z którymi duecie dorsz smakuje tak niebiańsko, że moja rodzina mogłaby jeść to danie codziennie :)
Składniki:
300 - 400g filetów z dorsza
1 duży por
5 łyżek masła
100ml słodkiej śmietanki
sól, pieprz do smaku
ulubione dodatki, np. kasza gryczana, pomidory
Przygotowanie:
1. Pora myjemy, suszymy, kroimy w talarki. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy pora, solimy, posypujemy pieprzem i dusimy pod przykryciem ok. 5 - 7 minut na wolnym ogniu.
2. Filety z dorsza płuczemy (można je wcześniej namoczyć na kilka godzin w mleku), osuszamy papierowym ręcznikiem, ewentualnie usuwamy widoczne ości. Kroimy w kawałki, posypujemy solą i pieprzem, dorzucamy do porów. Całość dusimy pod przykryciem przez 10 minut, 1 - 2 razy odwracając rybę. Na koniec wlewamy śmietankę, delikatnie mieszamy i jeszcze przez chwilę dusimy. Potrawę podajemy z dowolnym dodatkiem; doskonale smakuje z ziemniakami lub kaszą gryczaną.
Smacznego!
Sałatka z nowalijek z tuńczykiem
OdpowiedzUsuńW moim domu podaje się ją często, od chwili gdy tylko pojawią się pierwsze nowalijki. Dostarcza mnóstwa składników odżywczych :) Doskonała na kolację.
Składniki:
nieduża główka ulubionej sałaty
3 jajka
2 duże pomidory
pęczek rzodkiewek
puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
3 łyżki posiekanego szczypiorku
Sos majonezowy:
2 łyżki majonezu
łyżeczka musztardy
łyżka śmietany kwaśnej lub słodkiej
pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Liście sałaty płuczemy i rwiemy na mniejsze kawałki, układamy w misce. Pomidory i ugotowane na twardo jajka kroimy w ćwiartki lub w dużą kostkę, układamy na sałacie. Następnie odsączamy i wykładamy tuńczyka (można go rozdrobnić wg uznania). Rzodkiewki myjemy i kroimy w plasterki. Gdy wszystkie składniki znajdą się w misce, mieszamy całość tak, by część sałaty znalazła się na wierzchu.
2. Sos: majonez, musztardę i śmietanę mieszamy do momentu zniknięcia grudek i doprawiamy do smaku pieprzem. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Można zrezygnować z sosu majonezowego i polać sałatkę odrobiną oliwy z oliwek, również będzie doskonale smakować :)
Smacznego!
Tuńczyk w pomidorach
OdpowiedzUsuńTa propozycja jest idealna zarówno na szybki obiad w domu, jak i małe co nieco na wynos do pracy :)
Składniki:
400g pomidorów krojonych
puszka tuńczyka w kawałkach
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
płaska łyżka suszonego oregano
płaska łyżeczka suszonej bazylii
ulubiony dodatek, np. makaron pełnoziarnisty
Przygotowanie:
1. Cebulę kroimy w piórka, rumienimy na oleju, po chwili wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy pomidory i łyżkę oregano, gotujemy około 10 minut aby odparował nadmiar soku. Tuńczyka odsączamy z zalewy, dodajemy do pomidorów wraz z łyżeczką bazylii, dusimy pod przykryciem około 5 minut, co jakiś czas mieszając. Podajemy z ulubionym dodatkiem, np. makaronem pełnoziarnistym.
Smacznego!
Mój ulubiony przepis na śniadaniowy pasztet z łososia z galaretką, jajkiem i koperkiem.
OdpowiedzUsuńNa 1 małą foremkę
Składniki :
250 g świeżego łososia
300 ml wywaru drobiowego
1/4 kajzerki namoczonej w mleku
sól do smaku
pieprz biały do smaku
30 g masła
4 jajka ( ugotowane na twardo )
koperek
2 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie :
Rybę mielimy w maszynce do mielenia ( małe oczka) .Bułkę namoczoną wcześniej w mleku odciskamy i dodajemy do ryby. Drobno mielmy. Dodajemy 1 jajko i masło. Doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, wtedy łatwiej wyjmiemy pasztet po upieczeniu. Zapiekamy w 190 około 30 minut. Po upieczeniu wyjmujemy do ostudzenia. Pozostałe jajka gotujemy na twardo i kroimy w plasterki, które układamy na wystudzonym pasztecie. Na jaka kładziemy gałązki koperku. Bulion podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę. Tężejącą żelatyną zalewamy pasztet i odstawiamy do lodówki na 3 godziny.
Jolanta Bał.
Wejherowo
ecco39@wp.pl
Drożdżowe rybki z nadzieniem (jakby inaczej) rybnym. Wierzch posypany mieszanką ziaren. Taka drożdżówka cieszy oko i podniebienie :)
OdpowiedzUsuńfarsz:
1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
100 g serka kanapkowego śmietankowego
sól
pieprz
Tuńczyk rozdrobnić widelce, dodać serek, sól i pieprz do smaku, wymieszać.
posypka:
1 łyżka sezamu
1 łyżka czarnuszki
1 łyżka siemienia lnianego
Wszystkie ziarna wsypać do miseczki, wymieszać.
ciasto:
20 g świeżych drożdży
3 lekko zaokrąglone łyżki cukru
200 ml ciepłego mleka
1 jajko
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
50 ml oleju
soli
Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, odstawić na ok. 2-3 minuty, zalać ciepłym (nie gorącym!) mlekiem, wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Dodać jajko, mąkę i olej, krótko wyrobić na jednolite ciasto. Miskę z ciastem przykryć talerzykiem, ostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
wykonanie:
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części, każdą z nich rozwałkować na kształt prostokąta, pokroić na 6 kwadratów (z 2 części wyjdzie 12 kwadratów) o bokach ok. 10 cm.
Na środek każdego z nich układać farsz tuńczykowy. Złożyć na pół po przekątnej, tworząc kształt trójkąta, dobrze zlepić brzegi. Ustawić tak, by dłuższy bok powstałego trójkąta był po prawej stronie. Wierzchołek trójkąta znajdujący się po lewej stronie lekko naciąć na głębokość ok. 1 cm. Biorąc końce trójkąta należące do dłuższego boku, mocno wygiąć je w kształt litery C, skrzyżować końce tworząc ogonek ryby. Zostawić na ok. 10 minut do lekkiego wyrośnięcia. Wierzch posmarować jajkiem, posypać mieszanką ziaren, Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 16 minut.
DorotaW
Na długą, wakacyjną podróż zamiast kanapek - muffiny z tuńczykiem
OdpowiedzUsuńSkładniki:
1 puszka tuńczyka w oleju
250g mąki
1/2 puszki kukurydzy konserwowej
2 jajka
15 czarnych oliwek bez pestek
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 pęczek pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Mieszamy mleko z olejem, jajkami oraz oliwą odlaną z tuńczyka i łączymy z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Natkę pietruszki siekamy, oliwki kroimy na połówki a tuńczyka rozdrabniamy. Wszystkie składniki (natka, tuńczyk, oliwki, kukurydza) dodajemy do ciasta, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Masę wykładamy do silikonowych foremek na muffinki i pieczemy przez ok 20 minut w temperaturze 200 stopni.
e-mail:
tyskatyska88@gmail.com
Justyna Mor.... Warszawa
Lunch box - salatka z komosy ryzowej i lososia. Wspaniala alternatywa dla kanapki!
OdpowiedzUsuńOto moja propozycja konkursowa. Lekka a przede wszystkim idealna na wynos do pracy.
Uwielbiam szpinak,ryby i w ogole wszystko co zielone i lekkie, a o komosie ryzowej
robi sie coraz glosniej.
Mozesz ugotowac wiecej komosy ryzowej- u mnie czarna- i przechowywac w lodowce, przyda sie do zupy,do placuszkow itd
Ja do pracy zabieram te oto salatke w pojemniku
Skladniki
- 100 g czarnej komosy ryzowej
- okolo 250 g wedzonego lososia
- szpinak swiezy
- garsc rukoli
- sporo listkow bazylii
-koperek i natka pietruszki -swieze!
-limonka
-oliwa z oliwek
-sol do smaku
- kapary w zalewie
Najpierw gotujemy komose ryzowa. Proporcja- jedna czesc komosy na dwie czesci wody.
Wedzonego lososia pokroj na mniejsze kawalki.
Umyj szpinak, osusz i poszarp na mniejsze kawalki.
Bazylie, szpinak,pietruszke i koperek wymieszaj razem i dodaj kapary,skrop wszystko sokiem
z limonki.
Dodaj lososia i komose ryzowa.
Skrop oliwa, posol ,wymieszaj i zamknij lunch box.
Posilek do pracy gotowy!
Smacznego!
Zofia Gaw...... Grabiny
Zofia Gaw....Grabiny
OdpowiedzUsuńgaw1973zoska@interia.pl
Lekka i szybka tortilla z tuńczykiem
OdpowiedzUsuńSkładniki na cztery tortille:
Tortilla 4 szt.
Tuńczyk w sosie własnym (mała puszka)
Sałata lodowa (kilkanaście liści)
Pomidorki koktajlowe (około 16 sztuk)
Szczypiorek (pęczek)
Ogórek ( 1 sztuka)
Kukurydza (mała puszka)
Sól i pieprz do smaku
Oliwa z oliwek ( 4 łyżki)
Przygotowanie:
Ja aby było szybciej najpierw mieszam wszystkie składniki za wyjątkiem oczywiście tortilli :). Następnie podgrzewam tortillę standardowo na patelni i wykładam zmieszane wcześniej składniki na ciasto i składam tak, jak za zwyczaj składa się tortillę ;-). Można również zamiast tuńczyka zamiennie zastosować wędzone szprotki, łososia wędzonego. Często jak mam smaki placek tortilli smaruję po podgrzaniu odrobiną sosu czosnkowego i ketchupu.
Anna Par... Jabłonna
paranna@interia.pl
Lekka letnia sałatka z tuńczyka
OdpowiedzUsuńSkładniki:
1 puszka tuńczyka
Pół sałaty lodowej
10 pomidorków koktajlowych
1 ogórek zielony
1 papryka czerwona
Pęczek koperku
Pęczek szczypiorku
Pestki dyni 2 łyżki
Pestki słonecznika 2 łyżki
Składniki na sos:
Oliwa z oliwek
2 łyżki musztardy francuskiej
Przyprawy:
Szczypta papryki ostrej oraz czerwonej
Pieprz
Sól himalajska
Przygotowanie:
Wszystkie składniki kroimy i mieszamy ze sobą. Doprawiamy sosem a następnie prażymy pestki dyni i słonecznika i posypujemy naszą sałatkę. Smacznego
Anna Par... Jabłonna
paranna@interia.pl
Ekspresowe danie jednogarnkowe:
OdpowiedzUsuńSkładniki
500 g filetów rybnych (np. dorsz)
2 woreczki ugotowanego ryżu
500 g brokułów - świeże lub mrożone
500 g marchewek baby
sok z połówki cytryny
ulubione zioła lub przyprawa do ryb
Na sos beszamelowy:
3 łyżki masła
4 łyżki mąki
2 szklanki mleka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
W garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i podgrzewamy do zarumienienia. Wlewamy szklankę letniego mleka i energicznie mieszamy. Gdy zgęstnieje dolewamy drugą szklankę mleka, doprawiamy solą, pieprzem i sporą ilością gałki muszkatołowej. Podgrzewamy aż zgęstnieje.
W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem układamy kolejno:
1. ugotowany ryż
2. filety rybne skropione cytryną i doprawione ziołami oraz solą
3. różyczki brokuła i marchewki
4. sos beszamelowy
Całość zapiekamy ok 30 minut w temperaturze 180 stopni
e-mail:
tyskatyska88@gmail.com
Justyna Mor.... Warszawa
Dzień Dobry!
OdpowiedzUsuńCo za emocje !
Niech nam towarzyszy euforia!
Polska w ćwierćfinale Euro po karnych i z tej okazji podaję wyniki konkursu z Rybką !
Oto trzech Zwycięzców!
Kolejność przypadkowa, bo wszyscy mają pierwsze miejsca !
Do trzech dni czekam na dane do wysyłki nagrody przez Sponsora, po tym czasie wyłaniam następnego.
Dane ślijcie na adres kasiafraniszyn@interia.pl , w tytule wpiszcie KONKURS Z RYBĄ
GRATULUJĘ I DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA UDZIAŁ!
Monika Broniec
Dorsz duszony z porem.
Skoro ma to być danie na lato, muszą towarzyszyć mu warzywa :) Osobiście uwielbiam pory w każdej postaci, z którymi duecie dorsz smakuje tak niebiańsko, że moja rodzina mogłaby jeść to danie codziennie :)
Składniki:
300 - 400g filetów z dorsza
1 duży por
5 łyżek masła
100ml słodkiej śmietanki
sól, pieprz do smaku
ulubione dodatki, np. kasza gryczana, pomidory
Przygotowanie:
1. Pora myjemy, suszymy, kroimy w talarki. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy pora, solimy, posypujemy pieprzem i dusimy pod przykryciem ok. 5 - 7 minut na wolnym ogniu.
2. Filety z dorsza płuczemy (można je wcześniej namoczyć na kilka godzin w mleku), osuszamy papierowym ręcznikiem, ewentualnie usuwamy widoczne ości. Kroimy w kawałki, posypujemy solą i pieprzem, dorzucamy do porów. Całość dusimy pod przykryciem przez 10 minut, 1 - 2 razy odwracając rybę. Na koniec wlewamy śmietankę, delikatnie mieszamy i jeszcze przez chwilę dusimy. Potrawę podajemy z dowolnym dodatkiem; doskonale smakuje z ziemniakami lub kaszą gryczaną.
Smacznego!
Jolanta Bał.
Wejherowo
ecco39@wp.pl
Kaszubski zylc ze śledzia
Potrawa prosta w przygotowaniu i do tego bardzo smaczna. Idealna na letnie śniadanie lub kolację.
Składniki :
4 płaty śledzia solonego
2 ogórki konserwowe
zalewa z ogórków konserwowych
3 łyżeczki żelatyny
wywar warzywny
2 liście laurowe
3 ziarna pieprzu
Przygotowanie :
Śledzie moczymy w wodzie kilka godzin. Następnie opłukane płaty gotujemy około 15 minut w wywarze z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem . Śledzia kroimy na mniejsze kawałki, a wywar przecedzamy przez sitko.Do wywaru dodajemy zalewę z ogórków i rozrabiamy z żelatyną. Do miseczek układamy pokrojone ogórki i śledzie zalewamy żelatyną do stężenia.
Anna Par... Jabłonna
paranna@interia.pl
Lekka i szybka tortilla z tuńczykiem
Składniki na cztery tortille:
Tortilla 4 szt.
Tuńczyk w sosie własnym (mała puszka)
Sałata lodowa (kilkanaście liści)
Pomidorki koktajlowe (około 16 sztuk)
Szczypiorek (pęczek)
Ogórek ( 1 sztuka)
Kukurydza (mała puszka)
Sól i pieprz do smaku
Oliwa z oliwek ( 4 łyżki)
Przygotowanie:
Ja aby było szybciej najpierw mieszam wszystkie składniki za wyjątkiem oczywiście tortilli :). Następnie podgrzewam tortillę standardowo na patelni i wykładam zmieszane wcześniej składniki na ciasto i składam tak, jak za zwyczaj składa się tortillę ;-). Można również zamiast tuńczyka zamiennie zastosować wędzone szprotki, łososia wędzonego. Często jak mam smaki placek tortilli smaruję po podgrzaniu odrobiną sosu czosnkowego i ketchupu.
GRATULUJĘ!!!!